• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
arxd129 - специалист
Привет, kozl! Чест и почитания! :) Благодаря за включването по темата.
пон яну 10, 2022 3:50 pmkozl написа:
От "въпросното стеснение" (ния мн.ч.) няма полза.
Ее! Айде сега... Виж "Техносим" какви схеми са направили! :wink: Виж, де. За чудо и приказ /ирон/

Нека оставим шегата ми настрана.

пон яну 10, 2022 3:50 pmkozl написа:
... неколко техники за изграждане на комини с готови бет.тела.
По същество - от постинга ти разбирам, че от споделените от теб три техники за изграждане на комин с готови бет. блокчета, на моят строител не му е известна нито една. Явно - строителят ми си има собствен характер; на мърляч. А мърлячите никак не се интересуват от препоръчваната от теб "съосност" при зидането на коминните тела.

Ама какво да се прави: Попарата е надробена. Вече.
пон яну 10, 2022 3:50 pmkozl написа:
И ми се чини, че поправката на такъв мърляшки направен комин ще е по-тегава отколкото да се разруши и да се направи отново :roll:
Ами ще трябва да я сърбам. Моля, помагайте.
Има ли начин да се оправи причинения ми огромен строителнокоминен зулум?
arxd129 - специалист
Във въпросната схема на Техносим не виждам логиката.

Друг е въпроса, дали изобщо има логика в схемата?

Първо: Схемата препоръчва включването на моя абсорбатор (в по-тясното от двете части на ДВОЙНОТО комнно тяло) да стане на височина 2.3 м от пода ми. Розетката (гледаме схемата на Техносим) ми за включване - схематично е на около 2.3 м от пода - няма спор.
Схемата препоръчва включването на по-тясния комин в общия комин да стане на височина 2.5-2.6 м от пода.
Т.е. има разлика във височинно отношение от около 20 см между моето включване в по-тесния комин и включването на по-тесния комин в по-широкия комин. Нали!

Как мислите - тези височинни 20 см дали изобщо имат някакво практическо значение за предотвратяване на евентуално "връщане на дим". Става дума за "връщане на дим" - от общия комин -> към моята розетка.

На практика, по схемата на Техносим - единственото предназначение на по-тесния комин е да "събира евентуални сажди", евентуално изхвърлени от моя абсорбатор.

Наистина не мога да вдяна, що за схема е препоръчваната от Техносим. :?

Специалистите ще вземат ли думата?
В очакване съм.

Благодаря.
kozl - майстор
Така е по-добре според моя оценка етажния отсег да се включва в общия на следващия етаж.

Абсорбатора не се включва към вентилационен щранг. Той филтрира един и същи въздух в помещението.

Аспиратор и дим в един комин - НЕ!
arxd129 - специалист
пон яну 17, 2022 11:43 amkozl написа:
е по-добре според моя оценка етажния отсег да се включва в общия на следващия етаж.
То че е по-добре е ясно, ама все пак "Техносим" вчерашни ли са; та да препоръчват подобни схеми, дето да омотават мислите на неуките човеци като мен!

По принцип - Намислил съм да разруша коминните тела в кухмята ми. И да ги изградя наново.
Kozl, предложената от теб схема е неосъществима при мен; няма как да ракъртя моята таванна плоча, за да може моят вентилационен комин да се включи на по-горен етаж в общия комин. :?

Заради моя прост акъл, към настоящия момент дилемата пред мен е:
1. Дали да изградя наново коминна система 15/20 (където ще е моята розетка) ПЛЮС 20/20 (общ комин) ПЛЮС 20/20 (отдушник от незнам си къде за незнам си какво). Като приложа схемата на ТЕХНОСИМ с веднагическо по-високо с 20 см включване в общия комин.
2. Да изградя наново коминна система 20/20 (общ комин) ПЛЮС 20/20 (отдушник от незнам си къде за незнам си какво). Без да изграждам отвор 15/20 см за първично включване на моята розетка. Като моята розетка я направя директно на общия комин.

ПС
Акъла ми не стига, де. :sad:
kozl - майстор
пон яну 10, 2022 12:29 pmarxd129 написа:
Висок жилищен блок. И висок мой етаж - над мен има още 2-3.

В кухнята ми има коминно тяло -30/80 см. С три вертикални комина нагоре. Първи – в който включвам моя абсорбатор. Втори – общ и обединителен за всички абсорбатори. Трети – някакъв отдушник за … не знам за какво. Предположения за предназначението на третия коминен отвор имам - но на практика не знам за какво точно е.
Може би защото блока е висок, то комбинираните коминни системи се препоръчват за 5 етажа. Над 5 тия остава само тялото с големия отвор и до него започва нова система за следващите 5 етажа.
пон яну 10, 2022 12:29 pmarxd129 написа:
Правя снимки през моя ф150 мм отвор, и през отвора на строителя към втория комин. Гледам: Моята таванна плоча е затапила 65-70 процента И ОТ втория коминен отвор. И на практика - втория коминен отвор може да ползва само около 30 процента от капацитета си. Заради затапването с таванната плоча, отворът занагоре във втория комин остава с размери 65/200 мм. … Мам ка му и строител. Но, де да беше само това!!!

Доколкото мога да напъхвам смартфона из дупките на комините тела, направих снимка и през най-малката засега дупка. Нагоре снимам, де. И к‘во да видя: Тези оставени ми от строителя 65/200 мм отвор във втория комин занагоре към покрива, са захлупени от вертикалната стена на бетонова коминна тухла (тази тухла вече е собственост на апартамента над моя). Тази (захлупващата ме) стена на бетоновото коминно тяло е с дебелина около 3-3.5 см. И на практика споменатата по-горе в текста дупка с размери 65/200 мм се затапват с още 30-35 мм. И за нагоре към покрива, е останал отвор с размери 30/200 мм.
Ей, съфорумници, да не си помислите че се …. Хм! Истината ви говоря. Чак ми се реве от истината.

Та… през този отвор 30/200 мм правя снимка в комина занагоре. И виждам: Светлинка. Не-бе-то ! Бре, човечен е се е родил тоз строител /сарк/. Можеше и да не остави занагоре отвор никакъв. Нали?
Сега – само не ме питайте какво става в трите коминни отвора под моя етаж и над моя етаж. Не знам. И не искам да знам. А и да искам – няма кой да ми каже. И няма кой да ме допусне в неговия си апартамент, за да ревизирам трите коминни отвора в общото ни коминното тяло.

Та… за да се спася единично – какво ще ме посъветвате да направя. И … съвети от рода за обща и съвместна с етажната собственост анализаторска и строителна дейност по коминното тяло не се котират. Никак! Да бъдем реалисти – става ли? Теа не искаха да дадем некой лев и си подсигурим PE-защита чрез една елементарна поцинкована 3/35 мм шина, камо ли да правят анализи на коминни проблеми. Че и да ги оправят. … Забравяме за подобни варианти.
И, разберете… трябва да се спася единично – само и единствено в рамките на моите 2.80 метра височина от коминното тяло на общата етажната собственост. 2 метра и 80 сантиметра височина - това е полето ми за изява

Помагайте, моля. Благодаря предварително!
Мисла си, че няма начин да се спасиш поединично през този комин, с толкова неизвестни относно сечението му по етажите. Може би с отвор във фасадна стена и включване на аспирацията в този отвор :?

И все пак комина е обща част и решения по такава част се приемат на ОС на ЕС. Най-малко трябва да се приеме решение за ползване на комина за вентилация към аспирация на кухните или за отвеждане на газове от горивни системи (печки на гориво). А доколкото разбирам от прочетеното то със сечение 30/200 мм за отопление с гориво - проблем голем, апартамент студен :-D
За аспиратори ще има зор, но нещо мое и да мине към небето :?
arxd129 - специалист
пон яну 17, 2022 2:07 pmkozl написа:
Може би защото блока е висок, то комбинираните коминни системи се препоръчват за 5 етажа. Над 5 тия остава само тялото с големия отвор и до него започва нова система за следващите 5 етажа.
Какво, какво?
Нищо не разбрах.
Моля за пояснения.
пон яну 17, 2022 2:07 pmkozl написа:
Мисла си, че няма начин да се спасиш поединично през този комин, с толкова неизвестни относно сечението му по етажите.
Спасението е единствено и само единствено: По-е-ди-нич-но. /Както при онази прословута заземителна шина. За която има стихове даже./
Кое не е ясно?! Че да го пре-пре-повторя. Зная си съседите. Познавам манталитете им.
пон яну 17, 2022 2:07 pmkozl написа:
Най-малко трябва да се приеме решение за ползване на комина за вентилация към аспирация на кухните
За необходимостта от такова решение никога не бих се сетил. Не казвам, че не е правилно да се вземе подобно решение; казвам че не бях се сещал, че е нужно.
Ама след като вече спомена за подобно решение - сега ми се струва за напълно резонна идея. Не че ще се осъществи... поради същия селяндурски манталитет.
пон яну 17, 2022 2:07 pmkozl написа:
А доколкото разбирам от прочетеното то със сечение 30/200 мм за отопление с гориво - проблем голем, апартамент студен :-D
За аспиратори ще има зор, но нещо мое и да мине към небето :?
Ами досега не съм усетил мирис на дим в апартамента; печки за отопление с гориво ме съмнява да има надолу по етажите. Виж - на мусака, на пиле с картофи и свинско с кисело зеле - лъха от коминната система; дори и преди да пробия отвора ф150 за моя :!: аспиратор.

Та този отвор 30/200 трябва да го достъпя през моята таванна плоча. И да видя в подробности какво може да се направи и как да се поразшири. Пък ако не може нищо да се направи - взех, принуден от манталитета на съседите, да се замислям дали да не ползвам и оня 200/200 отдушник (дето е от незнам си къде и дето е за незнам си какво). Колкото и ще да е неправомерно ползването.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилационен комин за абсорбатор - молба за съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: