Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bulhomes2 - майстор
Отскоро имам един опит за сондаж и имам някаква вода, но ми се ще да им направя някакъв автоматизиран мониторинг на нивото. Ще обясня за сондажа. По проучвания имам вода от 15 до 18 метър. На седмия метър сондьорите се отказаха, защото стигнали до чакъл и не могли да продължат. Не ми поискаха и лев (аз все пак ще им свърша една работа за към 1000 лв, но не в това е въпроса). Оставиха ми закопана тръба с диаметър 160 мм на 7 метра дълбочина. В тръбата се събира доволно количество вода - с помпа с дебит около 21 л/мин след около 90 минути започва да се забелязват тласъци в струята на изпомпваната вода. Тоест - нивото е спаднало до помпата. За два часа се пълни отново. Помпата е пусната на дъното (7 метра демек). Преди започване на изпомпване нивото на водата в тръбата е на 3,5 м от повърхостта. Меря го с 30 метрова рулетка, на края накоято съм закачил най-голямата плувка от риболовния магазин с някокло гайки М12 под нея.

Ще ми се да измисля начин да знам нивото във всеки момент, дори и да не съм там. Чудя се, дали има датчик за налягане, който да пусна на дъното и да мога да следя данните му горе. При пълна тръба (3,5 м от повърхността) налягането долу ще е максимално, а при празна (6,5 м от повърхността) - минимално. Та бих се радвал ако споделите някакви опити или идеи за такова измерване.

ПП. Датчик намерих - https://www.aliexpress.com/item/1005005857601123.html Май въпроса отива на към "към какво да вържа тоя датчик, че да виждам през интернет показанията му". Ако се намери чалъм да се записват данните във времето ще да е перфектния вариант. Помпата я пускам през един Sonoff от телефона. Даже съм го програмирал да я пуска по час през 3 часа дано попрочисти каверните. Но ако знаете и други начини - темата е отворена за идеи и предложения.
omirchev - специалист
Манометърът е за предпочитане. Ултразвуковите дават фира с времето. Пък и ако имате домашни животни ултразвукът дразни - особено кучета.
Само бих препоръчал вариантът 4-20 мА вместо 0-5V. По-шумозащитено е. Като трансдюсър бих използвал вариант на ESP 8266 или 32 примерно под EspEasy или Tasmota. Ако имате безжичен интернет и улкон към електроника и програмиране това ще е най-евтиното. Иначе трябва да се търси някакво готово устройство в алито, но и там КИП оборудването си е скъпичко.
ivanovbg - майстор
Ще се окаже, че сондажа не е толкова неуспешен. Ако имаш мощен компресор направи му прочистване с еърлифт. Ще изхвърли доста чакъл и ще си направи каверна. После можеш да монтираш при помпата един поплавък за защита от тези за мръсна вода.
bulhomes2 - майстор
От офроуда ме насочиха към програмиране на распери пи-та и чак тогава се сетих, че сина е програмист и би трябвало да се оправи.

Това с ултразвука не вярвам да стане, че в 16 см тръба има тръба 3/4 цола, въже и кабел...
MamaMy - майстор
Защо не ползваш ниворегулатори от пералня? Имам няколко и мога да ти подаря 2-3. С два може да настроиш 4 нива да следиш. С 3 са 6 нива. Едва ли те интересува чак толкова прецизност. Ниворегулаторите могат направо да управляват и контактор който да изключва помпата. Помисли си! По-елементарно и надеждно решение едва ли ще намериш.
bigdragon - специалист
ср авг 02, 2023 12:24 pmMamaMy написа:
Защо не ползваш ниворегулатори от пералня?....
Явно не знаеш как работят тези датчици.
Те мерят воден стълб в съда.
Как ще имериш воден стълб, когато си на 7 метра над него, а не от страни?bulhomes2,
Пътя по който си тръгнал е правилен.
Датчика, който си избрал става, но иска и преобразувател с дисплей.
Изображение
Другия начин е със няколко сонди
Изображение
MamaMy - майстор
ср авг 02, 2023 12:46 pmbigdragon написа:
ср авг 02, 2023 12:24 pmMamaMy написа:
Защо не ползваш ниворегулатори от пералня?....
Явно не знаеш как работят тези датчици.
Те мерят воден стълб в съда.
Как ще иЗмериш воден стълб, когато си на 7 метра над него, а не от страни?
Явно ти не знаеш как мерят нивото. Мерят го като го преобразуват в налягане. До датчика въобще не достига вода. Тя просто създава налягане в маркучето което е пълно с въздух. Колко е дълго това маркуче сигурно има значение поради свиването на въздуха. За това и ниворегулаторите имат винтове за настройка. Поинтересувай се малко! :wink:
bulhomes2 - майстор
Не съм в час с тези датчици за пералня. Гали, я обясни как действат!
Десетина години ползвам български продукт. Сега виждам, че са разширили гамата.
http://www.test-ruse.com/bg/index.php?p=products
Интиел също имат, Протон....
Възможността за дистанционен мониторинг може да се уточни по телефон. В Русе и Поморие са приятно любезни.

Джаджите от пералните ми приличат на пресостати, поне по обяснението.

Тема "Как да измерим нивото на водата в сондаж?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: