Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
вентилаторът ми спря да работи и се опитвам да го отворя, но нямам идея как. Търсих в нета, дори с AI, но не намирам нищо за тази марка. Ще съм много благодарен ако някой може да помогне. Прилагам снимки.

Прикачен файл

IMG_20260416_160806-2.jpg

Прикачен файл

IMG_20260416_160755-2.jpg

Прикачен файл

IMG_20260416_160748-2.jpg
MamaMy - майстор
Отпред на турбината това трябва да е капаче. Под него има зегерка. Точно този модел не съм правил, но ми носиха няколко канални вентилатора техни. Дори си купих специална скоба за лагерите. Лагери като купуваш вземи от евтините. Аз се набутах с скъпи по 4 и нещо лева, а те изкараха по-малко от тези по лев.
kozl - майстор
И аз не съм се занимавал с тази марка.
Но щом е спрял да върти, предполагам или има прекъсната намотка или ако има термичен предпазител, той е изгорял.
kone провери ли съпротивлението на намотките на ел.мотора?
чет апр 16, 2026 5:13 pmMamaMy написа:
Лагери като купуваш вземи от евтините. Аз се набутах с скъпи по 4 и нещо лева, а те изкараха по-малко от тези по лев.
MamaMy за какви лагери пишеш?
Аз понеже се ровичкам в подобни вентилатори САТА, лагерите са втулкови и аз до сега не съм си и помислял, че може да се продават резервни :roll:
Обаче преди съм намирал електромотори по магазините за резервни части.
iliya_i - майстор
пет апр 17, 2026 6:47 amkozl написа:

MamaMy за какви лагери пишеш?
Аз понеже се ровичкам в подобни вентилатори САТА, лагерите са втулкови ....
MMotors са с търкалящи (съчмени) лагери!
https://mmotors.bg/project/mmp-series-bathroom-fans/
kozl - майстор
Не съм отварял такъв, но един направо го изхвърлих въпреки, че беше гаранционен.
В ръцете ми работеше добре, но на тавана тракаше. Два пъти го свалях и търсих причина и на третия монтирах САТА.
ESPACE - майстор
пет апр 17, 2026 6:47 amkozl написа:
Аз понеже се ровичкам в подобни вентилатори САТА, лагерите са втулкови и аз до сега не съм си и помислял, че може да се продават резервни :roll:
Тия от ММоторс ползват само сачмени лагери във вентилаторите си. Лично аз не бих си купил такъв вентилатор ако държа на безшумност.
MamaMy - майстор
Докато са здрави лагерите са си много добри вентилатори. Ако са на втулки ще имат много по-кратък живот. Тези моторчета са доста ячки за размерите си. Пък каналните които идваха при мен бяха и високо температурни. Ако бяха на втулки щяха да карат 4-5 месеца. Сега карат по година и половина и се обслужват сравнително лесно. Тези които правя са за горещия въздух на камини с въздушна риза. Малко майсторите монтиращи такива камини са неграмотни, но ги култивирам колкото може. Първите вентилатори ги бяха сложили хоризонтално и над камината. Не стига, че в най-горещата зона ами ги затворили с гипскартон за винаги. Един ден ги убеждавах, че не случайно вентилатора е направен и от двете си страни за монтаж на тръба. Трябва да се монтират на въздуховода някъде по средата за да са най-безшумни, трябва да са вертикални за да се износват равномерно и да има лесен достъп за подмяна. Трябва да имат поне един оборотен при положение, че на всяко отоплявано помещение има монтиран по един такъв.
От както ги пре монтираха по моите съвети на една от камините и вентилаторите втора година работят безгрижно, се очовечиха и тръгнаха да си поправят всички обекти. Преди това сменяха вентилатори по два пъти на сезон. Сега се опитвам да ги накарам да започнат да монтират обратни клапи като на ширмите за да не се получава връщане през неработещите въздуховоди. Показах им декоративни решетки с клапа и май ще загреят за какво иде реч. Накрая остана да ги убедя и за монтажа на тръби за чист въздух под самата камина които да осигуряват както въздух за огъня, така и за стаите. Сега карат клиентите си да държат вратите отворени :lol: . Така е със самоуките "майстори"

Тема "Ремонт на вентилатор за баня MMotors JSC MMP 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: