• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Би трябвало това да е правилният начин или поне един от правилните.
КЗП, обаче, не върши работа.
kozl - майстор
нед мар 16, 2025 8:44 amtorbalan написа:
пет мар 14, 2025 9:59 pmЕмилАГ написа:
Здравейте, въпросът ми е следния - искаме да сложим термопомпа, но в нашия район има проблем с ел. напрежението. Не е постоянно - лампите ту светят нормално, ту малко силата им намалее. Явно напрежението пада от време на време. Доколкото съм чул, проблема е, че трафопоста е далече. Електрохолд едва ли има смисъл да ги търся за това.
Та, при това положение какви са вашите съвети?
За това не ти трябват Електрохолд, а Комисия за Защита на Потребителите.

Пишеш жалба до КЗП, а Електрохолд да се оправят.

Плащаш толкова, колкото и тези, дето са близо до трафопоста.
Не до КЗП, а до КЕВР.
А дали това ще уравноси напрежението :?
Ма поне мое да прескочат искри :-D
ЕмилАГ - помощник
нед мар 16, 2025 3:21 amMamaMy написа:
Тази която му предлагам следи както за ниско, така и за високо напрежение, за разлика между фазите, за липса или разменени фази. Управлява външен контактор който не е включен в офертата. Не е лошо да се добавят и други защити, но всичко опира до автора на темата. Ако ще му теглим думите с ченгел и ще ни пуска инфо на час по лъжичка, така и ще получава.
Лепнах някакъв вирус и не съм много добре, затова не отговарям бързо.
Значи, става въпрос за нов обект, трифазен ток, заявени 15кв (но колко получаваме реално незнам). Напрежението пада доста под 220 волта, особено зимата. Един съсед има термопомпа, също си прекара трифазен ток и ми обясни, че като усети спад замерва фазите и включва на най-силната. Питал съм дали има устройство, което да прави това превключване автоматично и досега не съм намерил.
Тези защити, които предлагате доколкото разбирам предпазват електрониката от повреди при ниско или високо напрежение? Но не осигуряват допълнително напрежение до 220 волта?
шоп - майстор
нед мар 16, 2025 11:20 amЕмилАГ написа:
Значи, става въпрос за нов обект, трифазен ток, заявени 15кв (но колко получаваме реално незнам). Напрежението пада доста под 220 волта, особено зимата.
Първо, до колко волта пада напрежението зимата? Замерихте ли го? Ако не сте, си приказваме приказки тук.
Второ, от доста време стандарта за волтажа в БГ не е 220 волта, а 230 волта + - 10%
Трето, ако имате трифазен ток е меко казано малоумно да слагате монофазна ТП
Успехи!
torbalan - Дървен философ
нед мар 16, 2025 9:33 amkozl написа:
...
Не до КЗП, а до КЕВР.
А дали това ще уравноси напрежението :?
Ма поне мое да прескочат искри :-D
Може би си прав. Според мен най-добре до двете.
ЕмилАГ - помощник
[/quote]
Първо, до колко волта пада напрежението зимата? Замерихте ли го? Ако не сте, си приказваме приказки тук.
Второ, от доста време стандарта за волтажа в БГ не е 220 волта, а 230 волта + - 10%
Трето, ако имате трифазен ток е меко казано малоумно да слагате монофазна ТП
Успехи!
[/quote]
До около 180. Не разбирам от ел. и термопомпи, затова питам има ли техническа оправия в този случай или не.
И съседът с термопомпата, който превключва ръчно от фаза на фаза монтира климатици.
нед мар 16, 2025 4:39 pmЕмилАГ написа:
...
И съседът с термопомпата, който превключва ръчно от фаза на фаза монтира климатици.
Попитай го какво по различно наблюдава при работата на климатиците, при ниско напрежение, от работата на ТП!
  • 1
  • 2

Тема "Термопомпа при налепостоянно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: