Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
правя пода на подпокривното и стигнах до над банята. Трябва да изрежа дупка и да псотавя тръбата към отдушника, който е керемида отдушник Брамак Дуровент. Тя обаче е с Ф100, както и съответния гъвкав накрайник. По местните магазини, се оказа, че няма муфа Ф100, а само Ф110. Та, как да направя свързването, защото от вентилатора, който ще поставя на тавана на бянята, до гофрираната тръба на отдушника има около 1,5м прав участък?
nikolov333 - майстор
Търси намалител 110/100.. https://www.google.com/search?q=намалит ... 0&ie=UTF-8
Има си и специализирани тръби за въздуховоди ф100..
https://www.google.com/search?q=тръби+з ... 1&dpr=2.75
А тези гумени преходи са за каменинови тръби..
https://www.google.com/search?q=тръби+з ... vSjRe3AA0M
kozl - майстор
Аве сбрахте ги тройките :lachtot:
Аз вчера обикалях магазините по същия проблем. Та в Баухаус има муфи и нипели за Ф100 и метални и пластмасови. Обаче не разбрах металните как се уплътняват. А оно имаше и метални с уплътнения и само метални :?
Но в общи линии пробвай тази тръба де е Ф100 дали не влиза в тръба Ф110, щото при мен пробите показаха успех и остава да измисля уплътнение м-у двете тръби. Примерно с полиуретанов уплътнител. А външно продават некви лепенки за облепване на връзката :?
Обаче при мен требе да е разглобяема връзка, така че нема да е лепило уплътняването и да не са лепенки, щото към комина тръбата е наравно с мазилката. Вероятно ще пробам с некой пласт лепенка изолирбанд да увелича диаметъра на Ф100 дека шъ влазя във Ф110 :roll: .
А освен това го играх този преход при проходен вентилатор Ф100 и там съм ползвал гумени преходи мисля, че за WC тоалетна чиния м-у вентилатор и PVC Ф110.
Последна промяна от kozl на пет дек 06, 2019 2:40 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
Ами ще взема едно парче Ф110 и ще опитам. И се чудя друго- при толкова дълъг вертикален път, дали няма да се образува много конденз, който да се стича върху вентилатора както и да избие някъде по картона?
kozl - майстор
Е ако уплътненията са ти за канал по PVC тъбите на картона не би следвало да избие, а чак при вентилатора.
Иначе аз немам опит от подобна ситуация. Примерно при бетонни коминни тела конденз се не видеше по канала, ама като монтирахме метални шапки над изхода и прокапа от конденза по шапките :roll:

Тема "Керемида отдушник и свързването й към таванен вентилатор?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: