• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ЕмилАГ - помощник
Здравейте, въпросът ми е следния - искаме да сложим термопомпа, но в нашия район има проблем с ел. напрежението. Не е постоянно - лампите ту светят нормално, ту малко силата им намалее. Явно напрежението пада от време на време. Доколкото съм чул, проблема е, че трафопоста е далече. Електрохолд едва ли има смисъл да ги търся за това.
Та, при това положение какви са вашите съвети?
ivanovbg - майстор
Забравяш за термопомпа и си караш на пелети.
kozl - майстор
пет мар 14, 2025 9:59 pmЕмилАГ написа:
Електрохолд едва ли има смисъл да ги търся за това.
Поне пробвай.
Каква е мощността на партидата по договор?
Аз нямам опит с термопомпи, но гледам в проектите, че в буферните съдове има нагреватели по 9 киловата, а проекта беше с монофазно захранване. Наложе се промяна на проекта с увеличена мощност и 3 фазно захранване, вкл. одобрено от ЕРП. Но това е за нов строеж и външното захранване (кабели, съоръжения) се финансира от Възложителя и после на опашката за изкупуване.
За съществуващо положение ако е възможна промяна за по-добро ел.захранване то веднага изниква въпроса, кой ще я финансира :?
ЕмилАГ - помощник
съб мар 15, 2025 10:25 amkozl написа:
Електрохолд едва ли има смисъл да ги търся за това.
Поне пробвай.
Каква е мощността на партидата по договор?
Аз нямам опит с термопомпи, но гледам в проектите, че в буферните съдове има нагреватели по 9 киловата, а проекта беше с монофазно захранване. Наложе се промяна на проекта с увеличена мощност и 3 фазно захранване, вкл. одобрено от ЕРП. Но това е за нов строеж и външното захранване (кабели, съоръжения) се финансира от Възложителя и после на опашката за изкупуване.
За съществуващо положение ако е възможна промяна за по-добро ел.захранване то веднага изниква въпроса, кой ще я финансира :?
И тука е нов обект, трифазен ток, заявихме максималните киловати (15 или 18).
hidrazin - майстор
съб мар 15, 2025 1:16 pmЕмилАГ написа:
И тука е нов обект, трифазен ток, заявихме максималните киловати (15 или 18).
Разликата между заявени 15 и 18 киловата е 1620 лева.
Та заявили сте 15kW но не е ясно колко са ви ОТПУСНАЛИ...
Демек ти искаш Х киловата но ти отпускат Y киловата.
Разликата е огромна. Щото може да са ти отпуснали и 7kW с бАшон 32 ампера. И тогава забравяш за термопомпа...

Не му трябва защита от пренапрежение. То човека се оплаква от ниско а не високо напрежение. :-D
Трябва му трифазен стабилизатор на напрежение.
Желателно с тиристори/симистори а не със сервомотор. Тези със сервомотор реагират по-бавно...
Иначе защита от пренапрежение е желателна, но не такава а НЯКАКВА ТАКАВА.
Особено ако мрежата е въздушна, по стълбове...
:partyman:
MamaMy - майстор
Тази която му предлагам следи както за ниско, така и за високо напрежение, за разлика между фазите, за липса или разменени фази. Управлява външен контактор който не е включен в офертата. Не е лошо да се добавят и други защити, но всичко опира до автора на темата. Ако ще му теглим думите с ченгел и ще ни пуска инфо на час по лъжичка, така и ще получава.
ivanovbg - майстор
То няма нужда толкова от защита, колкото има нужда от ток, щот защитата ще спаси термопомпата да не изгори, но термопомпата е за топлене и при ниско напрежение няма да може да си върши работата. При сина напрежението варира от 190 вечер до 220 и по тази причина не сложихме термопомпа.
torbalan - Дървен философ
Здравейте, въпросът ми е следния - искаме да сложим термопомпа, но в нашия район има проблем с ел. напрежението. Не е постоянно - лампите ту светят нормално, ту малко силата им намалее. Явно напрежението пада от време на време. Доколкото съм чул, проблема е, че трафопоста е далече. Електрохолд едва ли има смисъл да ги търся за това.
Та, при това положение какви са вашите съвети?
За това не ти трябват Електрохолд, а Комисия за Защита на Потребителите.

Пишеш жалба до КЗП, а Електрохолд да се оправят.

Плащаш толкова, колкото и тези, дето са близо до трафопоста.
  • 1
  • 2

Тема "Термопомпа при налепостоянно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: