Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
iliya_i - майстор
съб юли 12, 2025 6:53 pmLisko написа:
Батерията не води до сини екрани. Води до забравяне на датата.
Това беше до 98. Сега датата и часа се възстановява от нета. Но дори и да възстанови копие от BIOS, ако няма батерия не може да зареди.
Lisko - майстор
съб юли 12, 2025 8:48 pmiliya_i написа:
Това беше до 98. Сега датата и часа се възстановява от нета. Но дори и да възстанови копие от BIOS, ако няма батерия не може да зареди.
Батерията не води до сини екрани. Нито преди, нито след 98.
За какво копие говориш? Няма батерия, няма часовник. Часовника няма копие.
Възстановката от нета - има един малък проблем - ако датата е твърде грешна, връзката с wifi може и да не стане.
Но това са бели кахъри.
Да не разводняваме излишно.
iliya_i - майстор
нед юли 13, 2025 7:21 amLisko написа:
Възстановката от нета - има един малък проблем - ако датата е твърде грешна, връзката с wifi може и да не стане.
Но това са бели кахъри.
BIOS е нещо повече от часовник! Съдържа много по-важна информация.
Но щом за теб единственото важно е часа ... бъди жив и здрав.
kozl - майстор
Неизбежното за форума е "лирическото" отклонение. Мое би за тва ми аресва :-D

Аз па не се сетих за батерията, защото с F2 се влизаше в биоса и там всичко изглаждаше като преди проблема.
Ако батерията е била сдала как щеше да иглежда биоса :?
А основната загадка е може ли ъпдейта да скапе хардуера?
Преди години на лаптоп с XP след ъпдейт не зарежда ОС.
Проблема беше в допълнителната по-мощна видео карта. Аз и синовете се мъчихме неуспешно с преинсталации на драйвери и като не се получи, го отнесох в сервиз.
Констатацията беше, че допълнителната карта е изгоряла и да си го ползвам с тази на дъното. Сега лаптопа е с WIN7 и продължава да ми служи с картата на дъното, ама без ъпдейти. :roll:
Мъчи ме някаква конспиративна мисъл. Не искам да скачам на WIN11, какви са възможностите да ме принудят :?
Lisko - майстор
нед юли 13, 2025 7:26 amiliya_i написа:

Но това са бели кахъри.
1. За мен не е "единственото важно часът", отде си го измисли не знам.
2. Биосът съдържа много важна информация, да. Само че въпросната много важна информация, няма нужда от батерия.
Сега обясни на читателите какво си имал предвид като написа "ако няма батерия не може да зареди."
Кое точно не може да зареди?

И да не каже Козльо че се отнесохме:
>Ако батерията е била сдала как щеше да иглежда биоса :?
точно по-същия начин както е изглеждал преди батерията да сдаде.

>А основната загадка е може ли ъпдейта да скапе хардуера?
Не може, но може да обнови стар работещ драйвер с по-нов, който обаче е сбъркан и дава грешки, а оттам и сини екрани. Това се е случвало и ще се случва.
kozl - майстор
Сигурен съм, че съм имал комп, при който изтощената батерия доведе до загуба на данни в биоса.
Как е на този нямам идея. Също аз лично сменях батерията на този комп, когато още сина го ползваше. Но какво беше без батерия - не помня. А и дъното му е сменяно и не помня батерията на коя от дънните платки е сменяна.
iliya_i - майстор
нед юли 13, 2025 10:12 amLisko написа:
нед юли 13, 2025 7:26 amiliya_i написа:

Но това са бели кахъри.
1. За мен не е "единственото важно часът", отде си го измисли не знам.
2. Биосът съдържа много важна информация, да. Само че въпросната много важна информация, няма нужда от батерия.
Сега обясни на читателите какво си имал предвид като написа "ако няма батерия не може да зареди."
Кое точно не може да зареди?
Хайде, извадих нещо, за което пишеш на ангро:
BIOS означава Basic Input/Output System (основна входно-изходна система) и представлява малък програмен код, който се изпълнява при стартирането на компютъра. Записан е в чип, разположен на дънната платка. Грижи се за много от хардуерните устройства като монитор, хард диск, флопи, DVD/CD устройство. Друга негова функция е да намери и стартира операционната система на компютъра. Съдържа част от данните, необходими за конфигурирането на хардуера.
Сега ако можеш обясни как базовия драйвер не BIOS няма нищо общо със синия екран и как хард диска няма нищо общо със зареждане на WINDOWS.
Да, BIOS има резервно копие на енергонезависим чип, но той е фабричния, преди промени по конфигурацията. И може да е с различен статус от текущия. А някои устройства, като дискове ги разпознава, ама ако не са били променяни конфигурациите им в последствие. Например не се разпознава автоматично дали диска е един единствен или е RAID масив.
Още? Или да минем на часовника?
MamaMy - майстор
При мен редовно идваха лаптопи и компютри които не тръгват поради скапана батерия на биоса. В момента в който ми кажат за лаптоп, че му извадили батерията защото се скапала и той се включвал няколко пъти, но вече неще и ми е ясно, че батерията на биоса е аут. Тази малка батерия обикновено е CR2032. Когато компютъра е захранен на биоса се подава напрежение от 3,5 волта което е по-високо от нейното и биоса зарежда. Често обаче при скапване тази батерия накъсява и външното напрежение следствие на което не може да захрани биоса и компа не тръгва. Един път спрял, тръгва само след ресет. При лаптопите дори и скапана голямата батерия е достатъчна да поддържа напрежението на биоса. След отстраняването и останала без поддръжка и вградената CR2032 която също е заминала пада под критичното ниво за няколко часа и лаптопа е мъртвец.

Тема "WIN 10 проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: