• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
yordanovdir - помощник
Lutchezar
Чудил съм се доколко, мебели, пердета и друго обзавеждане ще намалят шума.Все пак, на този етап ми се ще обзавеждането и намаляне степента на вентилатора от сервизните настройки да ги оставя като последна мярка.
Preslav
Това съм го пробвал, но без притваряне на клапите.Ако не се лъжа, нискочестотния изчезваше или се заглушаваше от останалия заради който монтирах шумозаглушителите.Явно ще се връщам към този експеримент.
nelina_london - специалист
Тъй като стаите са големи , обзавеждането няма да помогне.А и не говорим за ехо .Нискочестотният шум е специфичен .
Със силен вентилатор и притворени клапи става по-зле .Изпробвала съм го .По-добре нискочестотен шум ,отколкото шум от силна струя .По проект имах Дайкин с максимален напор от 30 Ра (дано мерната едитица е вярна :) ) ,но аз взех FBA като вас ,с напор от 120 или 150 Ра и определено шумът от 30 Ра не може да се славни с този от 100Ра .Шумозаглушителите са си точно на място ,в този ред на мисли .
Мисля си нещо друго ,което може и да е само в моята глава .Да кажем.,че на най-ниска степен ,шумът от вътрешното тяло е 20 dB и то е изцяло затворено с картон .Част от този шум не се ли предава индиректно на съседните помещения в общата им точка с гипскартона на тавана ? Ние сме сложили демпферни ленти на окрайчващите ГК профили ,въпреки че шумът излиза главно от решетката под климатичното тяло .
Въздуховодите изолирани ли са отвън с вата или микропореста гума ?
preslav - майстор
Доколкото ми е известно няма такова животно като универсален шумозаглушител, така че колко да са си на мястото шумозаглушителите след като от тях няма забележим ефект - питам Нелина защото виждам, че се интересува от темте за качествено строителство.
Най-лесното беше да кажа, че този, който е проектирал и изпълнил инсталацията трябва да си я оправи, но съм наясно какъв е капацитетът на БГ фирмите - опитвам се да помогна с насоки за експериментиране, нямам готово решение.
nelina_london - специалист
Писала съм ,че шумозаглушителят е на място ,защото без него е по-зле .Авторът не го е сложил отначало и е преценил ,че е нужен .Ние имаме също два шумозаглушителя на рекуператора и действат .Не може напълно да елиминират шума на максимална степен ,но го намалят чувствително .
Системата на yordanov e DIY ,следваща проект изготвен от специалист .Нашата също ,само ,че са съвсем различни като схеми .
Специалисти монтажници ,които да монтират въздуховоди на еднофамилна къща за сума по-малка от петцифрена ,не съм открила .Убедена съм ,че няма да го направят по-качествено от нас ,защото съм виждала подобни изпълнения .
Аз също нямам решение на изложения проблем .Единствено реших да приложа практически тест пускайки климатика . Заслушвайки се ,установих ,че и при нас има лек шум .Дори се чудех дали е хладилникът и трябваше да се кача на стол при решетките ,за да установя . Никога досега не съм го долавяла, защото в най-тихите стаи -спалните ,климатик не се е използвал зимата ,а в холът е достатъчно шумно ,за да забележа подобно леко жужене .
yordanovdir - помощник
Докладвам, но първо едно уточнение.Общите обеми преди и след климатика се различават с около 30%, понеже на смукателната страна съм оставил място за евентуален допълнителен топлообменик.
Поредния експеримент се състоеше в добавяне на 2 бр. прегради на смукателната и 1 на нагнетателната страна поетапно, като намалявах светлото сечение около 50% с цел промяна на скоростите на въздуха и постигане на някакъв ефект.Нискочестотния шум изчезна, но очаквано и дебитите паднаха под проектните.След това реших да проверя какви са дебитите без прегради и се оказа, че в двете големи помещения са над проектните, а в малките помещения под проектните.Не знам какво сме настройвали с майстора, който като цяло пусна климатика и ми е дружка.Последва притваряне на клапите на нагнетателната страна.Нискочестотния шум изчезна и за сега ще е това, че булката ще ме гони.Иначе до около 30Pa шум няма, но нагоре се появява.
  • 1
  • 2

Тема "Шум от канален климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: