Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Linux-Code - специалист
Значи LAN-картата получаваше интернет с UTP-кабел, но буксата на кабела не беше вкаран директно в порта на LAN-картата, а влизаше в едно правоъгълно преходниче, и на другия му край имаше късо UTP-кабелче което то вече влизаше в порта на самата LAN-карта. Тъй като вчера имаше гръмотевична буря, освен че изгоря хъба на ISP-то което е на козирката над входа на блока, оказа се че и LAN-картата е заминала. Въпреки че техниците смениха хъба с нов и казаха че вече има интернет, аз нямах, и долу вдясно на екрана иконката с двете компютърчета си стоеше с червено хиксче, все едно няма вкаран кабел. Влязох в мрежовите настройки, уж вижда самата LAN-карта, вижда я и във DEVICE MANAGER, дава я активна, но няма интернет. Тъй като това PC има и втора вградена на дъното LAN-карта чрез която е вързано в локална мрежа, направих размяна - да се свързва в мрежата с въшната карта, но не можа. Върнах старото положение да се свързва с локалната мрежа пак от вградената LAN-карта на дъното и си вижда другите PC-та и те него виждат. Изглежда че дъното намира самата LAN-карта като устройство, въпреки че тя вече е повредена и не може да осъществи връзка с кабела. Не мога да разбера как така уж имаше защита, а е пробита и LAN-картата се повреди, а на защитата нищо и няма, сега сложих нова LAN-карта и кабела чрез защитата се свързва с нея и интернета тръгна. Възможно ли е за това че заземителното кабелче на защитата не е било вързано към заземяване, поне така ми казаха техниците? А то е много късо около 17 см. е само. Нека който има повече опит да обясни.
lov - майстор
Защитите са колкото ги има за страх. :lol: Прасне ли гръмотевица както си требе няма спасение колкото и защити да си наредил.
Linux-Code - специалист
lov написа:
Защитите са колкото ги има за страх. :lol: Прасне ли гръмотевица както си требе няма спасение колкото и защити да си наредил.
Тука един колега ме съветва да застопоря края на кабелчето за някое болче към кутията, и така нямало да ми изгори LAN-картата, понеже кутията е заземена. До тук добре, но все пак да не забравяме че от вътрешната страна на кутията е закачено и дъното с процесора. Няма ли опасност ако захвана кабелчето на защитата за корпуса на кутията към някое болче, да светне цялата кутия барабар с дъното?
lov - майстор
Човеко пали си свещичка за късмет ако си набожен и това е. Ударили дори по индуция от съседни кабели като е писано ще изгори. Теоретично всякакви устройства биха помогнали но си е божа работа. За какво кабелче ми говориш не ми е ясно но ако е трябвало щяло е да бъде захванато. Ако говориш за оголения проводник в лан кабела да по принцип трябва да е на маса ама кабелния ти оператор кой знае как си е заземил мрежата и какви захранвания ползва един господ го знае ако вообще има такива. Та по тая причина могат да се появят доста високи потенциали и наистина да имаш още по големи проблеми.
Linux-Code - специалист
lov написа:
Човеко пали си свещичка за късмет ако си набожен и това е. Ударили дори по индуция от съседни кабели като е писано ще изгори. Теоретично всякакви устройства биха помогнали но си е божа работа. За какво кабелче ми говориш не ми е ясно но ако е трябвало щяло е да бъде захванато. Ако говориш за оголения проводник в лан кабела да по принцип трябва да е на маса ама кабелния ти оператор кой знае как си е заземил мрежата и какви захранвания ползва един господ го знае ако вообще има такива. Та по тая причина могат да се появят доста високи потенциали и наистина да имаш още по големи проблеми.
Въпреки че мрежата е оптична на ISP-то ми, и минава под земята, ето че пак проблема стана. Всъщност до като дойде трасето до нашият блок е под земята, кабела който идва до мен, вече не е оптичен а е UTP, излиза от кутията в избата и продължава по стълбището до като дойде на нашия етаж, и влиза в къщи, и от там на рутера ми ( компютър под Linux за шерване на интернета към останалите ми PC-та ). Става въпрос за такъв преход, с това висящо заземително кабелче - http://sistemite.com/lan-zashita-wpm-lan/
lov - майстор
Това кабелче се връзва към заземление със сигурна електрическа връзка. В новите сградни инсталации на ел. захранването има такъв проводник. В по старите си чист късмет. Не е препоръчително но може да се ползва тръбопровода на парната инсталация или арматура от желязобетонната конструкция. За водопроводната вече не е сигурно кой какво е правил и е възможно някъде да е прекъсната след ремонт с полипропиленови тръби. Вероятно в кутийката са сложени варистори. Разрови се по старите теми имаше доста писано по темата от Хидразин.
DundyTheCroc - майстор
Кутийката наистина е с варистори, по подобен начин е и защитата на LAN в някои модели на APC. Обикновено варисторите са малки и не могат да поемат кой знае каква енергия, т.е. ако тресне наблизо единственото спасение е да е бил изваден кабела.
lov - майстор
То аз за какво се шегувам да ходите на църква и да си палите свещички за късмет. :lol:
Ама дето е шегата там е истината. За мой лош късмет съм се нагледал на такива проблеми и то при условие че защитите са много над това което се ползва в масовата практика. Горяла ми е техника която няма дори един подключен кабел към нея само дето до нея вървеше кабелно трасе и го изпраска него и то на много голямо разстояние от там почти километър.
nikolovvd - майстор
Варистора докато се задейства всичко ще умре. В подобни устройства се вграждат плазменни разрядници за напрежения над 10V.
Ако устройството (защитата) бе истинска, в случая щеше да изгори, но да предпази картата. Ако заземителния проводник се свърже правилно може и да издържи, ако напрежението е до 10 kA не повече от 20 микросекунди. При по-високи напрежение може да се взриви, но предпазваното устройство остава здраво.
Преди години при подобна ситуация - несвързан заземителен проводник, защитата на цена 28 лв. се повреди, но компютъра и картата отцеляха и беше единствения компютър отървал се без повреди от целия блок.
На телевизора у нас имаше подобна защита. Като сме тръгнали на море съм изключил от контакта, но съм забравил антената. Като се върнахме, на стената около кабела на кабелната телевизия имаше черно петно от опушване 40-50 см в диаметър, но телевизора си тръгна без проблеми и още е жив и здрав.
DundyTheCroc - майстор
Николов, явно си улучил защитите, ще е добре да споделиш какви са, за да знаем какво да си вземем :wink:

Тема "Изгоряла LAN-карта въпреки че беше със защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: