Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Stern99 - специалист
Здравейте,
Закупих 2 етажна къща и в момента трябва да взема някои важни решения и имам нужда от вашия съвет, за да не се окажат сметките ми криви.
Къщата е на септична яма. В задния двор откъм улицата имам извод на тръба ф110 мм за включване към канализацията. Въпроса е, че нивото на пода в банята е около 10 см под нивото на канализацията от улицата.
Ето скица на ситуацията:
Прикачен файл:
HL_scheme.jpg
Идеята ми е да се възползвам от канализацията и да свържа към нея всички отпадни води (мивки, тоалетни) от двата етажа с изключение на подовия сифон на ет1.
Може да се наложи да вдигна малко нивото на пода, за да се вдигне нивото на отходната тръба от тоалетната чиния.
Преобразуването на банята го планирам така:
Прикачен файл:
BathroomCurrentFuture.jpg
Иска ми се душ кабината да е в дъното, за да не мокри пода окоюо т.чиния и мивката. Ще вдигна малко нивото на банята в зоната на мивката и тоалетната чиния, за да мога да заустя мръсната вода към канализацията и само сифона на пода под душа ще си остане към септичната яма.
Имам следните въпроси:
1. При новото разположение на тоалетната чиния е видно, че отходната и тръба прави три 90-градусови завоя. Това проблем ли е ?
2. Колко трябва да е наклона на отходната тръба от тоалетната от т.1 към т. 2 към т. 3?
3. Колко трябва да е наклона на отходната тръба ф110 от т.3 до входа на канализацията на уличната ф110?
4. В задния двор планирам да сложа възвратен клапан на ф110 тръбата малко преди свръзката към уличната канализация. Посъветваха ме да го направя, за да нямам проблем с евентуално връщане на вода в моята канализацията при обилни дъждове. Мислите ли, че това е нужен разход?
5. Има вертикален клапан ф110 и хоризонтален. Има ли значение какъв ще избера?
6. Въпреки наличните водни затвори в тоалетната чиния, мивки, и т.н. необходимо ли е да подсигуря още един воден затвор преди връзката с канализацията на улицата?
Прикачен файл:
connectViK.jpg
Ще се радвам, ако дадете и други идеи за разположение на мивка, тоалетна..

Благодаря предварително за мненията и съветите.
chapara - майстор
Клапа е задължителна, хоризонтална!

Първо ревизирай дали външния канал не е презастрахован с наклони и зауствания. 90градуса се правят с по две дъги на 45градуса.

Оптималното съотношение е между 1 и 4 см/метър. При по-малко или по-голямо от това съотношение ще се стигне до проблеми с канализацията.
LazarGanev - "Велик майстор"
А не може ли да избегнеш последните 2 колена на ф110, като излезеш директно навън, без да ходиш към средата на банята? За този воден затвор забрави - само проблеми ще ти донесе. За подовия сифон можеш да ползваш помпа и пак да я включиш в трасето към уличната канализация
Stern99 - специалист
чет сеп 01, 2022 7:53 amLazarGanev написа:
А не може ли да избегнеш последните 2 колена на ф110, като излезеш директно навън, без да ходиш към средата на банята?
Да..мога да ги избегна. В този случай тръбата излизайки от външната стена няма да тръгва перпендикулярно към канализацията, а с някакъв ъгъл...може би 15 градуса. Продават ли такива фитинги за ф110
brick - специалист
чет сеп 01, 2022 11:47 pmStern99 написа:
В този случай тръбата излизайки от външната стена няма да тръгва перпендикулярно към канализацията, а с някакъв ъгъл...може би 15 градуса. Продават ли такива фитинги за ф110
Да, има дъги 15 градуса. А за водния затвор, ако държите на него, задължително му осигурете ревизия.

Тема "Съвет за свързване към улична канализация?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: