Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
Има много теми за избор на климатик, моля да ме извините ако се повтарям но търся климатик основно за отопление на стара къща, в която живее майка ми.
Помещението, което ще се отоплява е 20 м2, с нормална височина. Къщата е стара от кирпич, без изолация като стените са дебели 65 см. Според строители не е необходима външна изолация и досега не сме правили такава. В момента се отоплява с конвектор но температурата варира от 14- до 16 градуса без да се спира.
Искам да монтирам климатик, който ще може да поддържа една по-поносима температура и да е сравнително икономичен по отношение сметка за ток, защото ще се използва от възрастен човек.
От фирмата с която се свързах ми предлагат:
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/i ... 0-btu.html
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/i ... las-a.html

Убеждават ме, че това е по-добре от Daikin, Fujitsu General .

Моля за вашия съвет на коя марка да се спра относно качество и икономия на електроенергия.Като бюджета ми е 1500- 2000 лева с включен монтаж.

Другата опция, която имам е да купя инверторен оригинал японски климатик втора употреба, като ценат е отново в този порядък с включен монтаж.

Въпроса ми е кое е по-добре в този случай, защото през лятото в къщата е хладно и ще се използва главно за отопление климатика.
chapara - майстор
От климатичари знам, че скъпия климатик не е най добрия. Защо?
На ефтиния не му трепериш колко ще изкара и какъв ток ще има на село. Техниката напредва главоломно. По честата смяна. И куп други доводи, като.... Новото, си е ново. За втора, рециклирана ръка пък са категорично, НЕ.
Успех в избора👍
Последна промяна от chapara на чет яну 02, 2025 6:04 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет яну 02, 2025 3:20 pmvenko75 написа:
Другата опция, която имам е да купя инверторен оригинал японски климатик втора употреба, ...
Това е правилно решение.
:partyman:
nikolson - майстор
На тези стари къщи проблемът не са стените, а дограмата. Иначе, майка ми също живееше сама, сложихме и климатик, но имаше и печка на твърдо гориво, винаги заредена, ако стане нещо.
чет яну 02, 2025 3:52 pmnikolson написа:
На тези стари къщи проблемът не са стените, а дограмата. Иначе, майка ми също живееше сама, сложихме и климатик, но имаше и печка на твърдо гориво, винаги заредена, ако стане нещо.
Да съгкасен съм с вас.Дограмата е стара дървена с единично стъкло.Затваря се много добре но стъклата освен единични са и много тънки. Имах желание да сменим всички дограми при ремонта, но майка ми беше против, защото иска да запази автентичния вид на къщата.
miroki - майстор
При такива случаи зимата залепят на стъклата с вода, фолио /найлон с балончета, с балончетата към стъклото. Изолира малко.
Николов Н. - специалист
Можеш да смениш само отварящата се част от дограмата със стъклопакет. И дървото пак си остава.
Относно този показател ефективност в режим на отопление SCOP ми прави впечатление, че при средния клас климатици с цена 1500 лева е 4.20 а при високия клас с цена над 2500 лева е около 5.10-5.20.
Според вас тази разлика би ли се отразила чувствително на сметката за ток или не ?
DundyTheCroc - майстор
чет яну 02, 2025 4:36 pmvenko75 написа:
Относно този показател ефективност в режим на отопление SCOP ми прави впечатление, че при средния клас климатици с цена 1500 лева е 4.20 а при високия клас с цена над 2500 лева е около 5.10-5.20.
Според вас тази разлика би ли се отразила чувствително на сметката за ток или не ?
SCOP аз много не му вярвам, вижте какво дава производителя като консумация и отдавана топлинна мощност. С тази единична дограма трудно ще стоплите помещението, не знам каква мощност конвектор ползвате и не можете да вдигнете температурата, но при такива условия климатика ще работи на високи обороти вътрешното тяло и няма да е много комфортно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вторият е в пъти по-добър и по-икономичен, но ти надхвърля малко бюджета, защото цената е без включен монтаж, за разлика от първия. Ако трябва го взимай на изплащане, той ще ти спести пари от месечни сметки, особено като няма изолация. Единият при отопление е енергиен клас А+, другият е А+++, разликата е от земята до небето

Тема "Избор на климатик 2025 г" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: