Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Hursa - майстор
Интересува ме - как се управлява автоматично термопомпата, така, че да получим „оптимална” производителност при изменение на условията (минимизиране на консумацията и при различни условия). Например - навън е относително топло и същевременно в помещенията не желаем да е много топло. Обратно - навън е много студено, същевременно желаем висока температура в помещенията. Навън условията се променят - затопля се или се захлажда, а в помещенията желаем неизменна температура. Обратно - външната температура е относително постоянна, но променяме зададената температура в помещенията, която трябва да поддържа. Интересува ме оптимизирането на управлението на термопомпата - така, че при различните условия да получим оптимална производителност от термопомпата („дадената”). (Под „външна температура” имам предвид - средата от която термопомпата „поглъща” топлина - например термопомпа, чийто изпарител поглъща топлина от външния въздух.)
Това - за термопомпа на която може автоматично да се управлява производителността на компресора (евентуално и „дроселиращия” елемент).
Но въпроса не е само за това, което сме приели да наречем „термопомпа”. А „термопомпа”, като сборно название. Например - как се управлява „климатика” на автомобила, когато компресора му с управляема производителност, се задвижва непосредствено от двигателя на автомобила. Т. е. такъв компресор, на който трябва да се управлява производителността в много широк диапазон за да се компенсира непрекъснатото (независимо от климатика) изменение на оборотите на двигателя - така, че да се запази производителността на климатика неизменна (например).
a_stoev - майстор
Заданието за температура на водата зависи от външната температура. Максимум при граничи проектни параметри.
stenly1988 - помощник
Термопомпите от по-висок клас имат различни режими за оптимизация, като най-добрия може би е следния:
Термопомпата измерва външната темепература и настройва температурата на водата така, че да се постигне максимален СОР в конкретния момент т.е. ще имаш максимална ефективност (минимален разход на енергия) .
Тук проблема е как са изчислени вътрешните отоплителни тела (конвектори, радиатори или подово) и по -точно при каква минимална температура на водата реално тези тела ще смогват да отоплят помещението. Защото в най-студените моменти когато външната температура пада под 0-та ефективноста на повечето термопоми пада и температурата на водата няма да е 60 градуса, а може да падне до 35-40 (при положенеие , че се използва режима за който говорим).
Hursa - майстор
Всъщност ме интересува - как системата настройва оптималното налягане в изпарителя и съответно в кондензатора на термопомпата - така, че при различните условия да има възможно най-голям COP (съответно - възможно минимален разход на енергия за задвижване на компресора).
шоп - майстор
Общо взето при ТП въздух вода няма управление, което да може да в влияе на налягането в изпарителя. То зависи от температурата на фреона, а той зависи от външната температура.
Ако навън е -5, то фреона кипи при -10 при добрите ТП
Управлението дори да форсира външния вентилатор не можем да очакваме чудеса.


И за налягането в кондензатора може да се каже почти същото, ако имаме преоразмерени колектори или водно подово ще се греем с 30-35градуса.
С радиатори и най-умното управление не може да помогне за добър КОП.
Hursa - майстор
Не питам за такава, която не може. А за такава, която може - поне в определени граници.
шоп - майстор
Ми аз написах, че има физика, няма управление, което да я излъже.
Всичко друго е маркетинг.
Hursa - майстор
Нека да "перефразирам" така - има термопомпи с компресор с управляем разход (например така наречените "инверторни"), има термопомпи с "електронно" ТРВ - какъв е алгоритъма управляващ тези елементи. И до колко такива термопомпи работят по-ефективно от термопомпи без такава възможност за управление в различни режими.
jeorgi - напреднал
пон юли 29, 2019 7:46 pmHursa написа:
Нека да "перефразирам" така - има термопомпи с компресор с управляем разход (например така наречените "инверторни"), има термопомпи с "електронно" ТРВ - какъв е алгоритъма управляващ тези елементи. И до колко такива термопомпи работят по-ефективно от термопомпи без такава възможност за управление в различни режими.
В опътвания на машини с Ел.трв дават икономия на енергия 30%. За управление използват стъпков мотор с задвижване по шум.
a_stoev - майстор
Явно не ме разбираш. И Шоп не разбираш.
Разглеждай системата като няколко независими контура на управление. Най-външния е регулиране на температура на на водата по външна температура. Най-висока температура на водата се гони когато вън е най-студено /според проекта/ и обратното. Когато вън е 10*С не ти трябват 45*С вода да стоплиш стаята, ако телата са сметнати да топлят при -5*С с 45*С вода.
Втория кръг на регулиране е скоростта на компресора. Следи отклонението от зададената температура и коригира скоростта на компресора. Когато отклонението намалява, сваля скоростта и обратното. При ОН/ОФ е съотношение работа почивка или 1/2 компресора.
Третия кръг на регулиране е управлението на електронното ТРВ, да поддържа необходимия прегрев на парите. Може да бъдеш сигурен че никой няма да жертва някой друг градус прегрев за да гони по висок COP, и да жертва компресора.
Това е.

Тема "Автоматично управление на термопомпа. Оптимизация на производителността при различни условия." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: