• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
KingLin - майстор
И аз тормозя една 12 Генекс конвенционална вече 10 години, като съм я местил 2 пъти. За харчене на ток сигурно страшно ме набутва. Зимата не я изключвам, но като падне под 10 градуса паля камина на дърва, а като падне под нулата се пали котела за цялата къща с цел да не замръзват тръбите в неотопляемите помещения. Нямам изолация и съм със стара двукатна дървена дограма с аралъци колкото малкия ви пръст. Уплътнил съм ги с ленти естествено. В преходните сезони под 120 лева за ток не падам. Отопляемата площ е около 25 квадрата. За дефроста явно има някакви датчици защото като обледени външното тяло бая време се дефроства, но ако е по-сухо времето изобщо не влиза в дефрост. За всичките тия години профилактика на външно тяло не съм правил. На вътрешното редовно му чистя филтрите и 2-3 пъти съм го разглобявал чак до сваляне на турбинката и измиване на всичко без платките. Определено такова нещо повече никога няма да си причиня. Или скъпи инвертори или друг вид термопомпи или други начини на отопление.
preslav - майстор
Аз съм забелязал, че разходите за топло най-силно зависят от жената - онзи ден се наложи да изкарам няколко часа в едно помещение 12-13 квадрата с две жени. Бяха включили вентилаторна печка и конвектор с вентилатор, а едната от тях беше яхнала конвектора - аз се препотих 100 пъти, а онази зъзззззне. Не съм ги питал на какво се топлят в къщи и какви са им сметките, но с такава жена дали ще си в къща или апартамент, дали ще гледаш на Юг или на Север е без особено значение. Аз моята съм я дресирал, по-точно дресирана ми я дадоха, от 16 до 26 градуса в стаята няма претенции, само чорапите да са вълнени. От нея знам, че най-добре се е чувствала когато са имали подово, ама сега всичко е паркет.
Имам един счупен "Smart" Inverter, ма що ли ни ма напъва да го ремонтирам?
Два пъти къса тръби гаранционно и после още веднъж. Страшни вибрации, преди да изключи тъпанара.
Майстора каза– 500лв или 2500лв за климатик! Туй то.
Интересното е, че на студено се справяше много добре, преди да му счупя турбинката.
Колкото по студено, толкова по леко работеше. Не говоря за КПДта, жеги в стаята...Само във влажно време, около 0та, се включваше да размразява.
И как да стопли стаята, като на -10 -15 почва да фърга 1 към 1, демек 1,5квт.
Пролет и есен пък не можеше да си свали оборотите и бачкаше като калорифер.
Паля печката зимъска и дървата да пращят! Буля доволна, оти и е топло, пък аз си мисля щото съм си свършил мъжката работа.
За варналии, в апартаменти, може и да става. За варналия, в Аксаковската къща– само за охлаждане, инак Нье. Ако имах пари за скъпи........ама нямах.
Пресли, имам едно 20 и кусур годишно ел. подово, в кухнята. Колко гаджета са припадалииии.
КИМИ - специалист
От климатика няма по-добро отопление.
Минал съм и през локално парно и конвектори и не искам да се сещам за тях, освен ако таварищ Путин ни заобича като Брежнев и започне да ни дава донбаските въглища по 100 рубли. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
От Искъро по-глибоко нема :wink:
шоп - майстор
ср ное 28, 2018 12:13 pmКИМИ написа:
От климатика няма по-добро отопление.
Абе, че е евтино и мързеливо-така е. Но има и доста по-добри отопления.
Да добавя и сигурни. Какво правим ако спре тока при -20 градуса за 3 дни :? :?
preslav - майстор
ср ное 28, 2018 12:30 pmшоп написа:
Абе, че е евтино и мързеливо-така е. Но има и доста по-добри отопления.
Да добавя и сигурни. Какво правим ако спре тока при -20 градуса за 3 дни :? :?
Абе то и газът по едно време беше на свършване, и дърва е било да няма, за пелетите също е ставало проблем в разгара на сезона. Не помня, но може и нафта да е нямало по някое си време, ама с 20 л. нафта ще изкарам 3 дена без ток, че и един боб мога да сготвя докато се топля.
Сега, при външните -2 зъзна на климатика, ама то е щото обичам да ходя по гащи и джапанки - дойде време да вадя зимната одежда от гардероба.
fox_vt - майстор
Най доброто отопление е това за което не си роб,т.е. това което само идва при теб. Ток газ. Пелети дърва въглища си искат поддръжка. А всички изброени неща могат да имат и подово и радиатори и конвектори и мека топлина и твърда топлина и каквото още се сетите. Вярно че във въпроса няма намек за цена но кеф цена няма. А има и момента за лятното охлаждане което също накланя везните в неговата си посока.
a_stoev - специалист
Днес покръстих още един в правата вяра. Отърва се от камина с водна риза и мина на въздушна термопомпа. Има да разплита малко макарони с тръбите, че случил на "проектант", ама си стопли къщата.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на климатици" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: