Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте! Имам късмета да ми предстои нанасяне в новопостроена къща. Съответно, има и един куп въпроси, на които трябва да отговоря.
Един от тях е как да направя избор за термопомпа, която да се ползва за отопление (чрез подово отопление) и загряване на топла вода? Потенциално и за охлаждане чрез един вентилаторен конвектор и чрез самото подово. Подовото е вече положено.

Къщата е на 2 етажа - плочите са 130кв.м сутерен, и 150кв.м. първи етаж. Понеже къщата е изградена на терен с денивелация, спалните и техническите помещения са в сутерена, а хол-кухня-трапезаря-допълнителна спалня са на етаж 1. На етаж 1 е и конвекторът, който е сложен основно с цел да охлажда лятото, ако се налага. Дограмите навсякъде са PVC, средно качество, като и на двата етажа са доста големи, тип френски прозорци.Външните изолации на къщата са 10-12см., под покрива също има вата между 10-20см (не помня в момента колко слагаха). Под подовото навсякъде има фибран. Помещенията са тухли, с гипскартон, като на някои места има и вата под гипскартона (там където помещенията са вкопани). Помещенията са високи, особено на етаж 1, като варират от 2.70м до 4м (на сутерен всичко е на 2.70). В цялата къща подът ще е от гранитогрес.

За общо 280 кв.м. каква мощност трябва да търся? Кои марки бихте ми препоръчали? Какви (кои) фирми предлагат най-добро съотношение цена/качество/качество на монтажа)? Има ли подводни камъни, за които трябва да следя? Преди или след полагане на гранитогреса трябва да се монтира и изтества термопомпата (предполагам преди, за да не се налага къртене)?

Благодаря предварително!
brum - майстор
Мощността която ти е нужна се смята според загубите. Вярвам имаш проект на подовото в който е взета в предвид загубите и са дадени мощностите на отделните кръгове. Та термопомпата се съобразява с този проект.

Иначе всичко е налучкване :) .

За съотношение цена-качество зависи къде се намираш. На база на тази информация хората в близост до теб биха могли да дадат съвети.
a_stoev - майстор
ср дек 08, 2021 2:42 pmIvan7979 написа:
Дограмите навсякъде са PVC, средно качество, като и на двата етажа са доста големи, тип френски прозорци.
Голяма дупка за енергия.
Гледай 30кВт машини.
gruio - специалист
Както са казали, добре е да не кажа задължително да имаш проект и някой да ти е сметнал топлозагубите и след това да се прави подово и да се търси помпа за него и БГВ(ако има такава).
torbalan - Дървен философ
Ако въздуха през зимата около теб е влажен - не избирай термопомпа въздух-вода.

За марка - преди години на мястото на една термопомпа въздух-вода монтирахме вода-вода.

Сглобена беше от монтанска фирма, но много качествено и с хубави компоненти.
Десетина години се топлих с термопомпа произведена от Васил Коликовски. От него също съм доволен.

И в двата случая, ако не можеш да си я монтираш сам, ще трябва да търсиш човек.

Не пренебрегвай буферния съд. Не, че не може без него, но машината бързо сгрява водата в системата и постоянно изключва/включва.

Ако нямаш проет, в който да са ти сметнати загубите, намери човек дето да свърши тази работа. Не е трудно.
Моята къща е сравнима с твоята. Изолацията също. И дограмата не е от най-качествените.
При -20 градуса на вън и 20 вътре, загубите са ми 14 киловата. Но с 30 см. вата на тавана.
Имай предвид, че от тавана са най-големите загуби.

Тема "Каква термопомпа да купя за къща с подово отопление?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: