• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
brum - майстор
пет авг 11, 2023 9:52 pmT.Mihov написа:
Благодаря за отговорите,но се опасявам ,че не схванах с какво точно пречи балона?.Като бутна пресостата на такова налягане,че да не изключва докато работи капковото,съда на практика не свири в оркестъра или нещо се бъркам? :?
Разширителният съд тогава няма да работи удачно и при ползване за домашни цели. Или пак отиваш към същият проблем - хидрофора да се пуска по-често при ползване в къщата.

Та на разширителният съд целта му е да подсигури вода за няколко краткотрайни пускания на чешмата. Да измиеш ръце или да изплакнеш чиния примерно. Ако всяко от тези довежда до пускане на хидрофора значи съда не си върши работата.

Разбира се можеш да се бориш да балансираш нещата и да гледаш каква настройка на налягането ще докара минимален брой пускания. По-високо налягане ще помогне в тази посока. Тогава има две неща дето трябва да съобразиш - дали инсталацията ще даде проблем заради по-високото налягане и да качиш налягането на балона в хидрофора за да работи адекватно. Отделно, че хидрофора ще се товари повече заради по-високото налягане на което ще изключва, но това не мисля, че ще докара сериозно износване.
T.Mihov - напреднал
Явно съм пропуснал някои важни уточнения,за което се извинявам :) .Хидрофора се използва само и единствено за поливане,не го използвам за къщата,за това и казах,че съда не участва в картинката в тая ситуация.Преди се налагаше да го ползвам за водоснабдяване,понеже имахме драма с налягането и с водоподаването като цяло.Сега да чукам на дърво след водомера съм на 3.5-4 бара та не се налагат буфери,хидрофори и т.н :) .Дебит също дал Господ.Сондата е 20+ метра.Зимата термопомпата работи с 4 кубиково потопяемо Вило.Режима и е 50/50 т.е 15 минути работи,15 почива или около кубик вода за тия 15 минути и проблем няма :) .Отделно лятото от същата сонда пускам и една Вида ,бабата да полива парника ,та и тя бичи по час и нещо и до сега не е спирало кранчето :) .По въпроса защо първо китките,после райграса,а не заедно-китките не знам какви са,жената си се занимава с тях :-D ,ама са едни високи и туфести и под тях е сянка и не им трябва чак толкова вода,колкото на тревата дето я пече слънцето от 10 сутринта чак до мръкване.
dragozow - майстор
Една инверторна с постоянно налягане би свършила работа, но ти си купил всичко. Другия вариант е ако пресостата позволява да му пипнеш границите.
T.Mihov - напреднал
съб авг 12, 2023 9:45 amdragozow написа:
Една инверторна с постоянно налягане би свършила работа, но ти си купил всичко. Другия вариант е ако пресостата позволява да му пипнеш границите.
За такова приложение наистина точно нещо такова трябва,но тази година няма да е със сигурност,предвид всичките време и финансовоемки ремонти,които ми предстоят.За сега ще кара с този.Вчера го мернах с амперклещите,докато работеше капковото-близо 4 ампера от 6 по табелка при 2.5 бара,така че явно наистина не му е много зор :) .Благодаря на всички за отговорите :)
  • 1
  • 2

Тема "Дилема за хидрофор и капково" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: