Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
XpacTa - специалист
Предстои ми ремонт и иска да го използва за да заложа тръби за поставяне на рекуператор към края на годината. Над помещенията от картинката е покрива и ще сложа рекуператора в подпокривното пространство. Ясна ми е идеята да се извежда въздуха от банята и кухнята а да се вкарва свеж в спалня и хол, но не искам да оставям голямо разстояние под вратите, главно за по-добро уединение, нито да ги режа и да слагам решетки. Решетка в стената пък съвсем не мога да измисля как да сложа. Затова си мислех да направя в спалнята и трапезарията по една входяща и една изходяща точка. От тук идва сложното - става ли и двете да са на тавана или пък е по-добре едната да е ниско, другата високо. Но коя да е ниско? По принцип мисля да направя едната стена на трапезарията с гипсокартон и мога да скрия зад него тръби за нисък монтаж на решетките. Даже мога да сложа входящата за спалнята да излиза под/зад радиатора, за да се дозатопля въздуха през зимата. Изходящия за спалнята може да е някъде над вратата, за да не става течение над леглото. За трапезарията - изходящ над печката, входящ някъде в другия ъгъл. В банята само изходящ, някъде над тоалетната. Ще се радвам някой от експертите да даде мнение по въпроса.

Изображение
XpacTa - специалист
Не ми дава да редактирам предишното мнение, затова пускам допълнителна информация като отговор.

Успях да намеря някакъв наръчник за displacement ventilation, но в него става дума по-скоро за обществени сгради. Препоръчва се височината на таваните да е над 2,75 метра, за да се получи стратификация на въздуха и при тавана да се получи слой, в който да стои замърсения въздух и да се изтегля от там. При мен естествено таваните не са толкова високи, от друга страна едната стая е спалня и съответно може пак да се получи добре. В другата стая пък ще има подово отопление... кой знае каква манджа с грозде ще стане ако пускам по-студения въздух точно над пода.

Друго, което "научих" от този наръчник е, че използват някакви огромни дифузери за входящия въздух. При мен очевидно няма да е така - най-много да сложа една идея по-голяма тръба на входящия. Примерно фи100 изходящ, фи125 входящ.

Последното - според вида на замърсителите се определяло дали да се използва displacement ventilation или традиционна. Ако са по-леки от въздуха или топли - първата, ако са по-тежки или по-студени - традиционната. Само че аз откъде да знам какви са замърсителите. CO2 уж е по-тежък, ама като го издишам май е по-топъл от околния въздух. Кой го знае къде ще иска да седи.
brum - майстор
Подавам от горе и изтеглям под вратите. CO2то нощно време седи на 600-800ppm. И на тавана да го меря, и на пода - стойностите са едни и същи. Същото е и с финните прахови частици.

Но ако е обратна циркулацията дали ще е по-добре не мога да кажа. Подхода който използвам е стандартен за жилищни сгради май.
XpacTa - специалист
Колко разстояние имаш под вратите? Не смятам да ги поръчвам специално да опират в земята, но пък и не искам да се вижда като светне в коридора... Затова ми се струва, че няма да може да се изтегля достатъчно въздух под тях. Иначе би било много по просто да го направя така, но не знам дали ще върши работа.
Hursa - майстор
XpacTa написа:
Предстои ми ремонт и иска да го използва за да заложа тръби за поставяне на рекуператор към края на годината. Над помещенията от картинката е покрива и ще сложа рекуператора в подпокривното пространство.
За къща ли е въпроса? Едноетажна?
brum - майстор
Около 8мм. Сега строя къща и другата седмица слагат вратите. Пак толкова съм заложил - 7 до 9мм.
XpacTa - специалист
Къщата е двуетажна, но ще се слага само за втория етаж. Над него има подпокривно пространство. Евентуално по-натам ще се опитам да сваля тръби до една спалня на първия етаж.

@brum - С това разстояние комфортно ли е? Виждаш ли като се светва лампа в коридора например? За миризми няма смисъл да питам, защото рекуперацията би трябвало да решава точно този проблем. Мога ли да помоля за линк към устройството от Алиекспрес (по-спомен), което ползваш да затваряш въздуховодите, или поне името му за да го потърся.
brum - майстор
Това си е стандартното разстояние под врата :) .

Тема "Рекуперация с изместваща вентилация (displacement ventilation)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: