Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Jacket - специалист
Здравейте,

Преди години направихме офис в голяма сграда (тип мол). Тъй като сме две фирми, направихме предверие около 10 квадрата, което разделя двете фирми и в което поставихме ел. табла, инсталациите за пожар, два големи UPS-а и шкаф с мрежово оборудване. Това предверие има три врати - една входа и по една към всеки офис и тези врати са винаги затворени. Помещението няма никаква вентилация или климатизация и съответно е доста топло. Напоследък започнаха да ни се развалят батериите на UPS-ите и най-вероятната причина разбира се е температурата в помещението. Също така планираме да оборудваме шкафа с няколко сървъра, които неизменно ще повишат температурата още повече. Очевидно е, че има нужда да се направи нещо. Проблемът е, че помещението е изцяло вътрешно, най-близката външна стена е на минимум 10 метра и не мисля че ще ни позволят да монтираме външно тяло за климатик. Сградата има централна климатизация, но дори изкараме тяло в помещението, зимно време инсталацията е само в режим отопление.
Оборудването, което излъчва топлина е събрано в една ниша. Ето две снимки:

Изображение

Изображение

Върти ми се следното нещо в главата. Вие кажете дали е правилно и ще се радвам да ме упътите към някой, който може да го изпълни.
Тъй като за момента няма толкова много оборудване а и не планираме да правим дейта център в това помещение, една вентилация с достатъчен дебит би била достатъчна. Идеята ми е да за затвори нишата с плътна врата, която да има решетка в най-долната част за да засмуква студен въздух от помещението. В горната част на затворената вече ниша монтираме някакъв вентилатор, който ще изведем навън с въздухуводи. По този начин вентилаторът ще прави подналягане в помещението и ще дърпа климатизиран въздух от офисите. Затворената ниша няма да позволява на затопленият от UPS-ите и оборудването в шкафа въздух да излезе обратно и той ще излиза само навън.
Конкретните ми въпроси са:
  • Има ли логика в това, което си представям, или има по-добро решение?
  • Какъв вид врата или преграда е най-подходящо да се сложи както от функционална, така и от естетическа гледна точка?
  • Какъв вентилатор е най-подходящ? Ще трябва да работи 24/7 с минимално ниво на шум.
  • Форумът е "Направи си сам", но ще се радвам да ме насочите към професионалист, който може да го изпълни.
nikolov333 - майстор
А с някакъв вътрешен климатик не става ли..? http://heatme.info/klimatici/mobilni_kl ... ontav.html
plamen6703 - майстор
Няма логика във форум "направи си сам" да се търси решение на въпрос, който изисква първо оглед на място от специалист, след това запознаване с обстановката на място в обекта, даване на варианти, изготвяне и съгласуване на проект и т.н... Логиката е да се потърси специалист по вентилационна и климатична техника и на място да се търсят варианти за реализиране на проекта. :partyman:
a_stoev - специалист
Не е ясно колко въздух ще ти трябва и вероятно вентилатора ще ти струва колкото климатик.
fox_vt - майстор
Ще смуче климатизиран въздух но ти сам каза че зимата VRV то работи на отопление тогава ще смуче топъл въздух. Иначе със въздуховоди ще стане но зимата може да изкарате тръба да смуче отвън студен въздух. За съжаление в зависимост колко техника ще монтирате в последствие този вид „охлаждане” няма да е достатъчен.
krasi92 - специалист
На юпс батериите наистина добре им е на около 20--220градуса а на отопление колко повече поддържате.Климатик с допълнителна дренираща помпа може и на по голямо разстояние да се постави
fox_vt - майстор
Проблема не е в конденза а във това че на такива сгради климатиците са само на покрива. Там освен централното би следвало да има изградена конструкция за монтиране на външни тела АКО има във сградата самостоятелни сплит системи. Ако разстоянието до покрива е много голямо трасето ше е по скъпо от климатика.
Jacomo - специалист
Говорете си с наемодателя (управителя на МОЛа), няма как да нямат централизирано решение за охлаждане на такъв тип помещения в офисите на МОЛа.

Тема "Вентилация/климатизация на вътрешно помещение с оборудване в голяма сграда" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: