Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,
Моля за помощ. Първо да ми препоръчате материали.
Трявба да боядисам 94.5m2стени и 48 m2 тавани.

стените са шпакловани и шкурени тавана е само така снимка по-долу.

Моля обяснете ми как да си сметна необходимата боя, коя боя ми препоръчвате, кой груд и как и грунда да сметна :)

Прикачен файл

viber_image_2019-12-19_20-55-37.jpg
preslav - майстор
На всяка банка с грунд/боя и т.н. пише каква е разходната норма. Разбира се това е ориентировъчно и зависи от много фактори, най-вече от майстора. Аз бих грундирал и боядисал първа ръка с бяло - разхода на бялата боя ще покаже какъв е очаквания разход на цветната, естествено пак трябва да се предвиди малък резерв защото при отсичането разходът е по-голям.
kozl - майстор
Таваните предполагам ще са всички бели, значи 50 м2 за бяла боя. После според цветовете и площите на стените. От площите на стените може да приспаднеш площта на дограмите и да добавиш площа на страниците около дограмите.
За грунда разходна норма има по опаковките. В момента ползвам на Мапей Primer G, защото имам останал от други работи. Рзходната норма под 100мл/м2. Пък фирмените бояджии грундират с разреден 1:1 латекс с вода.
Разхода на боя е според зависимост от броя на ръцете и начина на полагане. Почити всеки продавач ще ти укаже разходна норма за боята. Колко е вярна :? На повечето опаковки на боите е записана и разходна норма. От тук нататък, колкото - толкова.
Като пример таван на баня шпаклован със зелен унифлот. Чак след четвъртата ръка аз вече не виждах да прозира. От изразходваното количество и площа на банята (1,2л за 3 м2) излиза 400 мл/м2 или по 100 мл/м2 за една ръка. В случая боята е гръцка Вивехром за бани и кухни.
Тавана в стаите ми излезе на 2 ръце, но от вид измазан, боядисан на една ръка, обаче с корекции. А именно корекциите прозираха след първата ръка.
Коя боя е най-покривна - еми не знам. Имал съм случай с оранжев Дулукс, задоволителен ефект да се получи чак на 5-тата ръка. А боята е от скъпите.

Тема "Разходна норма на боя." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: