Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
Реших да си сглобя подово с термопомпа въздух - вода. Всичко е направи си сам и то преди да разбера за форума, който малко или много би ми помогнал да не откривам топлата вода. С ВиК-то мисля съм се справил добре, но имам проблем или по-скоро неясноти относно климатика и се нуждая от малко съвети.
Климатика е шарп 12ка инвертор, с който се топля от няколко години.
Нямам никакви доработки по електрониката и датчиците. Единствено след като закачихме външното тяло и пуснахме за проба, мотора на турбината, поради това, че въртя час, два без товар, се опече и изгоря. За щастие разполагам със схема на климатика и излъгахме обратната връзка с един оптрон и 2 резистора, и дотам. Вътрешното тяло беше с 3 датчика, един на тънката тръба преди топлообменика, един на топлообменика и един за въздуха. Така съм ги и закачил, като този за въздуха контактува в 1 точка с тръбата за връщащата вода. Така на дистанционното като задам температура 26 градуса ми поддържа 31-32 на водата. Температурата в апартамента е 25 градуса и щом жената ме кара да я намаля, значи не се трае.
То стана малко дълго и да не ви губя времето направо към въпросите.

1. Забелязвам, че когато задам температура 26 градуса на дистанционното, температурата на вход фреон е около 32, като за минути водата почти се изравнява с темп на фреона. Вчера реших да вдигна с 1 градус защото на термостатите в стаята темп беше паднала. От тогава колкото пъти погледна термометрите ми прави впечатление, че температурата на входящия фреон е с 10-12 градуса по висока, но тази на водата не става повече от 34. Това нормално поведение ли е? Тръбния път от външното тяло до топлопбменика е 9.5м, денивелацията е около 1.5м. Сечението на дебелата тръба е 12ка а не 10ка, поради грешка при проектирането ... Закачихме климатика без дозареждане, дали не направихме грешка? Външното тяло според мен издава малко по-странни звуци отколкото трябва, но може би си внушавам.

Прикачам снимка на температурата която поддържа. Долу в дясно термометъра го бройте +0.5 градуса (просто от малък си показва половин градус разлика от другите ...)

Изображение

Изображение

2. Задвижките в този случай, не е ли най-подходящо да бъдат НО, а не НЗ, както сякаш масово е прието? Мисълта ми е, че с дистанционното задавам оптимална температура и само при нужда от намаляне се използва задвижката. Или пък зависи от термостата?
3. Ясно е, че дебитометрите указват дебита на водата през кръга, но какво трябва да показват за да работи оптимално системата? Така както е в момента напълно ме устройва, но все пак може да бъркам някъде. Помпата ми е на 2ра степен от 3...

Ето и снимка на консумацията за ноември, ако някой го интересува. Като в тази консумация е и циркулационната помпа, която е около 40w/h.

Изображение
speka_rs - специалист
Моето сромно мнение е че си за допълване на фреон.
Колко трябва да се допълни ще каже климатикаджията.
п.с. Дай малко повече инфо за машината и някоя снимка на топлообемнника и табелката на машината.
Голям ми е зор да качвам снимки във форума от телефона, затова ще напиша моделите.
Климатика е: Sharp xpc12jr, а топлообменика: danfoss d22l-30, малко е преоразмерен, защото го бях предвидил за 18ка.

А градусите сега, дали от това, че времето се стопли или от това, че замазката подгря, в момента си поддържа 34-5 градуса на водата и рядко вдига темп на фреона за да подгрее. Гледам и общата консумация се е вдигнала с по-малко от 10% откакто съм вдигнал градусите. Може би и това, че бяхме оставили всички врати и прозорци да се проветрява къщата за 4-5 часа, е било причината да не може да се стопли цял ден. Ще видим като стане по-студено как ще се държи. Най-вероятно ще опитам да го източим и заредим по учебник.
А някаква идея колко грама на метър тръбен път трябва да се дозареди с фреон?
speka_rs - специалист
вт ное 23, 2021 6:35 pmMockoB написа:
А някаква идея колко грама на метър тръбен път трябва да се дозареди с фреон?
Никъде не намерих читава информация за този климатик все глупости. Ако и пластичатия топлообемника е малко по-голям ето го и резултата.
Тъй като в момента не се знае какво има в него от разните точения и преправянки според мен му сложете 200 гр. както е сега.
Така и така сте закачили манометрите погледнете го дали вдига налягане поне 35 бара, след допълването.
Той на манометри си показва добре, ама от опит знам, че инверторен климатик на манометри не се зарежда :) Другото което си мисля е, че все пак вътрешното тяло е заменено с топлообменик, който във всеки случай събира по-малко фреон, така че това едва ли е случая. По скоро от това, че тръбния път е 9.5м, а тръбата е със сечение 12мм вместо 10. Имам някакъв спомен да съм чел в сервизното на другия ми климатик шарп, че се добавят 22гр на линеен метър след 3 тия метър. Обаче тук тръбата е доста преоразмерена, да кажем, че трябва да добавя 20% отгоре, става 26.4гр/м умножено по 6.5м = 171.6гр, което не е малко. Но не смея да си правя експерименти като не съм убеден в това, което пиша.
шоп - майстор
ср ное 24, 2021 7:42 pmMockoB написа:
ама от опит знам, че инверторен климатик на манометри не се зарежда :)
Явно имате опит!
Аз нямам опит и затова винаги слагам наблюдателно око преди дросела.
Наливам фреон докато фреона към дросела в работните параметри на ТП винаги е в течна фаза и без мехурчета.

Преоразмерен кондензатор и/или ресивер са от полза.

Успехи!
Благодаря за съвета ШОП!
Опита ми е дотам да зная, че 3кг фреон не се отразяват добре на климатик, който събира 1 :)
Ако имах по-богат от горепосочения, щях да съм чувал за наблюдателно стъкло, сега прочетох какво е това и ще проверя какъв е варианта да монтирам такова в изключително ограниченото място където се намира топлообменика...

Поздрави
Ahmakov - специалист
Дали има проблем или не, тук няма да разбереш.
Никой не знае какво, къде, как и защо си правил и измерил.
Климатика ти е зареден за до 15м тръбен път. Ако се налага дозареждане, то количеството се определя от диаметъра на тънката тръба. При 6 мм е 20 грама на метър.
Топлообменника е даже малко малък.
40 кондензация фреон, вода 37/32 е към 5 kW.
Климатика е 5,7 kW максимално.
Наблюдателно око, ресивери, фреон докато фреона към дросела в работните параметри на ТП винаги е в течна фаза и без мехурчета - пълни глупости. Да може и да може, но ....
Благодаря, климатика го дават 5.5kw макс, а топлообменика виждам, че е 6.7.
Все пак мисля, ако има възможност да опитам с наблюдателно стъкло, няма да се набутам много, а любопитството ме гложди.
Важното е, че засега къщата е топла, а сметките ниски.

Живот и здраве на всички отзовали се!
Ahmakov - специалист
А на мен ми е любопитно, окото колко е пълно при 20 и при 140% мощност на компресора!!!
Колкото по често разхерметизираш системата, толкова по малко е нейния живот...
Когато ти трябват, да речем, 8kW топлинна мощност, а ти изплющиш 30kW неинверторна машина W/W , ще слагаш и око, и ресивер и буфери няколко тона...Абе въобще приказка.
Много хора гледат, ама не виждат.
Други пък виждат, ама не гледат в правилната посока.

Тема "ТП въздух вода - проблем или не?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: