• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,

Първо да се извиня че ще пусна тема на която първите отговори ще са "ползвай търсачката има изписано много", но аз лично не мога да намеря достатъчно информация за новите модели термопомпи среден клас. Може би този вид отопление не е толкова популярен а и компетентните хора можещи да помогнат при избора не са много. Аз съм от провинцията и тук хората предлагащи и монтиращи подобна техника са крайно некомпетентни, обикновено се опитват да "набутат" марка модел от който ще имат най-голяма печалба.
По конкретно.
Обект: Къща ново строителство 2x100м2 Сливен ,южно изложение ,височина на етаж 3м,дограма 8-камерна пвц с троен стъклопакет, външни стени poroterm 38 n+f comfort, изолация каменна вата между втория етаж и покрива. Отопляема площ ~180м2 подово навсякъде + конвектори за охлаждане и помощ отопление при нужда. Разполагам с монофазен ток. Термопомпата ще се ползва целогодишно за производство на БГВ и охлаждане при необходимост.
Помпи:
Повечето теми които намирам са все за по стари модели и са дискутирани преди години. Производители много информация малко и неясна или по-скоро непълна. Имайки не безграничен бюджет тръгнах да търся "златната среда" , насочих се към Panasonic t-cap (например A2W KIT-WXC12H6E5) , доскоро бяха поне по информацията която намирам единствения вариант без загуба на мощност до -15 градуса, сега при моделите от 2018 и до -20 поне така твърдят. Моля споделете и други модели които имат такива параметри и близки цени? Благодаря предварително на всички.
шоп - майстор
Темата е интересна!
Наистина много производители гарантират работа на ТП без загуба на мощност при -10, -15, -20, но не пишат данни какъв е КОП а при тези външни температури и какъв е разхода на ел. енергия. Други директно си пишат, че има наличен ел. нагревател и може би са по-коректни.

Според мен темата е много мъглява и прилича на риболов в мътни води.
a_stoev - специалист
Пиши какво ти предлагат. На дали са повече от 5 различни. Варианта да си купиш сам агрегат и друг да го монтира излиза по-скъп защото инсталатора си губи отстъпката и я избива с по-скъп труд.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 14, 2019 10:29 pma_stoev написа:
Пиши какво ти предлагат. На дали са повече от 5 различни. Варианта да си купиш сам агрегат и друг да го монтира излиза по-скъп защото инсталатора си губи отстъпката и я избива с по-скъп труд.
Освен, че излиза по-скъп, се поставяш в ситуация да няма към кого да се обърнеш за сервиз.
шоп написа:
Според мен темата е много мъглява и прилича на риболов в мътни води.
Аз също имам някакво предчуствие за рекламна тема, ама да видим продължението :wink:
a_stoev - специалист
Проблемът е не, че помпата е за сервиз, а че някъде с половин ред е споменато решението на проблема иди го търси, ако не си пускал друга преди. Пък и да си пускал, винаги в системата има някое дребно изключение дето не знаеш как ще повлияе на управлението на агрегата.

П.П.
За незапознатите аз съм силно пристрастно и рекламнозаинтересувано лице.
Идеята за темата в никакъв случай не е рекламна, исках да се съпоставят различни модели на различни производители, съответно с техните предимства и недостатъци, но за най-новите им продукти. Допреди 2 години (строя обекта от 3) почти всички термопомпи които се предлагаха работеха до -15,-20 градуса, сега вече всички обещават -25,-28. Явно доста са понапреднали технологиите, тука пишат доста грамотни хора с опит ,затова потърсих мнение тук.Според едната оферта т.е единствената която имам за изграждане на подовото отпление ще са ми необходими ~12кв за отопляне на къщата, затова съм взел това за отправна точка в търсенето което започнах.Помпата която спонемах съм си я избрал сам от информацията която наметих из стари теми и в други форуми. Тукашните "специалисти" ме оферират с GREE и Samsung явно там са им най-добрите отстъпки и ще спечелят повече. Бюджета ми е прилизително 10000-12000лв.
fox_vt - майстор
Аз самсунг не съм видял да топли. Грии ако е на кофти място и си на ръба на мощноста ще те убие със дефрост преди да се заледи яко. Може би митцу зубадан ама цената е двойна. Като цяло щом бюджета е толкова каквото дойде без значение кой каква отстъпка ще вземе.
шоп - майстор
ср яну 16, 2019 10:50 amtwinsen написа:
Допреди 2 годинипочти всички термопомпи които се предлагаха работеха до -15,-20 градуса, сега вече всички обещават -25,-28. Явно доста са понапреднали технологиите...
Ми не, технологите няма как да напреднат. Има си физика и всико следва нея. Никой производител не може да излъже физиката.

Ако една ТП работи при външна тмпература -25/-28 градуса то и 100 килограма меден изпарител да и монтират температурата на изпарение ще е около -30/-33. Без заблуди като ЕВИ, впръскване на течен фреон.
При такова изпарение и температура на кондензация около +40 градуса по добре да си ползваме печка Лъч с КПД 99.7% и цена 5 лева :idea:
А каква е разликата между едно и трифазните машини, освен че могат да са с по-голяма мощност ? Тей като съм само с монофазен ток, да търся ли вариант да пускам трифазна партида?
шоп - майстор
Според мен при 12 киловата обща хладилна мощност можеш да си караш монофазно.

Иначе трифазния ток е много хубаво нещо. Трифазния компресор се развърта много по-лесно, щади ел. инсталацията, няма нужда от софт стартери и т.н. Но тези неща повече важат при направа на самоделна ТП

Купешката си е нагласена.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на термопомпа модели 2018" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: