• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
вт авг 27, 2024 9:23 ammongoose написа:
@kozl замая ме с въпроси, работата е там, че с годините се налагат промени според ситуацията. Първоначално всичко започна с геран 10 метра дълбочина и вода около 5 метра с възстановяване за около 24 часа, хидрофор до герана и тръба директно към инсталацията на къща след водомера. Постепенно започна засушаване и се наложи помпата да влезе в герана и да я смъкна с два метра за да смуча на около 50 см от дъното. Няколко пролети се наложи да вадя помпата поради препълване на герана и затова сложих поплавък под нея и отклонение което да изхвърля навън при високо ниво( само дето от години няма такова). Преди 3 години нивото падна до толкова, че вече не достигаше за нормални битови нужди и затова добавих резервоар в мазата и досегашния хидрофор го оставих да пълни него чрез таймер и да работи циклично а горното ниво на резервоара се контролира с поплавък. Не знам дали защото помпата е почти винаги в режим "не работи" и няма налягане в системата, но механичния пресостат започна да отказва да изключва дори и при пълен резервоар. Сега промених помпата с новия пресостат да е винаги в режим "работи" а пълненето го направих циклично с магнит вентил. А къщата с е храни с втори хидрофор от резервоара. Снощи и тази сутрин наблюдавах работата на вентила и помпата и за сега няма драми.
Аз бих ползвал потопяема помпа с поплавък за пълненето на резервоара по вар.2 (пълнене с изливане над нивото на резервоара). Захранването кам потопяемата помпа през контактор управляван от пресостат за ВН (високо ниво) в резервоара. Така за да заработи потопяемата помпа ще трябва нивото в герана да е вдигнало поплавъка на помпата, т.е. тя да е под вода, а не на сухо и нивото в резервоара да е спаднало под ВН, т.е. в резервоара да има свободен обем за пълнене.
При реализиране на горното отпада необходимостта от работа на помпата към герана при повишаване на нивото в герана, а системата е проста за изпълнение. При избор на качествена потопяема помпа, се улеснява и поддръжката. В тази постановка трябва да се обърне внимание на допустимия прой комутации на помпата. Ако се недвишава, то или се добавя закъснително реле към захранването на помпата или се ползва управление по ВН и НН (ниско ниво) в резервоара.

Какъв е този поплавък :? За да изключва помпата при привишено налягане във пълнещия водопровод за резервоара, то предполагам поплавъка е механичен тип, с изливане над нивото на резервоара. Така при достигане на ВН в резервоара, поплавъка, който всъщност е регулатор на водно ниво от типа на тези в казанчето за тоалетното седало, той ще затапи изхода на водопровода за пълнене и при работеща помпа налягането във пълнещия водопровод ще се вдигне до максимално възможното зо помпата. За да не изключва пресостата или той се е повредил или помпата се е износила и налягането при затапен водопровод е спаднало под настроеното на пресостата.

Е това не го разбрах :? Не че е невъзможно така, но каква е ползата от това помпата да работи без да се пълни резервоара :rolleyes:
mongoose - напреднал
@kozl , не съм го написал разбираемо, да, поплавъка е
който всъщност е регулатор на водно ниво от типа на тези в казанчето за тоалетното седало
, и най-вероятно
За да не изключва пресостата или той се е повредил или помпата се е износила и налягането при затапен водопровод е спаднало под настроеното на пресостата.
и поради тази причина монтирах електронния пресостат.
но каква е ползата от това помпата да работи без да се пълни резервоара :rolleyes:
- преди да добавя електронния пресостат таймер подаваше захранване към помпата циклично и в по-голяма част от времето тя не работи и налягането в системата пада на нула ( имам съмнения, че механичния пресостат поради тази причина не работи коректно защото след почукване по корпуса му сработва), сега таймера управлява клапан към резервоара а помпата си е захранена и електронния пресостат я управлява - това исках да кажа с това "режим работи". Относно предложението как да се изпълни на ново цялата постановка не съм много сигурен при сегашната ситуация (около 30-40см ниво на водата и 200-300 литра като обем което е под еднократно необходимото) , че е подходящо - поплавъка трябва да е много прецизен и отделно почти винаги резервоара ще подава сигнал за пълнене и помпата ще изсмуква всичко налично и от там следва настройката за закъсненията и пак стигам до цикличност на работа. Вече станаха няколко дена с новия пресостат и засега нямам проблеми, нивото на водата не спада критично, алармата за сухо не се е активирала и това ме задоволява. Благодаря за разясненията и ще ги имам в предвид за в бъдеще! Благодаря и на останалите които се включиха по проблема ми!
  • 1
  • 2

Тема "Настройки на електронен пресостат Switchmatic 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: