• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
aleksnp - специалист
Става дума за такъв затварящ механизъм.

Изображение

Проблемът е, че при отваряне на крана, уплътняващата гумичка пада и вече не може да се спре водата. Имам чувството, че уплътнението залепва към основата на крана, при затваряне. После , при отваряне на крана, залепналото уплътнение, се изтръгва от стерженчето на врътката.
.
Изображение
Напълно възможно е гумичката вече да не изглежда като на картинката.
bigdragon - майстор
Смени посоката на флуида (крана).

Този тип спирателна арматура има посока на
монтаж, дори и да не е означена на корпуса.

Другия проблем е налягане под уплътнението
на щока (салника) при затворена арматура...

ПП При смяна на гумичка се бориш със
следствието, а не решаваш проблема.
kozl - майстор
пон апр 07, 2025 7:26 ambigdragon написа:
Смени посоката на флуида (крана).
....
+1
Аз не съм срещал метален спирателен кран (СК) с кекла без означена посока на корпуса. При обратен монтаж има вероятност СК да придобие функция на обратна клапа (ОК)

Пробва ли с нова гумичка?
И при това гумичката трябва да се нанизва трудно на шипа в центъра. Дупката в центъра на гумата трябва да е по тясна от главата на шипа.
Имал съм подобен проблем с такъв кран.
Беше на отклонение към етаж. Когато захраних къщата от кладенеца, посоката на крана вече не съответстваше с тази на водата.
Случваше се точно обратно на описаното от Алекс. Гумичката биваше съборена от потока и набита в леглото.
Това сираше водоподаването.
aleksnp - специалист
Гумичката е сменена с нова, без положителен резултат. За съжаление, на този етап, не мога да си позволя обръщане на посоката на крана, понеже е главен спирателен кран в баня и се подава от розетка в плочките. А аз се чудех, защо предишният собственик не е сложил гумичка. Не може ли да се залепи гумичката към стерженчето?
gnt69 - майстор
Слагай керамичен.

Прикачен файл

kp_loft.jpg
kozl - майстор
пон апр 07, 2025 8:21 amaleksnp написа:
Гумичката е сменена с нова, без положителен резултат. За съжаление, на този етап, не мога да си позволя обръщане на посоката на крана, понеже е главен спирателен кран в баня и се подава от розетка в плочките. А аз се чудех, защо предишният собственик не е сложил гумичка. Не може ли да се залепи гумичката към стерженчето?
Ако е сбъркана посоката и да се залепи уплътнението, пак ще има проблем.
Ползвай горния съвет. Ако дължината на керамичната глава е точно по размера, уплътнението трябва да се притисне в леглото на основата на крана. Ако дължината е по-къса може да се подложи уплътняваш пръстен м-у керамичната глава и леглото в основата.
Ако дължината на кер.глава е по-дълга, според мен не е решение.
aleksnp - специалист
пон апр 07, 2025 8:37 amgnt69 написа:
Слагай керамичен.

Не влиза.
ESPACE - майстор
пон апр 07, 2025 8:37 amgnt69 написа:
Слагай керамичен.
Как точно си го представяш :lol: Разстояние, резби - всичко е различно.
пон апр 07, 2025 8:21 amaleksnp написа:
Гумичката е сменена с нова, без положителен резултат
Залепи я за основата, или използвай гумичка с по малък отвор, да се нанизва по стегнато през пъпката
Последна промяна от ESPACE на пон апр 07, 2025 6:07 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Проблем със затварящ механизъм на кран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: