Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
goran67 - специалист
Здравейте, колеги!

Моля за помощ! Компа ми беше поразен от мълния, която дойде по нет кабела. Изгоря модема, вероятно и лан картата, която е интегрирана с дъното. Но има някакъв по- сериозен проблем, защото и компа изгасна.

При опит за запуск, тръгва, получавам нормалния сигнал за старт, но стига най- много до изписване на логото на Виндоса :), и угасва.
За да го стартирам наново, непременно трябва да изключа захранването от мрежата.
И пак тръгва и след няколко секунди гасне самопроизволно.

Става дума за деск компютър с дъно Асус m2a - vm, amd проц. Атлон 64 двуядрен, 4600 + (ако се не лъжа).
VLADO66 - майстор
Нямам на идея какво е станало с компа ти но да споделя-в къщи съм с безжична мрежа и след една буря ми гръмна скъп рутер.Купих качествен разклонител с защита от пренапрежение и галванично разделяне на лан кабела съответно нов не толкова скъп рутер.Скоро го ядох същщия х.й-защитата не беше разбрала от къде и е дошло електричеството.Така че спасението е защита от пренапрежение на електрическата инсталация,оптика и горещи молби към всевишния :|
kozl - майстор
И аз имах подобен случай. Изгоря ми ЛАН картата, но не беше на дъното и компютъра оцела работещ без мрежов адаптер. След подмяна на картата мреата се появи. Сложих някаква защита за ЛАН кабел, която се връзва към "нулата" на контакта и добавих един суитч преди компа. По неизвестни причини, но може би попадения от мълнии изгоряха 3 суитча, но компа оцеляваше.
Пък за пораженията зависи от попадението на мълнията и каква част от нея се е поела от ЛАН кабела. Можеш ли да стартираш БИОС-а? Мисля, че ще ти трябва специалист за диагноза. Угасването може да се дължи на претоварване вследствие на окъсяване по дънната платка и за това да е необходимо изключване от мрежата да се разредят някои капацитети и да отпадне защитата.
batkotony - специалист
Пробвай с друго захранване.Ако се държи по същия начин ако имаш възможност направи проби с друга РАМ.Ако нямаш такава възможност и имаш поне две плочки пробвай като извадиш едната,след това другата.Теста тогава не е съвсем коректен,но може едната плочка да има дефект и да покаже.Другия момент: в БИОС-а да забраниш мрежовия адаптер който е на дъното,може той да бърка нещата...Аз лично залагам на захранването все пак... :wink:
Ако имаш много периферни устройства ги излючи всичките и опитай да подкараш абсолютно базова станция-дъно,процесор,хард и след това добавяй едно по едно ...
pipilica - майстор
Със сигурност е вградения LAN контролер, миналата година една светкавица ми запали радито дето приема нет от селото съсипа рутера и вградения LAN контролер. От тогава като почне да святка близо гася всичко. Влизаш в биоса забраняваш го и слагаш PCI LAN карта.
goran67 - специалист
Много ви благодаря!
Чета внимателно съветите ви, като се прибера ще прегледам тези възможности, които ми давате.
Резервно захранване имам. Доп. РАМ нямам, но ще намеря.

Иска ми се да вляза в биоса, но не знам дали ще ми даде възможност - гасне твърде бързо.

Интересното е, че диагностиката с писуканията при включване не ми дава наличие на повреда.
@mu - напреднал
Спри да си насилваш късмета с това включване на компютъра.
Свали дънната платка и отиди в някой сервиз да ти отпоят LAN чипа,слагай PCI или
PCI-e ланка и си готов . Успех
batkotony - специалист
goran67 написа:
Много ви благодаря!
Чета внимателно съветите ви, като се прибера ще прегледам тези възможности, които ми давате.
Резервно захранване имам. Доп. РАМ нямам, но ще намеря.

Иска ми се да вляза в биоса, но не знам дали ще ми даде възможност - гасне твърде бързо.

Интересното е, че диагностиката с писуканията при включване не ми дава наличие на повреда.
Още един глас за захранването! :wink:
pipilica - майстор
Че то в биоса се влиза преди да зареди уиндоуса, като го включиш и почваш бързо да натискаш
DEL и ще влезеш, почти на всички дъна така се влиза.
kretio74 - специалист
+1 отговор за захранването. По новите дъна незнайно защо но оцеляват след мощни токови интервенции. А иначе от мълния спасението е WiFi и дървен рутер за 20-30 лв.

Тема "Поразен компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: