• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Bulgaria Therm - специалист
2v6 написа:
Bulgaria Therm написа:
... И твоите снимки потвърждават това - с падане на температурата в помещението пада и измерената температура на изхода.
Снимката с охлаждането съм я дал само за пример (от 20 градуса сваля на 5).

Това е около 5 минути след включване на отопление:
Изображение

Тази е след още 5 минути:
Изображение

Сега да се върнем на въпроса - може ли обикновен климатик да загрява въздуха до 45 при вход 20 градуса?
Отговорът защо не може е в мнението ми по-горе на 5 стр.
2v6 - майстор
Bulgaria Therm написа:
2v6 написа:
...Сега да се върнем на въпроса - може ли обикновен климатик да загрява въздуха до 45 при вход 20 градуса?
Ти си написал това:
Bulgaria Therm написа:
Със стандартен климатик не може да стане. Температурата на фреона при която максимално може да работи един климатик е 55 градуса по целзий.
Според теб на тази снимка колко градуса е фреона:
Изображение
Bulgaria Therm - специалист
2v6 написа:
Bulgaria Therm написа:
2v6 написа:
...Сега да се върнем на въпроса - може ли обикновен климатик да загрява въздуха до 45 при вход 20 градуса?
Ти си написал това:
Bulgaria Therm написа:
Със стандартен климатик не може да стане. Температурата на фреона при която максимално може да работи един климатик е 55 градуса по целзий.
Според теб на тази снимка колко градуса е фреона:
Изображение
Температурата на фреона е малко над показанията на термометъра.
Както се вижда от серията снимки, които показа, с увеличаване на температурата в помещението се увеличава и температурата на изхода от климатика. Вече си на почти 25 градуса в помещението, а фреонът е с температура малко над 50 градуса. Като се доближиш до 30 градуса в помещението(стига да е възможно - зависи от обем, загуби и тн) фреонът ще се доближи до 55 градуса и някъде там трябва да задейства защитата. Говоря за сплит-система. Всичките ми коментари до тук са свързани с мисълта, че искаш да постигнеш в помещението, където е монтиран климатика, температура 45 градуса, което няма как да стане.
2v6 - майстор
Bulgaria Therm написа:
... Всичките ми коментари до тук са свързани с мисълта, че искаш да постигнеш в помещението, където е монтиран климатика, температура 45 градуса, което няма как да стане.
Съжалявам, разбрал си ме погрешно :sad:
Никъде не съм писал, че помещението трябва да се загрее до 45 градуса :!:

Въпросът ми е нормална работа ли е за климатика да взима от помещението 20 градуса и да връща 45 :?:
bobivg - специалист
Аз мисля, че не е нормално. Мисля си ,че или е признак за лошо конструирана машина или е замърсен филтъра. Кажи сега верния отговор и каква е целта на тези въпроси някакъв тест ли ни правиш?
SithLurker - специалист
valio2007 написа:
a_stoev написа:
За съжаление евтино няма. Няма как да избегнеш купуването на вентилаторите, няма как да избегнеш купуване на топлообменник и ти какво остана, един сандък за правене "направи сам". При активния още по зле, там частите са по скъпи.
Който иска комфорт да вади пачка. Ако няма пачка, а има свободно време да се хваща да работи и да спечели пачката ;).
Площта необходима за качествен топлообмен е непостижима с решения тип 'направи сам'.
За топлообменника не си прав. Може да се направи и то по-ефективен от продаваните.
Ще приложа сметки за такъв за 1000 м3/h и ефективност 93% , което е поне 10 пъти по-голям от предлагания за 4500лв. коментиран в тази тема.

Външна температура: -5С (t1)
Входяща температура след рекуперация: 23С (t2)
Вътрешна : 25С (t3)
μt = (t2 - t1) / (t3 - t1) = (23-(-5))/(25-(-5)) = 28/30 = 93.3%

Рекуператора ще бъде изграден от алуминиева ламарина 0.1мм дебелина , дължина L = 2m и ширина W = ? (n=?) на брой на разтояние (x=?) една от друга, като изходящия въздух ще се движи в пространството между ламарина 1-2,3-4,5-6....,
а входящия между 2-3,4-5,6-7 ......
Така поставени една върху друга с разтояние между плочите (х мм) те ще образуват височина H = (n-1).x
Ще заложим скорост на потоците 2 m/s за избягване на шум.

V(обем)= v (скорост) . S (сечение) = v . H/2 . W
избираме квадратно сечение или H=W или

W = sqr(2V / v ) = sqr ( 2. 1000m3/h / 2 m/s ) = sqr ( 2 . 0.277 m3/s / 2 m/s) = 0.53 m

Топлообменника ще е с размери 2/0.50/0.50 м
Остава да намерим n и х.

Q = Cp.m.dT = Cp.q.V.dT
Cp(въздух)=1000 J/kg.K
q(плътност 20С)=1.204 kg/m3

Q= 1000 (J/kg.K) . 1.204 (kg/m3). 1000 (m3) . (23C -(-5C))= 33712 kJ = 9364 Wh тази енергия трябва да се пренесе между двата газа.

Пренос през алуминиева плоча с дебелина 0.1мм е 25.0 W/m2K

http://www.engineeringtoolbox.com/overa ... d_434.html

или Q= 25.0 W/m2K . L . (n-1) . W . (25C - 23C) = 25.0 W/m2K . 2 . (n-1) . 0.5 . 2 = 50 W . (n-1)

или n=1+ 9364 / 50 = 188
x = H / (n-1) = 0.5/187 = 2.7 mm

Стигнахме и до цената. Не знам колко струва 100 листа алуминии 0.1мм с размери 2Х1м , но ми се струва, че цената няма да ми хареса.

ПП. Освен да се използва готварско фолио.
Поздравления за сметките.
100 листа алуминий с тези размери ще тежат около 54 кг. Което би трябвало да дойде около 500 лв като цена.

За една средностатистическа къща обаче 1000 m³/h вентилация е прекалено голяма. За повечето къщи и апартаменти 200-300 m³/h ще е пре достатъчно, което сътветно ще означава и по-млако материал за рекуператора.

valio2007 смятал ли си колко ще бъде пада на налягането в дадения от теб по-горе пример при скорост 2 m/s.
valio2007 - специалист
SithLurker написа:
valio2007 написа:
a_stoev написа:
За съжаление евтино няма. Няма как да избегнеш купуването на вентилаторите, няма как да избегнеш купуване на топлообменник и ти какво остана, един сандък за правене "направи сам". При активния още по зле, там частите са по скъпи.
Който иска комфорт да вади пачка. Ако няма пачка, а има свободно време да се хваща да работи и да спечели пачката ;).
Площта необходима за качествен топлообмен е непостижима с решения тип 'направи сам'.
За топлообменника не си прав. Може да се направи и то по-ефективен от продаваните.
Ще приложа сметки за такъв за 1000 м3/h и ефективност 93% , което е поне 10 пъти по-голям от предлагания за 4500лв. коментиран в тази тема.

Външна температура: -5С (t1)
Входяща температура след рекуперация: 23С (t2)
Вътрешна : 25С (t3)
μt = (t2 - t1) / (t3 - t1) = (23-(-5))/(25-(-5)) = 28/30 = 93.3%

Рекуператора ще бъде изграден от алуминиева ламарина 0.1мм дебелина , дължина L = 2m и ширина W = ? (n=?) на брой на разтояние (x=?) една от друга, като изходящия въздух ще се движи в пространството между ламарина 1-2,3-4,5-6....,
а входящия между 2-3,4-5,6-7 ......
Така поставени една върху друга с разтояние между плочите (х мм) те ще образуват височина H = (n-1).x
Ще заложим скорост на потоците 2 m/s за избягване на шум.

V(обем)= v (скорост) . S (сечение) = v . H/2 . W
избираме квадратно сечение или H=W или

W = sqr(2V / v ) = sqr ( 2. 1000m3/h / 2 m/s ) = sqr ( 2 . 0.277 m3/s / 2 m/s) = 0.53 m

Топлообменника ще е с размери 2/0.50/0.50 м
Остава да намерим n и х.

Q = Cp.m.dT = Cp.q.V.dT
Cp(въздух)=1000 J/kg.K
q(плътност 20С)=1.204 kg/m3

Q= 1000 (J/kg.K) . 1.204 (kg/m3). 1000 (m3) . (23C -(-5C))= 33712 kJ = 9364 Wh тази енергия трябва да се пренесе между двата газа.

Пренос през алуминиева плоча с дебелина 0.1мм е 25.0 W/m2K

http://www.engineeringtoolbox.com/overa ... d_434.html

или Q= 25.0 W/m2K . L . (n-1) . W . (25C - 23C) = 25.0 W/m2K . 2 . (n-1) . 0.5 . 2 = 50 W . (n-1)

или n=1+ 9364 / 50 = 188
x = H / (n-1) = 0.5/187 = 2.7 mm

Стигнахме и до цената. Не знам колко струва 100 листа алуминии 0.1мм с размери 2Х1м , но ми се струва, че цената няма да ми хареса.

ПП. Освен да се използва готварско фолио.
100 листа алуминий с тези размери ще тежат около 54 кг. Което би трябвало да дойде около 500 лв като цена.

За една средностатистическа къща обаче 1000 m³/h вентилация е прекалено голяма. За повечето къщи и апартаменти 200-300 m³/h ще е пре достатъчно, което сътветно ще означава и по-млако материал за рекуператора.

valio2007 смятал ли си колко ще бъде пада на налягането в дадения от теб по-горе пример при скорост 2 m/s.

Бях го намерил сметнато, но не ми се търси сега между (60 и 70 Паскала)
2v6 - майстор
bobivg написа:
Аз мисля, че не е нормално. Мисля си ,че или е признак за лошо конструирана машина или е замърсен филтъра. Кажи сега верния отговор и каква е целта на тези въпроси някакъв тест ли ни правиш?
Общо взето за работа на климатик като рекуператор в тази тема един пише че не знае, друг че не е чул, трети че не е видял :)

Аз си написах мнението и се опитвам да го защитя.
За тази цел трябва да се изясни основния въпрос - как работи един обикновен климатик (какъвто ще се ползва за рекуперация).

Климатика по-горе на снимката е нов, неизползван. Филтъра няма как да е замърсен. Според теб остава възможността за лоша конструкция - обясни как може да се разбере :!:
В какъв режим е нормално да работи един обикновен климатик :?:
bobivg - специалист
Темата заприлича на някаква викторина. Моите доводи против активния рекупетор никой не ги обори смислено (само коментари с общи приказки). Който каквото иска да си слага. И защо според теб трябва активния да загрява въздуха до 45градиса? Кому е нужно това? :-?
Или имаш в предвид летния режим? Там става истинското мазало.
a_stoev - майстор
SithLurker написа:

Както винаги се оказва, че 'направи сам' варианта е безсмислено скъп и е време да спрем да философстваме и да се хващаме за работа.

http://airtradecentre.bg/PDF/new/Prices ... y_2011.pdf
Последната колона е цената:
HA200 - 0200/2.7/C 200 300 283 от 200 до 500 45 168 115.00
HA300 - 0300/4.0/C 300 300 424 от 600 до 1000 44 114 200.00
HA415 - 0500/5.0/C 415 500 587 от 1200 до 2000 43 148 380.00
115лв ако са проблем, къде сте тръгнали с тази вентилация.

П.П Това се отнася за пасивния вариант.
bobivg написа:
Темата заприлича на някаква викторина. Моите доводи против активния рекупетор никой не ги обори смислено (само коментари с общи приказки). Който каквото иска да си слага. И защо според теб трябва активния да загрява въздуха до 45градиса? Кому е нужно това? :-?
Или имаш в предвид летния режим? Там става истинското мазало.
Тя викторината се почна още от първата страница с едни риторични въпроси. Би ли повторил доводите си срещу активния рекуператор. Сметката която бе изкарал, не е при реални и изпълними условия за непрекъсната работа. Също така на няколко пъти се изтъква предимствата на работа при намален дебит и никой не обоснова нуждата от намален дебит. Ще се слагат ПЖР със задвижки по стаите ли? Или отделни вентилатори? Да говорим за реално изпълними варианти, а не само да философстваме.
На 2V6 въпроса му е дали е възможно dT вход/изход 25*С и както се вижда от снимката е възможно.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: