Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
velsi - Почетен майстор
Тъй де, диск имах предвид. Купен. Явно не съм се изразил правилно.

Прикачен файл

20130209_172907.jpg
Johny - майстор
Това с кодовете е бошлаф работа. От много години имам лицензиран XP , който съм инсталирал, ъпдейтвал, подарявал, сървис пакове и т.н.. Никога не съм имал проблеми. Ползвам антивируса на Майкрософт, който нямаше да върви, ако нещо не е наред. Новите версии като минат през активатор, също са ОК/с учебна цел/ :wink: . На нов лаптоп с ОС , при първото активиране ти предлага да запишеш дискове за възстановяване и с това се приключва ангажимента им. Единият диск се оказа дефектен и ... до тук. Може да се купи същият Уиндоус за 20-30$.
Последна промяна от Johny на нед фев 10, 2013 2:14 pm, променено общо 1 път.
Mc Queen - специалист
Chefo77 написа:
Вярно ли е, че при закупуването на лаптоп с лицензиран Windows Home Edition, самата операционна система не се "води" закупена, а "взета под наем" за периода на гаранцията?
НЕ.
Аз ползвам такъв Виндолз вече 7 години.
Машината, с която го закупих е лаптоп Compaq.
Преинсталирвал съм го поне 10 пъти на същата машина и нямам никакви проблеми с лицензите.
Обаче, при мен тази операция се нарича "Възстановяване на системата" до заводски вид.
Имам (оригинално) 10Gb заделен дял за това "Възстановяване", което се задейства с F9 или F10 ( не помня )
Та, за да копирам този дял имах само един опит.
И сега си имам дисковете за преинсталацията. И след такава дяла, го форматирам за склад.
Щом машината я купувате с ОС би трябвало да имате дискове, или дял за възстановяване.
А, щях да забравя. никога не ми е искал да написвам кодове. ( може би си разпознава машината )
fu4ko - специалист
MamaMy написа:
Защо да се забраняват ъпдейтите на Уиндоса ако е легален. Ъпдейтите са полезни. Когато обаче този код вече е използван, генуина те лепва, че си пират. После дори ти да си легалния трябва да доказваш, че "нямаш сестра". Много по-лесно е да праснеш активатор, изтриватор или каквото там се сетиш. Когато ти идват на проверка за софтуер така или иначе искат фактурата. По-добро доказателство, че си платил няма.

ПП и софтуера както и сиренето и хляба се плащат. За теб няма смисъл, но всички фирми особено тези пряко свързани с компютри са уязвими за проверки. Друг е въпроса кое колко коректно е направено. Това с авторските права и според мен е един узаконен рекет. И аз искам да произведа един хляб и после да го продам 1 милиард пъти с обещанието винаги да продавам само най-оригиналната снимка. Даже напоследък за икономия ще продавам снимката виртуално през интернет. Няма да хабя хартия. Значи мисля и за екологията. Пък тук ще дарим едни пари на едни фондации....
Защото както си написал ще ми иде лиценза ако го ъпдейтнат.Активатор ползвам,но той не изтрива кода а само премахва 30 дневния период.Освен това уиндоуса си работи и без ъпдейти.Моя е със сървис пак 3 без ъпдейти и си пее.Въпрос на избор
fu4ko - специалист
Mc Queen написа:
Chefo77 написа:
Вярно ли е, че при закупуването на лаптоп с лицензиран Windows Home Edition, самата операционна система не се "води" закупена, а "взета под наем" за периода на гаранцията?
НЕ.
Аз ползвам такъв Виндолз вече 7 години.
Машината, с която го закупих е лаптоп Compaq.
Преинсталирвал съм го поне 10 пъти на същата машина и нямам никакви проблеми с лицензите.
Обаче, при мен тази операция се нарича "Възстановяване на системата" до заводски вид.
Имам (оригинално) 10Gb заделен дял за това "Възстановяване", което се задейства с F9 или F10 ( не помня )
Та, за да копирам този дял имах само един опит.
И сега си имам дисковете за преинсталацията. И след такава дяла, го форматирам за склад.
Щом машината я купувате с ОС би трябвало да имате дискове, или дял за възстановяване.
А, щях да забравя. никога не ми е искал да написвам кодове. ( може би си разпознава машината )
Не ти иска кодове защото правиш бекъп на всичко инсталирано.При преинстал е друго.Освен това е добра идея да направи такъв бекъп и да си го ползва когато му потрябва.Така ще има всички програми и ще си спести време от инсталиране на програми и уиндоус
Mc Queen - специалист
fu4ko написа:
Не ти иска кодове защото правиш бекъп на всичко инсталирано.При преинстал е друго.Освен това е добра идея да направи такъв бекъп и да си го ползва когато му потрябва.Така ще има всички програми и ще си спести време от инсталиране на програми и уиндоус
Нищо подобно.
Формат на "С" и "прясна" инсталация.
Бекъпи не правя.
fu4ko - специалист
Не съм срещал такова чудо.При мен с оригиналния диск винаги иска кода,който колегата е скрил на снимката.Имам го същия.Даже съм го качил в един два торент сайта,естествено с друг код
ArturDent - Почти Безобиден
Малко разяснения:

1. Вариант - вграден ключ. Може един да закупите ххх лицензионни копия с един и съши ключ.
Могат да се правят т.нар. Custom инсталации на Windows. Има съответните инструменти, програми информация за това. Всичко което цъкате по време на инсталация може да са зададе предварително и после да не изисква потребителска намеса. Например как да ти се казва мрежата, дали си с домейн или не, да се инсталира ли Notepad... Можеш да включиш в инсталацията и други приложения като Акробат и т.н. Може автоматично да подава и ключ.
Направено е за големите фирми. За да може за един уикенд администратора с 2-3 помощници да преинсталира примерно 1000 компютъра. Така по време на инсталация не се пита за нищо и се слагат всички необходими програми.
Какво се прави в големите корпорации - периодично администраторския отдел форматира всички дискове и пуска автоматизираната инсталация. Няма неща като важни документи, снимки на децата и супер-куул програми. Важните документи седят на сървъра, а снимките и супер-куул програмите - в къщи. Прави се с цел сигурност и дисциплиниране на служителите.

2. Вариант OEM (като при Mc Queen)
Ако си производител на компютри и и ги продаваш с Windows , нали се сещате първо че не плащате $100 за копие и второ че на края на поточната линия не стоят 100 китайчета които да инсталират Windows на всеки компютър.
Взема се един компютър от новия модел инсталира му се всичко, включително и драйверите, защото всички компютри са с един и същ хардуер. Този готов инсталиран Windows се слага на отделен дял на диска, обикновено скрит още от BIOS.
Дисковете (HDD), още при производството, преди да са в металната кутия и да им се сложи електрониката се правят като копие на диска на този нулев компютър. После се вече се вграждат в всички компютри от серията. т.е. имате инсталиран Windows, още преди компютъра да е произведен.
Когато пуснеш такъв компютър за първи път данните от скрития дял се копират на първия и имаш готов работещ Windows. Същата операция се повтаря и при "Възстановяване до заводските настройки".
Такава OEM, версия обикновено не иска ключ, но е обвързана с определен производител, модел и т.н.
П.П. Почти същата е процедурата и Mac и другите които продават компютри с ОС.
fu4ko - специалист
Благодаря за разясненията.Все пак моя комп е сглабан от мен с нови компоненти и не знам всичко за уиндоусите.Аз съм ръчкал с такива програми като махах разни неща от уиндоуса и накрая беше плачевно.От доста време мисля да си правя бекъп на единия дял за улеснение ама все не ми се занимава.Така че колегата създал темата да не се притеснява.Уиндоуси много,начини много.Пиратски или легален,все върши работа.Преди да си купя уиндоус,продавача ми каза да не си давам парите за глупости понеже се познаваме,ама аз не го послушах
darken_nz - специалист
Ами аз си имам едно правило - не пипай нещо, което работи. :wink:
Аз също не обновявам. И при ОС, и при другия софтуер обновяването не е гаранция за по-добра работа.
Аз съм човекът, който ползва един и същи софтуер. Щом работи мога да го ползвам с години без да го пипна. :wink:
Между другото и моя лаптоп (стария) беше с инсталирана ОС, както и друг софтуер.
Проблема беше, че освен да ми създадат работа друго не направиха.
Повечето програми бяха или абсолютно орязани, или още със стартирането ме питаха за ключ. А изненада за офиса е, че имаше ключ, но за определено време. Изтрих всичкия тоя боклук.
Сложих си софта, който ми трябва и всичко заспа.
Но, новия ми лаптоп (Тошиба) е без ОС, но съм с Windows 7 Ultimate 32 bit.
Ще ме прощава чичко Бил, но повече стотинка от мен няма да види.
Значи аз си купих Вистата, смятах да си я ползвам и на този, но какво излезе ?!
Чичко Бил решил, че потребителите с нова машина ще са и с нова ОС.
И сега тези 200 и кусур си остават ей така. Щото чичко Бил метнал по някой лев под масата и решил, че ние нямаме право на мнение. Същото ще стане и с 8-цата. Така че тоя Дивак повече пари от мен няма да види докато съм Жив!
Както се каза по-горе - Активатора си върши работата.
Аз не съм във Фирма, така че не ми е проблем. До сега си плащах, но след поредната му глупост - край.
Питате ме защо казвам, че е бутнал пари под масата, ли ? Ами, защото не вярвам ей така производителите на Хардуер да натаковат потребителите си за спорта. Някой им е платил да не правят повече драйвери за старите версии и да принуждават хората да ползват поредния нов боклук на чичо Бил. Някой ще ми каже - има начин.... Да, има, но не е въпроса там. Щом тоя ще ме прецаква и аз него ще го цакам.

Тема "Лаптоп с Windows 7 Home Edition - легална ОС или ... ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: