Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kotarankat - специалист
Здравейте!
Моля за малко помощ по следния казус:
На мой познат му изгогаря старата сондажна помпа. Купи си по-нова и по-мощна Omnigena 3" 130м напор и 6.6 куб.м. дебит. Помоли ме да му помогна да я пуснем в сондажа и да я вържем към пресостата. Престатта е Switchmatic 2 на Coelbo е настроен да включи на 3 бара и да изключи на 4 бара. Проблемът обаче е, че помпата продължава да работи и налягането се вдига до 10 - 10,8 бара. Няма друга арматура за измерване на налягането, но дори и да има грешка в показанието на пресостата, предпазните клапани и на двата бойлера протичат.
Според вас дали е съвпадение и са изгорели и помпата и пресостата? На пресостата му дават максимално работно налягане 8 бара. Съответно може ли от това да се е развалил пресостата?
Мога да сваля моя пресостат от хидрофора, който е същия, но дали няма да го прецакам и него? :?
ESPACE - майстор
Това е елетронен пресостат и той не изключва по налягане, а при липса на поток(когато затвориш чешмата). Преди е изключвал на 4 бара защото това е бил максимума на старата помпа. Тази тъпче с някакъв малък дебит докато стигне 10-11 бара.
Защо е купил помпа с толкова голям напор?
Последна промяна от ESPACE на нед май 08, 2022 12:33 pm, променено общо 1 път.
kotarankat - специалист
То връзването е елементарно. А и не ми е за първи път. Помпата е 1.5 kw и има напор 130 м. Потопена е на 30 метра. Че помпата е мощба откъм напор/налягане ми е ясно, но не знам дали това е причината да се развали пресостата.
ESPACE - майстор
Всъщност сега прочетох упътването, много модерен пресостат. Наистина му се регулират границите, извинявам се. Едва ли обаче ще му е станало нещо от 25% превишение на максималното налягане. Огледай отново свързването и настройките.
kotarankat - специалист
Проблемът е решен!
Сложих моя пресостат и помпата започна да изключва на зададената от мен стойност. Явно едновременно са изгорели и помпата и нещо в пресосатата. Когато имам време ще кача снимки на разглобения пресостат. На пръв поглед не видях някакви опушени елементи, но ще видим...

Тема "Проблем с пресостат Coelbo Switchmatic 2 и помпа Omnigena" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: