• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
perko - специалист
Здравейте,
Скоре ме осени една идея и мира не ми дава. Един познат си направи подово отопление
с термокабел и ми хрумна, че мога да използвам такъв кабел омотан около тръбите на вилата
и с едно термореле (например от хладилник) да ги затопля малко като падне температурата под нулата.
Това е идеята, на практика правил ли е накой подобно нещо.
Тепърва ми предстои да изграждам водопродната инсталация и искам от сега да я защитя.
XpacTa - специалист
Правили са. Примерно Devi
perko - специалист
Да, като се поразрових из нета, намерих подобни неща.
Но дали е за "направи си сам" тази работа?
pavelari - майстор
Да... трябва ти нагревател с мощност 20 вата на метър за тръби до 3/4 цола и ако тръбата е над цол може да сложиш две нишки кабел - т.е. кабел сгънат на две - нишките са разположени една срещу друга.
Залепваш кабела с алуминиева лепенка, която се ползва за залепване на вата с алуминий - има я по строителните магазини. След това се поставя или тръбен термостат или терморегулатор със сона /сондата се залепва за тръбата/ настройка на 7-8 градуса и се кефиш - особено ако има и топлоизолация отгоре.
Мога да ти осигуря качествени материали за системата.

Прикачен файл

ads.JPG
ads.JPG (29.96 KиБ) Видяна 6338 пъти

Прикачен файл

eb_itr_3_40_20_s.jpg
eb_itr_3_40_20_s.jpg (7.39 KиБ) Видяна 6339 пъти
крум - специалист
Как определяш къде да закачиш сондата?
Например при нас замръзва на определени места - около централния водомер, на чупките (все още не съм завършил цялата изолация и там не се покрива от тръбната), около скобите към стената....
pavelari - майстор
Е . . естествено щом няма излоцаия ще мръзне. Най-добре е датчика да се сложи там дето замръзва - като критерии за температурата при най-студена точка но това е енергоемко. За кранове и трипътници или петорници и какви ли не още се правят "елечета" и ако трее се слагат нагреватели у тех...

За изолация най-лесно се слага вата с алуминиево фолио

Прикачен файл

fglassjacket1.jpg
fglassjacket1.jpg (17.52 KиБ) Видяна 6277 пъти
Trifun - специалист
Ам като спре тока ? :?
През зимата, при големи виелици и снежни бури, спирането на тока е често явление ...
Според мен тая защита на тръбите трябва да е енергонезависима.
pavelari - майстор
Trifun написа:
Ам като спре тока ? :?
През зимата, при големи виелици и снежни бури, спирането на тока е често явление ...
Според мен тая защита на тръбите трябва да е енергонезависима.
Ако колегата знае начин за затопляне без да влага енергия /т.е. енергонезависим/ да каже на всички ни ще е много интересно.
Добрата топлоизолация Ви гарантира поне 10 часа спокойствие и без ток освен ако не е -20 градуса. А от друга страна дори да замръзне а това значи без ток цял ден - като дойде тока ще се размразите без да има поблеми.
Отоплението на тръби с нагревателен кабел е надеждно наистина. Но помислете
и за добра топлоизолация.
Savov - специалист
Бих искал да попитам Pavelari за цената на материалите за затопляне, на линеен метър за тръба 1 цол. Нагревателния кабел отвътре ли се поставя, или отвън /не е ясно от схемите/? Също се интересувам от някаква тръбна топлоизолация, подходяща за вкопаване в земята. Благодаря.
pavelari - майстор
кажи колко метра е цялата тръба и колко от тази тръба ще е в земята...
Схемите показват и двата варианта - демек всичко е ясно - всякакви решения има....

Ако влиза в земята е удачно да е в тръбата без да има изолация....
С оглед на "турбоелектробезопасност" е най-добре от вън, но пърно една схема на тръбата ... Цена на метър не е критерий
  • 1
  • 2

Тема "система срещу замръзване на тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: