Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 16, 2019 11:35 pmfox_vt написа:
И да питам нещо по темата. Какви са недостатъците и предимствата от самоделна термопомпа от климатик. Говорим за нов климатик фуджитцу или митцубиши 24-30 BTU . Как в купешките лятото като работи на охлаждане работи за бгв. От една тема тук видях за разни схеми ама май не е много добра ,само това ли е начина. Освен контролера какво друго липсва при самоделната,за помпа,ТО,РС ясно и да се излъжат някои датчици и добавяне на нови. Как си топлите бгв то който има самоделка шопа и ганев с солари и на ток само това ли е начина при търсене на златната среда за икономия на ТП.
Лично на мен ми липсват още 2 тръби, тъй като ТП ми е 3 етажа надолу, а имам пуснати само 2 тръби до жилището, а за серпентината трябват още 2, ама основното е специалния контролер за ТП, който има възможност да управлява трипътен вентил и отделни настройки за бойлера от тези на отопление/охлаждане на жилището. Тоест като каже датчика в бойлера, че има нужда от подгряване, се задейства трипътния вентил и се превключва към подгряване на бойлера но вече с друг сет - вместо 35*С (или 11*С) се подава вода с 55*С, която се насочва към серпентината. Ама как ме улучи - точно преди малко писах едно дълго ЛС точно на тая тема, та ще цитирам част от него тук:
" Най-бързо се подгрява студен бойлер - разликата между двете води (в бойлера и в серпентината) е голяма, което означава голяма мощност на серпентината. Колкото повече се затоля бойлера, толкова мощността на серпентината пада, ТП си ограничава мощността (модулира) и се удължава времето на подгряване. Затова последните градуси в бойлера се постигат най-бавно, ТП работи дълго време на ниска мощност. Моето мнение е, че това "БГВ от ТП" е нож с 2 остриета - уж целта е икономия, по-ниска цена на топлата вода, но в същото време ако дълговреме се подгрява бойлера (малка площ на серпентината, високи зададени градуси в бойлера, малко дТ) и в същото време не достига мощност за отопление, ще се включи нагревател да подпомага отоплението, или пък ще се стои на студено, което обезсмисля цялата инвестиция. Затова вместо бойлер за термопомпа, според мен е по-добре да се избере варианта термопомпен (термодинамичен) бойлер, който е от същия ценови порядък - това е бойлер с отделна машина само за него - има такива 200-260л за 1500-1800-2000лв, моноблок или сплит. Тогава ТП си остава само за отопление/охлаждане."
В началото казах, че при мен липсват още 2 тръби (за серпентината), но дори да ги имам, като че ли пак не бих дал 2000лв за специален бойлер с 2 серпентини, като колега от форума, за да мога да съвместя в 1 бойлер ТП и солар. При положение, че соларът го имам и си работи, кога ще ги избия тези пари от икономия от доподгряване в облачните дни? Сметката ми е такава - ако съм изцяло с бойлер с ел нагревател, той харчи да речем 60лв/месец, ако го подгрявам с ТП ще икономисам не повече от половината, заради ниския КОП при работа на 55*С за подгряване на бойлер, т.е. сметката на бойлера ще е 30лв. При наличие на солар, доподгряване се налага само в 2-3 зимни месеца, т.е. соларът помага на ТП и вместо 30лв зимните месеци сметките на бойлера ще са 10-15, максимум 20лв, а през останалите месеци се справя почти изцяло. С други думи ТП ще ми спести 3 месеца по 20лв = 60лв на година, нека да са 100лв. Или инвестицията от 2000лв в специалния бойлер за ТП + оборудване около него, ще ми се изплати минимум след 20 години. :)
fox_vt - майстор
Като разглеждах различни термопомпи се споменава за въпросния трипътен вентил но не можах да разбера той е фреонов така ли и вече термопомпата работи по друг начин ли? А когато се включи той и този другия сет какво става със режима охлаждане. Да речем ТП е свързана с пластичнат ТО фреон вода и той към голяма серпентина на буфер или може би директно незнам кое би било най удачно. Зимата се подава топло лятото студено,но лятото ако какво става ако трябва да се топли и бгв.
Като цяло сметките са ми такива - нова термопомпа около 10-11 кв е около 7000 лв нисък клас ,разбирай марка. Нов климатик 24 или 30 ка фуджи или митцубиши е примерно 3000 лв може и по малко с отстъпките. Към него слагам ТО примерно 500 лв незнам колко вървят да речем 700,помпа 200 и разширителен съд 100 лв стават 1000. Контролер може би 500 или 1000 и тях нз колко струват слагам ги 1000. Стават 2000 или 5000 със климатика. За останалите 2000 ,примерно 1000 лв за тръбата за стенното кутия с разпределеителите изолация и т н и почти ще съм направил инсталацията на цена колкото е стартовата за купешка ТП. Затова се чудя има ли нещо което пропускам което е важно и го има в купешката ТП.
1115 - специалист
нед фев 17, 2019 7:52 amfox_vt написа:
Като разглеждах различни термопомпи се споменава за въпросния трипътен вентил но не можах да разбера той е фреонов така ли и вече термопомпата работи по друг начин ли? А когато се включи той и този другия сет какво става със режима охлаждане. Да речем ТП е свързана с пластичнат ТО фреон вода и той към голяма серпентина на буфер или може би директно незнам кое би било най удачно. Зимата се подава топло лятото студено,но лятото ако какво става ако трябва да се топли и бгв.
К...

Ами ако вентила е четирипътен и на фреоновата линия променя мястото на кондензатора и изпарителя.
Предполагам с два трипътни пък може да се прехвърля между два топлообменника (примерно серпентина за бойлер или ТО буфер), но тук важи точно проблема, за който писа Лазар. Аз лично не бих свързал ТО към серпентина в буфер (още един ТО), защото загубите от КПД на ТО + тока за помпата ще намалят ефективността на системата.

Ако вентила е трипътен, и той е на водния кръг,често служи за регулиране температурата на подаваната вода напримерно към подово при наличието на буфер (температурата на буфера е по-висока от нужната за подовото, а и не е линейна) или при комбинирано отопление с подово и вентилаторни конвектори.

За сметките - аз бих си взел тяло втора употреба, както много колеги правят. При новото плюса е само в това, че е чисто ново. Гаранция при преработка едва ли ще важи. Тия дни се зачетох в упътването на един от контролерите (μC2), които притежавам. Перфектен е за лесно преработване на тела от клими. Малко е дървен обаче от към глезотии сравнен с ТП на Гадинко. Все пак е на години.
нед фев 17, 2019 1:14 amLazarGanev написа:

...
Абсолютно си прав. Ефективен термопомпен бойлер става с много автоматика.
Аз за това все се боря за проточен през буферен съд.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз говоря за трипътен разпределителен вентил на водната част, който прехвърля между отопление и серпентина, както при едноконтурен газов котел. Лятото, ако ТП работи на охлаждане, това прехвърляне става с малко закъснение спрямо четирипътния фреонов, който превърля режима от охлаждане на отопление. Точно тези функции няма как да ги направиш, ако не вземеш истински контролер за ТП, който пък е над 1000лв.
1115 - специалист
нед фев 17, 2019 12:57 ama_stoev написа:
съб фев 16, 2019 12:45 pm1115 написа:
Имам няколко компресора, които мисля да пробвам как се управляват със стандартен инвертор.
Лошото е, че при тези цени ми трябва станция за събиране на фреон, което ще ме забави за съжаление с опитите. Преди време (2...3 години ) почнах една, но съм набавил само част от нещата.
Ще стане ли само с компресор да изпомпам фреона в една бутилка?
Ей четете старите теми, писано е.
Стандартен копресор може да има проблеми с мазането. Не е предвидено да върти с ниски обороти.
Икономия от инвертора ще има само ако е с векторно управление. Иначе е безсмислено.

На събирачката ще и трябва и кондензатор.
Е четем де [-X , аз има предвид и компресора да е"инверторен" и то с асинхронен мотор, а не с някой модерен. Ясно е че управлението става с честотен инвертор. Преди години пръснах мотора на едно LG външно тяло.

П.П. Даже съм позабравил, но през далечната 2012 съм се борил с това ТУК.
Имам още едно тяло с този компресор и му идва реда.
fox_vt - майстор
А какво ще кажете за следната схема. Пластинчатия върти през буфера без серпентина. Има голям 200 л бойлер с една серпентина за солари. След него малък примерно 100 л със серпентина вързан последователно с големия откъм вик. При нужда трипътен превключва от буфера към серпентината на малкия. Идеята е соларния си работи а малкия винаги е топъл с приоритет спрямо буфера. Въпросът е дали серпентината на малкия ще стигне за проточен режим ако и соларния е студен. И въпрос номер две ако четирипътния обърне режима лятото при някои климатици е проблем да работят на отопление в големи външни жеги.
a_stoev - специалист
нед фев 17, 2019 9:32 am1115 написа:

Е четем де [-X , аз има предвид и компресора да е"инверторен" и то с асинхронен мотор, а не с някой модерен. Ясно е че управлението става с честотен инвертор. Преди години пръснах мотора на едно LG външно тяло.


Да, този става, само виж колко трябва да му е максималния ток. Инвертора се избира по ток. Ако може вземи такъв с векторно управление, да има смисъл от упражнението.
То и модерните може да се управляват от достатъчно умни честотни, виждал съм опция на инвертор за тип на мотора - асинхронен или BLDC.
П.П.
На повечето по-големи машини инвертора е отделна платка, управлявана по комуникация и предполагам някакъв елементарен протокол, трябва малко да се слуша и може да се разгадае.

Тема "Самоделна инверторна термопомпа въздух вода." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: