Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
infomar - майстор
До колкото разбирам, на старите лаптопи интерфейсът за свързване с вътрешният диск е SATA III.
Гледам, че SSD дисковете които се продават сега са в два варианта - SATA 2.5" и M.2 2280.
Скоростта на четене обаче на SSD със SATA 2.5" свързване, е многократно по-малка от тази с M.2 2280 интерфейс. Скоростите на SSD със SATA 2.5" се изравнява със скоростта на обикновените дискове които не са SSD.
Взаимозаменяеми ли са дисковете със SATA 2.5" с тези с M.2 2280 и могат ли и двата да се куплират на мястото на сегашните дискове?

Прикачен файл:
Snap19.jpg
Snap19.jpg (64.79 KиБ) Видяна 208 пъти
Прикачен файл:
Snap18.jpg
Snap18.jpg (73.68 KиБ) Видяна 208 пъти
velas - специалист
Няма как обикновен HDD с порт SATA да е със скоростта на SSD с порт SATA.
Реално HDD е със скорст около 80 MB/s, а SSD-то със скорост около 300 MB/s, но зависи от доста неща.
SSD с порт M.2 (NVMe) е съвсем друго. Трябва да имаш такъв порт на дъното, за да се достигнат по-големите скорости.
Има преходници M.2 to SATA, но тогава скоростта е като на SATA порт.

2.5'' е размер. HDD са с размери 3.5'' и 2.5''. HDD с размер 2.5'' може директно да се смени със SSD, а на този с размер 3.5'' се слага и дадения преходник/държач за 2.5''.
infomar - майстор
Благодаря.
Чудя се дали на Lenovo 200784U ThinkPad T60p Notebook - WIN 7 - ако му сменя диска с SSD диск, дали въобще ще го разпознае и ще тръгне ли по-бързо, или няма смисъл, защото каквото и ново да му сложа, то основната платка и хардуер са стари и или няма да ги поддържат с драйвери, или няма да може технически да работят на по-високата скорост.
https://support.lenovo.com/sa/en/solutions/migr-62722
Както върви ще си остана със сегашният... но старата пушка върши хубава работа за годините си.
Последна промяна от infomar на чет дек 02, 2021 4:44 pm, променено общо 1 път.
Lutchezar - специалист
M.2 е вид интерфейс, може да е M.2 Sata, може да е M. 2 Nvme, вторите са поне 10 пъти по-бързи, Sata SSD е с еднаква скорост независимо от интерфейса. Всичко зависи от това какви слотове има, новите са с m.2 nvme, но понякога има и Sata, дори и място за 2.5" диск.
Числото 2280 означава че е дълъг 8 cm. 2232 e 3 cm. Има понякога къс м.2 слот за новите карти WiFi, и не винаги поддържа м.2 ssd
MamaMy - майстор
Т60р със SSD ще е в пъти по-добре от сега. Още повече, че ще се преинсталира и уиндоса. Няма да го познаеш. Това е флагмана на лаптопите. Последния произведен под крилото на IBM и е един от най-здравите и корави лаптопи в света. Всички други и до сега се сравняват с него. На него М.2 не се поддържа. Лично изпробвано няколко пъти. Има такъв слот, но е само за Wi-Fi карти. Аз съм с наследникът му Т61р и не го давам за друг.
Последна промяна от MamaMy на чет дек 02, 2021 5:00 pm, променено общо 1 път.
infomar - майстор
чет дек 02, 2021 4:57 pmMamaMy написа:
Т60р със SSD ще е в пъти по-добре от сега. Още повече, че ще се преинсталира и уиндоса. Няма да го познаеш. Това е флагмана на лаптопите. Последния произведен под крилото на IBM и е един от най-здравите и корави лаптопи в света. Всички други и до сега се сравняват с него.
Теоретично си прав, но срещнах мнения в западни форуми, че има проблем с разпознаването на SSD. Може и те да са били ахмаци като мен и не са могли да го настроят и да оправят конфигурациите в биоса.
Все пак е от 2007-ма година.
MamaMy - майстор
Няма никакви грижи със САТА ССД-та. Със ССД съм от 5 години. Ако се чудиш къде да си похарчиш парите, инвестирай в злато или валута. Техниката остарява много бързо, а се обезценява още по-бързо.
infomar - майстор
Не е въпрос до инвестиция на пари. Инфлацията ще нараства, парите ще се обезценяват, и искам да си взема някой неща, които все отлагам... отлагам... ама след година ще давам за тях много повече пари от сега. То човек не може всичко да накупи, ама поне минимума.....
Lutchezar - специалист
Цените на sata ssd малко по малко но само падат. И със сигурност работи по-бързо компютърът. Избираш правилният за теб момент и размер на диска и смело пазаруваш.
infomar - майстор
Който и да е SATA 2.5" SSD ли става или има значение модела?

Тема "Интерфейси на дискове - SATA 2.5" и M.2 2280" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: