• 1
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
14м всмукателна тръба със сигурност не е проблем, но всмукателна тръба от ПЕ може да се окаже проблем, тъй като тези бързи връзки не са подходящи за работа под вакуум, а и дебелината вероятно е от най-малката (колко е SDR, знаеш ли?). Освен това е много вероятно да се получава смачкване от голямата дълбочина, ако вкарваш празен смукател и го пълниш отпосле. Вкарваш една тънкостенна тръба на голяма дълбочина, налягането я смачква, ти после пълниш, ама това смачканото дали се възстановява напълно? Я си сложи един смукател 6м от ППР тръба и пробвай, пък после ако искаш го удължавай. Но нека да е ППР, на спойки, да видим дали ще го смачка водата.
krasi92 - майстор
То на 7м. има готови смукателни маркучи но пуста цена висока за масовия потребител. https://bauhaus.bg/smukatelen-markuch-a ... ro/p/11704. Човека е пробвалот съд да взема вода като е постигнал 2.2 атмосфери което е далеч от възможностите на помпата. Износена помпа най вероятно.
kozl - майстор
пет юли 31, 2020 4:49 pmivomagna написа:
Ами четох тук, че няма значение колко е дълга смукателната тръба, а е важно на колко метра от помпата започва водата, моята е на 6м. Смукателя и на 20 м. да го сложиш тези помпи теглят от 7, макс 8м. Или не съм разбрал правилно? Може и проблема да е в помпата макар, че видимо няма проблем. Ще правя още опити и ще пиша резултата.
Това не е вярно. Загубите на напор се добавят към геодезичната височина (вертикалното разстояние от остта на помпата до водното ниво). Така смукателна височина с големи загуби в смукателния водопровод е с намалена геодезична височина.
При положение, че си изпробвал помпата с бидон на входа, т.е. игнорирал си смукателната височина, то няма как помпата да направи по-голямо налягане със смукател в сондажа.
При условие, че преди хидрофора е правил по-голямо налягане то има проблем в помпата, която не може да си изкара характеристиките при захранване от бидон на входа на хидрофора.
Ако проблема е възникнал поступенно може да се допусне износване на в помпата. Ако е станало отвъднъж запушване или рязки механична повреда.
А ел.двигателя загрява ли?
Как е уплътнението м-у двигател и помпа?
ivomagna - специалист
Последните развития от снощи. Разкачих всмукателния маркуч и свързах един друг 6 м. потопен в бидон с вода, а на изхода маркуч за поливане. Всичко работи перфектно, има налягане на водата, кофа 10 л . я пълни за 60 сек. макар че и това е далеч от показателите на помпата които са 4600 л./час. Когато затворя крана към маркуча вдига налягане в хидрофора и изключва. След това както си беше пълен този всмукателен маркуч го пуснах директно в сондата и филма приключи, всичко по старому - налягането в маркуча за поливане падна наполовина, 10 л кофа за 2 мин. и при затворен кран не вдига налягане в разш. съд. Свалих пак помпата, разглобих я на части, видимо нищо. Вътре е един ротор и един статор с два лагера, нищо сложно. Единствено не можах да изкарам колелото. Явно от водата се е заварила за оста и не излиза. Довечера ще я мъча пак. Така и така съм я разглобил искам да сменя семерингата или каквото е там уплътнение между двигателя и отделението в което циркулира водата и лагерите, то друго няма за смяна. Възможно ли е да има някакъв електрически проблем? Макар че, не виждам какво може да е, или работи или не двигателя. Перката / колелото и дифузьора са без видими следи от износване.
ivomagna - специалист
Ако пак не стане ще купя потапяща помпа, ще я свържа с бидон 1 т. и към него ще вържа тази помпа с хидрофора. Так би трябвало да стане.
kozl - майстор
А като я пробва от бидона, прокапа ли от уплътнението на оста към двигателя?
Идва ми предположение, че може от уплътнението да влиза въздух при работа със смукател, докато от бидона условията за засмукване на въздух са по-малки, защото вакума в кожуха е по-малък.
 • 1
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Тема "Помощ за хидрофор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: