• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
madsatbg - напреднал
Здравейте,
За протокола….или за тези, които като мен, ще дръзнат да си правят сами термопомпа въздух- вода от климатик.
Какво научих за сензорите намиращи се в конвенционалните климатици „МИДЕЯ”.
И двата вътрешни сензора са по 10 килоома при 25 градуса.
Прикачен файл:
DSCN0374.JPG
„въздушен” сензор: вътрешно тяло
-поддържа зададената температура в помещението, като изключва и включва компресора.
„тръбен „ –фреонов сензор: вътрешно тяло
-Предпазва външния топлообменник от замръзване, като изключва компресора
-включва вентилатора на вътрешното тяло при температура на фреона 30 – 40 градуса на тръбата на вътрешния топлообменник
-при температура 52-56 градуса и високо налягане на хладилния агент, вентилатора на външното тяло тяло се изключва, по този начин се регулира температурата на изходящия въздух от вътрешното тяло
-защитна функция- при температура на фреона 60 -65 градуса или, ако спре вътрешния
вентилатор се изключва компресора
-обезскрежаване

литература:
"Наръчник по монтаж, експлоатация и ремонт на климатични инсталации"
инж. Г.Гатев

поздрави
п.с. Така изглежда таблото с "термометрите"
Прикачен файл:
DSCN0373.JPG
madsatbg - напреднал
kuuuuuul написа:
Справяш се отлично. :partyman:
Благодарение и на теб, все пак ти ми показа началото. :yawinkle:

поздрави
madsatbg - напреднал
magi208 написа:
......то вътрешния фреонов служи за контрол на външния и вътрешния вентилатори и ще се разминеш лесно , като го монтираш на изхода на пластинчатия топлообменник , с една малка корекция на стойността.
здравей Маги,
Сензора го монтирах на изхода на топлообменника.
Каква трябва да е корекцията на стойността на сензора?

поздрави

p.s. По какви критерии се търси мястото на тръбния "сензор"?
От форумци/ които имат термопомпа/ разбрах, че го слагат на входа, на изхода или около средата / над или под /на топлообменника.
И са доволни от работата.
Явно за различните машини е ралично.
Като гледам оригиналното му място, във вътрешното тяло на "Мидея" то е между средата и изхода.
Прикачен файл:
DSCN0375.JPG
peturgp - напреднал
Трябва да следи температурата на кондензация на фреона. Затова ти бях писал че ще ти трябва помощ от климатичар. Завивате едни манометри и се заигравате с датчика да не вдига повече от 24 - 25 атм. Това място на фабричното тяло не е в средата , а малко преди изхода на втория кръг.
madsatbg - напреднал
peturgp написа:
Трябва да следи температурата на кондензация на фреона. Затова ти бях писал че ще ти трябва помощ от климатичар. Завивате едни манометри и се заигравате с датчика да не вдига повече от 24 - 25 атм. Това място на фабричното тяло не е в средата , а малко преди изхода на втория кръг.
Благодаря,
по конкретно къде се поставят тези манометри?
Бих искал да го направя сам.
Продават се комплект манометри за фреон Р22.
За тези ли става дума?
Прикачен файл:
Как-да-допълним-фреон-на-климатика.jpg
Как-да-допълним-фреон-на-климатика.jpg (38.95 KиБ) Видяна 2990 пъти
peturgp - напреднал
Свързват се към сервизния вентил "дебелата тръба" на външното тяло. Виж твоята машина на какъв фреон е . Ако си на 410 трябва да не превишава 33 - 35 атм. на отопление при достигната работна температура на флуида и 7- 9 атм. при охлаждане
magi208 - специалист
madsatbg написа:
magi208 написа:
......то вътрешния фреонов служи за контрол на външния и вътрешния вентилатори и ще се разминеш лесно , като го монтираш на изхода на пластинчатия топлообменник , с една малка корекция на стойността.
здравей Маги,
Сензора го монтирах на изхода на топлообменника.
Каква трябва да е корекцията на стойността на сензора?

поздрави

p.s. По какви критерии се търси мястото на тръбния "сензор"?
От форумци/ които имат термопомпа/ разбрах, че го слагат на входа, на изхода или около средата / над или под /на топлообменника.
И са доволни от работата.
Явно за различните машини е ралично.
Като гледам оригиналното му място, във вътрешното тяло на "Мидея" то е между средата и изхода.
Прикачен файл:
DSCN0375.JPG
Не , че при различните машини е толкова различно , колкото че хората са доволни по различен критерий :)
Един прост пример : - Твоето решение за корекция на сензора на стайна температура е по-просто , а това което ти предлижи колегата по-горе е по-коректно , когато става въпрос за въздушна инсталация .
Да де , но все пак именно твоето решение е по-правилното в случая , защото тук вече не се търси температурата в стаята , а температурата на флуида :) Тоест фабрично програмирания хистерезис е малък и с 2 датчика го правим още по малък а на нас ни е необходимо всъщност да е по-голям :) За това ти драснах горната схема за съвсем независим терморегулатор с регулируем хистерезис , който се избира между 4 и 10 градуса в зависимост от инертността на системата ти от радиатори.

Същото е положението с контрола на кондензацията - системата може да работи криво ляво и ти "да си доволен" , а може и правилно :) За ' криво ляво ' се слагат манометри и както писа peturgp започваш да го разхождаш по топлообменника , като търсиш кондензацията да е около максималноизбраната температура на фреона , която е безопасна за този компресор или около 55-60 градуса но отчетено по скалата на манометрите .
Същия ефект получаваш , както ти казах с поставянето му на изхода и паралелно на него добавяш 100 килоома многооборотен потенциометър /спестяваш си търсенето на положението му по топлообменника , лошите контакти , улавяне на смесени стойности вода-фреон и още няколко други "екстри"/.

Ако обаче идеята е да стане "както трябва" - пиши ми да ти дам алгоритъма , или направо снема , или контролер за кондензация - с каквото ти се занимава . Има и прости готови решения , които не са точно "контролер за кондензация " , но поне пазят компресора и криво ляво вкарват системата в режим - такова е например монтирането на пресостат за външния вентилатор - евтино и лесно компромисно решение .

Действай - Справяш се добре до тук !
madsatbg - напреднал
magi208 написа:

.... или контролер за кондензация - с каквото ти се занимава . Има и прости готови решения , които не са точно "контролер за кондензация " , но поне пазят компресора и криво ляво вкарват системата в режим - такова е например монтирането на пресостат за външния вентилатор - евтино и лесно компромисно решение .
Здравей magi208,

да продължим с евтино и компромисно решение.
Разкажи, моля те, какво трябва да направя.
Пресостата, знам че е датчик за наличие на налягане.

поздрави

п.с.Имам едно питане.
Сигурен съм, че при минусови температури, термопомпата ще работи с много нисък КОП или даже няма да работи.
За това искам да опитам да доподгрявам допълнително фреона на входа на топлообменника.
Подгряването ще е индукционно.
Обаче не ми е ясно какво ще стане със налягането на фреона.
Не искам да доподгрявам водата, защото е много повече, като количество.
Освен това си мисля, че при подгряване на фреона, ще се облекчи работата на компресора.

Със 80 вата нагрявам тръбата през която текът фреоновите пари до 200 градуса.
Разбира се с един термостат ще се ограничава на необходимата температура.
Въпросът е преди топлообменника или след него да става нагряването.
Прикачен файл:
DSCN0385.JPG
peturgp - напреднал
С този индуктор няма да постигнеш голям ефект. Където и да го сложиш ще добавиш мощността на индуктора към мощността на системата. Идеята е зимно време външното тяло да работи при положителни темп. за да има по - голям КПД системата , за това някой ги обливат с вода.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: