Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
kozl - майстор
Преди седмица взех предишен, ползван комп от сина ми. Купуван е преди 2020 г.
На захранването се виждат надписи:
"Seasonic
М12 II Bronze
EVO EDITION"
Случиха се няколко ситуации да изчезва захранването.
1. След превключване на твърди дискове (SATA), захранването не стартира. Това се случи няколко пъти.
2. Само се гаси докато ползвам компа без да установя причина и след това не стартира. Това поне до сега само 2 пъти.

Установих, че захранването се "събужда" като доближа ръка към изходящите от него кабели. По някой път е само докато ръката ми е там. Друг път се събужда за постоянно и работи доста и за доста цикъла on/shut down, ако не правя като т.1.

Е горното писах от компа и сега примерно си работи захранването :?

А въпросът е каква е вероятната причина захранването да се "събужда" от доближаване на ръката ми до него от страната на изходящите, захранващи кабели :?
iliya_i - майстор
Кондензатор с намалял капацитет.
Добавяш му малко от твоя и тръгва.
hidrazin - майстор
нед ное 24, 2024 6:22 pmkozl написа:
...Купуван е преди 2020 г.
Както вече писа iliya_i - почваш да сменяш кондензатори.
Ако не знаеш кои - наред, безогледно, безпристрастно, без съжаление, без да ти мигне Очото, и без да... :-D
Накрая ако е от това - черпиш. Ако не - ново.
Толкоз.
:partyman:
P.S. Ето някакво такова. По описаните симптоми - вероятен проблем с "дежурката".
Стандартно всяко такова захранване се състои от ... две захранвания.
Едно основно/мощно и едно оперативно с малка мощност което винаги работи докато компа е захранен.
Именно то съживява компа при натискане на копчето (пуска основното захранване), захранва някои USB-та... Както и да е.
Ми отвори говедото де, няколко винта са...
После (след отварянето) минаваме на класиката - дЗверим се на надути кондензатори бре. :-D
Ей ти подобен боклук. Показал съм къде е трафа на дежурката.
Особено внимание в гледането и смяната на малки кондензатори покрай радиатори и транзистори.
Такива биват постоянно грети и бързо сдават багажа. Заради неадекватно проектиране...

Прикачен файл:
Seasonic М12 II Bronze EVO.jpg
vlax - майстор
нед ное 24, 2024 6:22 pmkozl написа:
Установих, че захранването се "събужда" като доближа ръка към изходящите от него кабели. По някой път е само докато ръката ми е там. Друг път се събужда за постоянно и работи доста и за доста цикъла on/shut down, ако не правя като т.1.
Колегите са писали,няма какво да добавя.

Освен това,да пробваш дали ще събуди/вдигне самолета :-D Майтап,нищо лично
hidrazin - майстор
нед ное 24, 2024 8:58 pmvlax написа:
Колегите са писали,няма какво да добавя.
:?
kozl сега спи. Ще пише рано сутрин, когато всички останали спят... :-D
kozl - майстор
Да така е.
Ще сменям. Днес предполагам няма да успея.
Но с какви да сменям :?
Както вече писах в друга тема за телевизор Самсунг, сменях кондензатори и изкараха към година и половина. Оригиналите бяха към и над 15 г. :roll:
vlax - майстор
пон ное 25, 2024 8:24 amkozl написа:
Но с какви да сменям :?
Както вече писах в друга тема за телевизор Самсунг, сменях кондензатори и изкараха към година и половина. Оригиналите бяха към и над 15 г. :roll:
Може да ползваш читавите кондензатори от старо РС дъно,останалите от магазина.
DundyTheCroc - майстор
Стари със стари не е много оферта, отиваш в един магазин за части със стойностите и си вземаш читави нови кондензатори.
kozl - майстор
Модулно захранване 750W.

Прикачен файл:
1732520573323.jpg

Прикачен файл:
1732520573309.jpg

Доста електролитни кондензатори и нито един от снимката с видими белези за подмяна. Е без тези към изходящия модул, че тях не мога да огледам докато не извадя платката от ламарината.
Кафявите са KZE, черните Rubycon.
Ф8, 10, 13 мм :roll:

Обозначените от снимката:

Изображение

Rubycon 3900 MkF/16V Ф13/35 мм
Rubycon 100 MkF/50V Ф10/12 мм
Rubycon 10 MkF/50V Ф6/12 мм
Rubycon 4,7 MkF/50V Ф6/12 мм
[/quote]
MamaMy - майстор
Смени първо тези. Огледай изходните добре отгоре. Ако няма надути не ги барай. Чак след смяна на тези, ако на се оправи ги почваш тях. Може да са изплюли гумата от към краката, а може и само да са изсъхнали. Проблема е, че са с голям капацитет и малки размери. Много трудно се намират нови такива. Ако нещо не намериш свиркай. Ще ровим в архива. Аз за тази цел си пазя донорите.

Прикачен файл

1732520573309.jpg

Тема "Въпрос за компютърно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: