Изкарай си кенче бира от хладилника, и гледай какво ще се случи, докато разгледаш поликарбоната
- 1
- 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ал_
- специалист
18 мнения в "Рекуператор - Направи си сам"
L_G
- напреднал
Да, не съм написал, че не е плътен. Дебелината на стените на каналчетата е не повече от 0.1-0.2, трябва да хвана шублер и да го измеря.
Така от 4мм х 4мм проходното сечение за един канал е 3.8/3.9 мм х 3.8/3.9 мм. оттук вече ще зависи от формата на топлообменника за да се сметне за даден поток колко ще бъде сечението.
Прав сте за това че алуминия е с по-добра топлопроводимост, но в този случай с тази дебелина на стените не се опита до това. Из форумите доста хора са правили опити и реално се оказва, че почти няма разлика в тази конфигурация.
Така от 4мм х 4мм проходното сечение за един канал е 3.8/3.9 мм х 3.8/3.9 мм. оттук вече ще зависи от формата на топлообменника за да се сметне за даден поток колко ще бъде сечението.
Прав сте за това че алуминия е с по-добра топлопроводимост, но в този случай с тази дебелина на стените не се опита до това. Из форумите доста хора са правили опити и реално се оказва, че почти няма разлика в тази конфигурация.
Ал_
- специалист
По-добре мисли директно за варианта с два топлообменника. И за пробите не се шегувах да ползваш прост кашон.
Огледай се за такива джаджи, ще ти свършат работа, ако решиш да правиш подгрев, а и за байпас.
Що се отнася до байпаса - тия вечери,примерно, температурите вън са доста по-ниски от вътре, та защо да не я вкараш хладината?
Огледай се за такива джаджи, ще ти свършат работа, ако решиш да правиш подгрев, а и за байпас.
Що се отнася до байпаса - тия вечери,примерно, температурите вън са доста по-ниски от вътре, та защо да не я вкараш хладината?
L_G
- напреднал
Ако трябва да съм честен, като видях първоначално двойното ядро и бях решил така да го правя и все още съм на кантар, тъй като гледах опитите на Костас и нещо не бяха много добри, даже с едно ядро изкарваше по-добри резултати. Накакви конкретни наблюдения имаш ли от тази канфигурация?
L_G
- напреднал
Ал_ благодаря ти много за съветите дотук.
Послучах те, плюс препрочетох какво е писал Костас, т.е. реално е както ти казваш - има по високо КПД и финално се спирам нато този вариант с двете пити.
Започнах да правя топлообмениците 2бр - 50х50х20 см.
Допълнително поръчах и ето този ЕС вентилатори:
https://www.vevor.com/inline-duct-fan-c ... 0532060135
но на 150 см.
Взех и няколко ESP32-C3, 4 темепратурни сензорa и сензори за влага.
На теория би трябвало да мога директо на управлявам ЕС мотора от ESP32-ката, тъй като из нета намерих, че иска 0-5V за управлението му. Но за всеки случай поръчак и няколко DAC модула.
Това което ми остава да измисля е:
1. Материал за кутията - засега мисля да ползвам разпенено PVC. Не съм работил с него, но исглежда подходящо. Ако някой има други идеи. моля да каже.
2. Как да направя клапите, за да мога да направя въпросният байпас умен и да се ръковори централно. Засега имаме идея да ползвам нещо такова:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
или да си го направя аз, но мисля, че ще е повече играчка.
ПС: Костас ми отговори . Даде и той някакви съвети, както и си предлложи помощта при въпроси.
Послучах те, плюс препрочетох какво е писал Костас, т.е. реално е както ти казваш - има по високо КПД и финално се спирам нато този вариант с двете пити.
Започнах да правя топлообмениците 2бр - 50х50х20 см.
Допълнително поръчах и ето този ЕС вентилатори:
https://www.vevor.com/inline-duct-fan-c ... 0532060135
но на 150 см.
Взех и няколко ESP32-C3, 4 темепратурни сензорa и сензори за влага.
На теория би трябвало да мога директо на управлявам ЕС мотора от ESP32-ката, тъй като из нета намерих, че иска 0-5V за управлението му. Но за всеки случай поръчак и няколко DAC модула.
Това което ми остава да измисля е:
1. Материал за кутията - засега мисля да ползвам разпенено PVC. Не съм работил с него, но исглежда подходящо. Ако някой има други идеи. моля да каже.
2. Как да направя клапите, за да мога да направя въпросният байпас умен и да се ръковори централно. Засега имаме идея да ползвам нещо такова:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
или да си го направя аз, но мисля, че ще е повече играчка.
ПС: Костас ми отговори . Даде и той някакви съвети, както и си предлложи помощта при въпроси.
Ал_
- специалист
За кутията всеки влаго или водоустойчив материал би ти свършил работа.
За байпаса - един актуатор ще свърши работа, ако клапата е ъглова, с такива, каквито ти си избрал ще са нужни поне две. Ако ти се намира свободен вентилатор е вариант да го бучнеш директно в стената, и при зададени условия да изключва основния в тялото, и да включва този
За байпаса - един актуатор ще свърши работа, ако клапата е ъглова, с такива, каквито ти си избрал ще са нужни поне две. Ако ти се намира свободен вентилатор е вариант да го бучнеш директно в стената, и при зададени условия да изключва основния в тялото, и да включва този
- 1
- 2
Тема "Рекуператор - Направи си сам" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература