• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Lisko - майстор
чет мар 17, 2022 7:02 ampreslav написа:
чет мар 17, 2022 12:59 amLisko написа:
От win98 насам не рестартирам "периодично", а само когато се налага. Почти никога не изключвам.
Лаптопа съм му казал да не заспива при затворен екран и като ходя на работа, в раницата го нося работещ.
Имам много познати, които никога не изключват нищо - интересна ми е логиката на такова поведение, до сега не съм чул нито един разумен аргумент.
Моля за пояснение!
Ако човек е от тия дето обичат да спорят - винаги може да се намери аргумент защо. Както и противната страна винаги може да намери аргумент - защо не бива.
Истината е, че почти не си задавам въпроса. Сега като ме питаш, мога да се сетя няколко отговора, но колкото да задоволя любопитството ти. Нямам никакво намерение да споря, нито да си променям навиците ако ми се представят аргументи.

1. Защото е по-лесно и по-бързо. Сядам, ставам - всичко си работи, нищо не чакам.
2. По "исторически причини". Едно време като учехме за ЕС1020 (за по-младите - това е отдавна изчезнал компютър, от динозавърско време, много -по-голям на размери и много по-слаб от сегашните персонални компютри ни казваха че включването и изключването е сложен и дълъг процес и колкото по-малко се прави, толкова по-добре за "здравето" на компютъра.
3. По чисто физически причини това за здравето е валидно за електронните устройства (или дори просто електрически - като напр. крушка с нажежаема жичка, електродвигател и т.н.). В момента на пуск се извършват т.нар. преходни процеси които натоварват определени елементи на устройството много повече отколкото при нормална работа.
velas - специалист
:lol: :lol: :lol:
Да не забравяте, че и колите не трябва да се гасят, че едни дълги и сложни процеси при палене...
preslav - майстор
Не е въпрос на спор заради самия спор - на мен също не ми харесват инатлъците от рода "козел беше, ама хвръкна". Когато иде реч за аргументи е друга бира - може пък ти да ме убедиш в нещо, което не съм приемал само от инатлък или неразбиране, та затова попитах.
Наистина ламповата техника не обичаше "палене и гасене", особено магнетроните на РЛС, кинескопите на ТВ и т.н. - дали това се отнася за Хардовете на комповете не знам. Електролитните кондензатори и те "много обичат" да са постоянно заредени и на висока температура. Моторчетата на вентилаторите също трябва непрекъснато да се въртят, да "лапат" прах и лагерите им да не "замръзват". За автомобилите вече споменаха.
  • 1
  • 2

Тема "Компа се рестартира" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: