• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fbr - майстор
Комшиите с манометри не се срещат често, а оценката на налягането се прави предимно на око, като пуснат чешмата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм, но това е косвена оценка, чрез дебита.Показва, че има проблем, но не показва дали проблемът е в доставчика или в домашната инсталация
kozl - майстор
пон юли 05, 2021 6:25 amfbr написа:
И какво ще каже долния комшия (оня с по-високото налягане) ако му е позадръстена цедката на водомера, и пусне водата в тоалетната.
Мноо зависи от комшията:?
Ако има манометър след водомера, мое би ще каже, че като се завърти водомера стрелката на манометъра пада :?
Така некси налягането и дебита се дръпат взаимно. Некоги га учехме марксистко-ленинска филисофия това наричаха тясна диалектическа връзка.

Но мое би изхода от тази ситуация:
нед юли 04, 2021 6:58 pmFeliciata написа:
Здравейте на всички във форума , пиша този пост с цел нужда от съвет . Много бих искал да попитам хората които са по запознати с нещата в строителството. Какво Ви е мнението за тези термокамери ? Дали действително си струва да се извика човек или фирма и да се направи обследване ? Или другия вариант е да се извика човек който разбира от В и К . Причина е слабо налягане на водата което го няма при съседите. Възможно ли е да е от старите тръби на водата ? Много моля да бъде публикуван поста ми. Извинявам се ако има пунктуационни грешки
Не е чрез термокамери, а в метода тясна вилка с манометри :?
И да ВиК специалист с достатъчно опит може да се справи. И вероятно ще почне с проверка на цедката на водомера, щото тва по-лесно действие от монтаж на манометър.
Старите тръби ако са поцинковани най-вероятно са с намален диаметър, поради вътрешни налепи. При ремонти (къртене) от вибрациите част от налепите се отлепват от тръбите и се залепват на цедката на водомера. Това е често явление при ремонти в стари многофамилни сгради да пресъхне водата на съседите :roll:
По принцип при стари тръби вътрешно обраснали с налепи изхода е смяна на тръбите. Подходящо е да се ползват РР или РЕ, тръби, които не са склонни към обрастване.

И в много случаи изразът "немам налягане", требе да се разбира като "немам дебит", щото само налягането не пълни тенджерата :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 05, 2021 7:39 amkozl написа:
И вероятно ще почне с проверка на цедката на водомера, щото тва по-лесно действие от монтаж на манометър.
Само че това означава разпломбиране на водомера, затова е по-добре да се почне с манометър, като се мери статично и динамично налягане в различни точки - по-близо и по-далече от водомера. Термокамерата нищо няма да помогне
kozl - майстор
Е то ако на водопровода има места за лесно поставяне на манометър преди водомера и само 1 манометър ще покаже дали цедката е запушена.
Но ако няма :? дали разпломбирването на водомера си заслужава или не :?
iliya_i - майстор
пон юли 05, 2021 1:44 amLazarGanev написа:
Прочети за закона на Паскал. Отдавна са изчезнали от учебниците картинките с неговия експеримент с бъчвата и 5-метровата вертикална тръбичка.
Закона на Паскал е за статичното налягане, когато няма поток на вода. Следствие е от закона на Бернули, при скорост на водата 0. Ама когато скоростта е различна от нула, се намесва и динамичната компонента на налягането. А тя си зависи от сечението на тръбата.
пон юли 05, 2021 6:53 amLazarGanev написа:
Говорим за затворени кранове (статична система). То при отворен кран винаги има пад на налягане и резултатът от замерването няма да означава нищо
Този пад на налягане, дето казваш, от какво зависи?
infomar
Мисля, че най-лесно може да провери без манометър, ако в това положение вземе едно бидонче от 50-100 литра и го напълни от чешмата, засичайки за колко време го пълни.
После разкача водомера след него, (без махане на пломбата) свързва един маркуч към изхода на водомера, на края на тръбата слага подобно кранче както в предното измерване и пак пълни същото бидонче, засичайки за колко време го пълни.
За контрола, може да отиде при комшията и да напълни същото бидонче от чешмата му, засичайки времето.
Имайки трите времена, ще си направи извод къде му е проблема.
  • 1
  • 2

Тема "Слабо на налягане на водата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: