• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dando - напреднал
Привет,

Какви са впечатленията Ви от работата на рекуператора след толкова време, особено през последните по-топли дни? Успява ли режимът за охлаждане с клапан за bypass на топлообменника да намали вътрешната температура?

Благодаря! :)
brum - специалист
Байпас клапана не го ползвам. Лятно време си караме на отворени прозорци. Рекуператора от няколко месеца работи на 2ра степен колкото да не е без хич :) .
XpacTa - специалист
Здравей brum. На колко време се сменя хартиената касета? Опитах се да намеря информация, но не сполучих - само намерих цени, но за друг модел - най-евтината беше 170 паунда. Какви HEPA филтри ползвате и на колко време ги сменяте?
brum - специалист
За касетата - идея си нямам. Попитах фирмата която ми го продаде и отговора беше, че при нормални условия на експлоатация не се очаква да се сменя.

За хепа филтрите - в мръсните месеци - между месец и два. Нямам конкретен критерии за смяна.
Здравейте и поздрави за супер темата!
Бих искал да ви помоля за следната информация:
1.къде поставихте смукатела ( помещение и на каква височина) и къде са решетките със свежия въздух( ниско долу или на тавана)? В банята където се очаква най-големи проблеми ( мухъл ) и смукател и свеж въздух ли има ?
2.Положихте ли и лентов нагревател ?
3.Как решихте да контролирате рекуператора - с дистанционно ли ?
4. Самият рекуператор ако е скрит в шкаф в стая дали ще се чува шума от него?
Благодаря предварително!
brum - специалист
В моя случай монтажа е в апартамент на заварено положение. Не е монтиран най-удачно, а колкото да покрие нуждата от свеж въздух за обитаемите помещения. Въздух се подава високо горе във всяка обитаема стая. Изсмуква се от една точка - в коридора (високо горе). В баните нещата не са пипани, там са си на вентилатори (както беше преди монтажа на рекуператора).

В къщата която сега се строи въздух се подава във всички стаи които са обитаеми (спални, хол, кабинет, дрешник). Изсмуква се от коридорите и мокрите помещения. Рекуператора ще е в отделно сервизно помещение.

Управлението е през WiFi със самоделен контролер. Има си автоматизация зад него.

Това което бих променил - изсмукване на мръсният въздух май е по-добре да е близо до пода. И след хепа филтрите на входа бих сложил и един голям цилиндричен филтър с активен въглен (нещо като това). И евентуално един допълнителен вентилатор който да компенсира съпротивлението на филтрите на входа при максимална скорост на рекуператора.

За монтаж в шкаф - не мисля, че ще има много полза. Шума идва повече от въздуховодите и решетките при мен.
dando - напреднал
Привет,

И аз благодаря за чудесната тема! :)

Дали изсмукването на мръсния въздух е удачно да се осъществява от банята и дали влагата в него би създала проблем?
Ако се направи по тази схема, вероятно трябва вентилаторът на банята да е спрян и вместо него да работи рекуператорът. Това обаче дали би довело до поява на нежелани миризми? Вероятно филтър с активен въглен като предложения би помогнал.

Също така, при ползване на абсорбатор в кухнята удачно ли е да се спира рекуператорът или по някакъв начин да се затваря решетката само към това помещение? Предполагам, че ако не се отворят близки прозорци, абсорбаторът ще се опитва да засмуква въздух през рекуператора, което не знам доколко е подходящо.

Благодаря! :)
Brum: благодаря за написаното отново. Иначе за цилиндричния филтър идеята е добра , защото със сигурност намаля вкарването на миризми отвън , но незнам дали не се отежнява пък много системата.
Основно умувам банята за да не остава влага май ще е най-добре да имам само свеж въздух и вентилатор за да има добра обмяна на въздуха.

Dando: Аз мисля , че е даже добре аспиратора да си взема въздуха , който му трябва от рекуператора .
naster - майстор
Аз мисля, че ако не се изсмуква въздуха от сервизните помещения и кухня, рекуператорът не е в баланс със смукателните системи, били те вентилатор или аспирация. Едно такова нарушение би довело до инфилтрация, или по-скоро би я увеличило. А уж смисълът му е да извлича остатъчната топлина и да възстановява проценти от нея, за да пести енергия. Иначе се използва като много скъп вентилатор (и може би филтър донякъде). И в моята къща в момента изграждам вентилацията да смуче от посочените по-горе помещения, а нагнетяването в спални, всекидневна и т.н. Аспираторът в тази система би трябвало да пълен абсорбатор с допълнителен филтър, който връща въздуха в помещението, след което той се поема от рекуператора.
brum - специалист
Абсорбатора в кухнята в никакъв случай не се прекарва през рекуператора. Мазнините при абсорбатора ще унищожат топлообменникът.

Относно влагата от баните - моят е с хартиен филтър и е предвиден да работи с по-влажен въздух на изхода. Хартиеният филтър рекуперира и част от влагата и я връща обратно. Особенно полезно е зимно време, защото изсушаването на въздуха е доста по-слабо.

Относно баланса - в апартамента такъв не е търсен и драма не съм забелязал. А баланса със сигурност е нарушен от хепа филтрите на входа. По принцип рекуператора има фабрично предвидена опция която да компенсира филтри на входа - пуска перката която нагнетява въздуха на вътре на по-висока скорост от тази която изважда въздуха. Не не съм си играл да я активирам :) .
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: