Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kozl - майстор
Започна натрупване на лед под най-долното чекмедже на фризера и от "ноу фрост" стама ледогенератор. Всяко зло за добро. Наблегнахме на мастика с лед и салата с маслинки и така докато леда съвсем долно чекмедже скова. Подкарахме и запасите запасите и препълнихме стомасите, но агрегата опустя, а издърпания щепсел тока спря. На мен мък любопитсвото ми надделя.. Така изглежда охладителя зад фризера.
Прикачен файл:
Rotation of Resize of P5110500.JPG
Rotation of Resize of P5110500.JPG (96.49 KиБ) Видяна 13786 пъти
Най-долу има нещо като дренажна вана - за момента е заледена и съответно запечатана, а и вероятно е запушена.
Къде трябва да се изтече водата от тази вана, за да мога да търся какво е запушено?
Ще изчакам няколко часа да се размрази ваната. От ляво по охладителя има нещо като разлята черна стопена гума. Вероятно това е запушило дренажа. Ма нямам идея какво е това.
Прикачен файл:
Resize of P5110503.JPG
Resize of P5110503.JPG (103.33 KиБ) Видяна 13786 пъти
Това е капака на охладителя към отделението на фризера. Интересно защо фолиото точно зад мястото на черното петно е разкъсано (парчетата събрах и изхвърлих). Помня преди време агрегата се вмириса яко на мърша. Ма това черното не прилича на разложен труп пък и не смърди :?
Черната тръба най долу според мен е ел.нагреваател (влизат в нея две жици), за да се топи и отвежда замръзналата вода но къде :? Със сигурност стопената от леда вода във ваната не се отвежда за момента и си стои там - явно има запушване.

Продукта "LG no frost хладилник/фризер - запушен дренаж" съдържа лирическо отклонение, което ме развеселява в тегавото положение. :lol:
Последна промяна от kozl на нед май 12, 2013 8:40 am, променено общо 4 пъти.
al4o - специалист
Отзад на компресора наи вероятно има вана за конденза И виж нагревателя дали работи Това черното на първата снимка горе в ъгъла на тръбата маи е имало изолация кояата е паднала заради награвателя иначе не знам от къде се е появило
Последна промяна от al4o на нед май 12, 2013 12:15 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Е как? Мога да го замеря дали има съпротивление, но кога трябва да се нагрява, какво го включва?
Има 288 ома. Ако е било изолация как се е разтекло по охладителя :? А нагревателя стои само в долната част и е свързан с черните жици една от ляво и една от дясно. Като се събудя утре и ще го мисля - лека нощ.
Последна промяна от kozl на нед май 12, 2013 12:22 am, променено общо 1 път.
al4o - специалист
Ако никаде няма датчици може да се командва и от термостата,но за този модел не съм сигурен :? Принципно датчиците командват една платка а тя нагревателя Ако нямаш натрупване на лед по изпарителя би трябвало нагревателя да си работи Виж като изчистиш дренажа ако е запушен трябва да се оправи Така по снимка не мога да преценя
kozl - майстор
Сутринта събуди ме висока глъч от многолюдна реч. С проверка от балкона установих - преброяването почна веч. Вън в кафенето уточняваха се бройки и поръчваха кафето :lol:
Това дето е запушило дренажа явно е изолация, но какво я е накарало да се разтече? Прилича на черна дъвка примесена с пудра от гума. Забравих да спомена, че около тръбичките горе в ляво имаше някаква ципа, която изхвърлих. Това което ми се влива в ума, че тази ципа е била мех с полутечна изолация. Мех се спукал, изолация протекла и дренажа спекла :shock:
Някой ми беше казал, че "no frost" системата охлажда въздух и го разпределя в камерите хладилник/фризер и така регулира температурата. Приех го като просто, елементарно и хитро. Но........
Любопитството ми клапа до момента не откри - само въздуховоди, които са изведени до охладителя. Тези за хладилната част са зад корубата и не се вижда какво има в тях, а за фризера са в капака (с вентилатора), който свалих и там клапи няма. Излиза че хладилната част самостоятелно не може да работи.
Въздуховодите за хладилната част могат да поемат процент от въздушния поток, който основно е за фризера (има логика). Но по този начин щеш не щеш фризера си ползваш. Това е капака с въздуховодите за фризера и дистрибуторните въздуховоди в стиропорен пакет с температурния датчик.
Прикачен файл:
Resize of P5120514.JPG
Resize of P5120514.JPG (63.44 KиБ) Видяна 13737 пъти
Интересно - темп.датчик няма жици. Предава информацията вероятно по магнитен път. А това е отсега с компресора и ваната за дренажа.
Прикачен файл:
Resize of P5120520.JPG
Resize of P5120520.JPG (76.18 KиБ) Видяна 13737 пъти
Основния въпрос остава как да сваля чернилката от разтеклата се изолация, за да не запуши дренажа пак. Разтекла се е навсякъде. Пробвах със спирт - не става. Следващата операция мислв да е с короселин. Едвам свалих ваната та измих и нея. И там се бе стекла изолация :shock:
Въздуховодите промих със спрей от чист спирт от едната страна и прахосмукачката от другата, че и те смърдяха.
VLADO66 - майстор
Недей с коресилин-много е агресивен към пластмасите,пробвай да накиснеш хубаво с Меглио/обезмаслител/.
kozl - майстор
Обезмаслителите не помагат, но са опасни към алуминия. Иначе имам и по-силни от Меглиото. Сега купих спрей за климатик ще пробвам с него. Ма всъщност то няма много пластмаси освен тръбичката и ваничката, които съм свалил.
Освен нагревателя за дренажа, целия пакет на охладителя е опасан с нагревател - явно така периодично се бори със замръзването на конденза :? .
Тази черна лепкава гняс донякъде прилича на болкит.
al4o - специалист
С Меглио съм честил климатици не съм забелязал да разваля алуминия но и аз не го чакам много много Иначе тази изолация не знам как е станала така овен от нагревателя за самия изпарител като се изчисти трябва да се оправи Аз лично тия ;но фрост; системи не ги харесвам защото са излишно усложнени и кото замине някои датчик или платка почват да запушват каналите с лед и до там А иначе хладилно си работи ,но това е лично мнение Дано чистенето да реши проблема Пиши какво е станало :) П.П. тоя кондезатор отзад ти ли го размести или така си беше :? Внимаваи да не прегънеш някоя тръбичка
nikolaytatarov - специалист
Това маи не е оригиналния компресор,съдеики по заварките
kozl - майстор
26.07.2003 е датата по фактура. От тогава до сега два - три пъти сме го спирали за по един ден да го излъскаме. Никакви проблеми до сега, но...... от една дреболия предполагам и запушване на дренажа с черна гняс и стана ледогенератор. Сглобих го изчистен лъснат - вече работи. Тръбичката я прокарах с парцал напоен в короселин. оказа се, че черната гняс само короселина я разтваря. Вода гореща - не. Спирт - не. Обезмаслители - не. За бензин не се сетих, но дори и короселина трудно я разтварям така че отказах се да чистя ламелите на охладителя (на хладилен жаргон май е изпарител). Обрах с една отвертка само по наслоеното. Ако се запуши пак вече знам - свалям само задния капак от към компресора и от там отпушвам.
Кондензатора не стоеше така, но падна дълга борба докато извадя ваната за дренажната вода,
Прикачен файл:
Resize of P5120531.JPG
Resize of P5120531.JPG (102.64 KиБ) Видяна 13696 пъти
та се наложи да махна и вентилатора на кондензатора (е за мен кондензатор има друго значение, но....това е туй дето топли). М-у другото грее и част от корпуса точно при магнитите на вратите, а в описанието пише , че точно там са разположени противокондензационни тръбички.
А ето и ел. схема (залепена на гърба)
Прикачен файл:
Resize of P5120801.JPG
Resize of P5120801.JPG (105.86 KиБ) Видяна 13696 пъти
И дано не ми се налага следващите 10 г. да се занимавам с тоя хладилник, освен текущото зареждане и използване с хранителни продукти [-o<

Тема "LG no frost хладилник/фризер - запушен дренаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: