• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
doskata - помощник
Мога ли да ви разпитам и да чуя съвети и кометари за инверторен климатик таванен? не ми се кърти стена и си го представям над прозореца на трегера и тавана и отзад директно дупка към външното му тяло... имат ли плюзове или по скоро не са за предпочитане?! 8-[ мн мн благодаря

Прикачен файл

tavanen-klimatik.jpg
tavanen-klimatik.jpg (10.95 KиБ) Видяна 978 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт дек 10, 2024 10:57 amdoskata написа:
Мога ли да ви разпитам и да чуя съвети и кометари за инверторен климатик таванен? не ми се кърти стена и си го представям над прозореца на трегера и тавана и отзад директно дупка към външното му тяло... имат ли плюзове или по скоро не са за предпочитане?! 8-[ мн мн благодаря
Как си го представяш? Директно, без "къртене"??
вт дек 10, 2024 12:03 pmn_a написа:
Как си го представяш? Директно, без "къртене"??
Е как?!! Не му се кърти стена, кърти му се трегер!!!
В случая, дупка се дупчи макар, че може и да се кърти.
ivanovbg - майстор
Нищо не ти трябва да знаеш. Повечето климатици се купуват с включен монтаж. Купуваш го и като дойдат майсторите да го монтираш казваш тук го искам. От там нататък те си знаят. Монтират, подпечатват гаранцията и си свиркаш.
dragozow - майстор
И могат да го монтират така, че да не се виждат тръбите, и при двата типа. Иначе за пробиването, една дупка е, подмазваш я после и всичко приключва.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср дек 11, 2024 7:57 amdragozow написа:
И могат да го монтират така, че да не се виждат тръбите, и при двата типа. Иначе за пробиването, една дупка е, подмазваш я после и всичко приключва.
Има и много убави капачки...
D.Kalchev - специалист
Показаното на картинката май се води тип за подово-таванен монтаж. Таванен монтаж е подходящ за големи помещения. Или поне така съм чувал и не знам доколко е вярно. Преди години сложих в една от стаите на апартамент Дайкин със стенен монтаж, но от тия, които се монтират близо до пода. Поставиха вътрешното тяло под прозореца и върши много добра работа за отопление. Ето такъв:

https://www.daikin.bg/bg_bg/products/pr ... VXM-F.html
doskata - помощник
ср дек 11, 2024 4:27 pmD.Kalchev написа:
Показаното на картинката май се води тип за подово-таванен монтаж. Таванен монтаж е подходящ за големи помещения. Или поне така съм чувал и не знам доколко е вярно. Преди години сложих в една от стаите на апартамент Дайкин със стенен монтаж, но от тия, които се монтират близо до пода. Поставиха вътрешното тяло под прозореца и върши много добра работа за отопление. Ето такъв:

https://www.daikin.bg/bg_bg/products/pr ... VXM-F.html
Да, идеята е само дупка за замазване, а не цял канал. Видях какво беше направено на стенния климатик на една колежка - беше в пластмасови правоъгълни тръби и минаваше през половината стая, и ако не го искам, ще къртя и вкопавам... и щпакловам.. и само предполагам това не идва в цената на климатика. И така реших на трегера над вратата към терасата.

Аха, а аз съм чувал че ако на 30 кв стая сложиш климатик за 45 кв стая и затопля/охлажда по-бързо, работи по-малко, икономично и излиза по-евтино?! Звучи логично, но може л ида се вярва?
ridik - специалист
ср дек 11, 2024 7:02 pmdoskata написа:
ср дек 11, 2024 4:27 pmD.Kalchev написа:

Аха, а аз съм чувал че ако на 30 кв стая сложиш климатик за 45 кв стая и затопля/охлажда по-бързо, работи по-малко, икономично и излиза по-евтино?! Звучи логично, но може л ида се вярва?
Ами не е така .Мощноста на климатика трябва точно да бъде изчислена спрямо помещението за което ще се използва.Преоразмеряването му води до чести спирания и пускания, които водят до бързо и непредвидимо износване на компресора , както и повишаване на сметката за ток.А това преоразмеряване с 15м е недопустимо.Може да има някакво, но не и толкова голямо.Консултирай се със специалист относно мощноста на климатика за да не си разочарован.Разбира се трябва да се вземат под внимание и топлозагубите на даденото помещение.
  • 1
  • 2

Тема "Инверторен климатик таванен и какво трябва да знам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: