Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,

Желанието ми е да боядисам декоративни дървени детайли първо с боя и финалното покритие да е от лак. Проблемът ми е че минута след като нанеса лака боята се набръчква. Добре че реших да направя пробен опит преди да наклепам всичко. При първия опит боята се набръчка повече и от тази на снимката. Реших че може боята да не е изсъхнала хубаво или да е нанесена на много дебел слой. Направих втори опит. Разредих малко боята с разредител нанесох една ръка (тънък слой) изчаках 35 часа да изсъхне. След като минах с лака отново след няколко минути боята се набръчка както е показано на снимката.

Дървото е суха липа без предварителна обработка. Ползвам алкидна боя на "Dekorator Бързосъхнещ емайллак за дърво и метал" а лака е на Лакпром "Луретан УР–201 - полиуретанов лак за паркет".

Като цяло идеята ми е да се получи идеално гладка и здрава повърхност на края. Предполагам че бъркам нещо в технологията или пък лака и боята с които работя са несъвместими. Ще съм ви благодарен ако ми дадете някакъв съвет.
Прикачен файл:
w.jpg
w.jpg (47.06 KиБ) Видяна 666 пъти
lpoik - специалист
Тази комбинация дето я правиш боя и лак са на различни основи тоест алкидна и ацетонова.Ацетона е по силен разредител и бързо разтваря боята и става на шегрен (юфка). :partyman: :?
Lisko - майстор
Потвърждавам - с лак на водна основа няма проблеми.
В моя случай го ползвах защото исках (и имах) тоя цвят матова боя, а исках отгоре да е защитена срещу цапане.
Ако целта е да имаш гланц, най-лесно е самата боя да е такава и да не слагаш нищо отгоре. А вероятно е и по-евтино. Но предполагам че като мен се опитваш да правиш комбинация от каквото има. За съжаление в твоя случай не са съвместими.
EDI - майстор
Подкрепям колегите.
Благодаря. Ориентирах се къде бъркам. Все пак може ли да ми посочите коя боя би била подходяща като основа за лак Луретан УР-201?
EDI - майстор
Трябва да е полиуретанова, марка не мога да ти посоча.
lpoik - специалист
По добре си вземи автобоя(боя за автомобили) тя издържа и на атмосверни влияния има и гланц не ти трябва лак. :drinkers: :partyman:
kozl - майстор
Авто боя е много широко понятие.
Може би става въпрос за алкид емайл лак, щото авто боя има и на водна основа.
Или може би за акрилните бои и двукомпонентни лакове. Но цената им е по-висока от алкидните.
От пазара зачезнаха нитроцеулозните бои, защото спадат към най-вредните бои. Техния разтворител пак на ацетонова основа и също размекваха алкидни бои като се нанасят в-у тях. Дори се прилагаха умишлено за постигане на шегрена.
Вече има на пазара покрития за дърво на водна основа. Е да по-скъпи са от алкидната боя.

Тема "Комбинация боя и лак. Проблем" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: