• 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
KingLin - майстор
Аз 2 с'тинки нямам, може би 1... :-D Единственото нещо, което до сега съм обработвал с цел дълготрайност е едно столче за двора от чам. Детайлите в разглобен вид ги мацах обилно с четката със загрят на водна баня ленен безир 2 пъти. После с безцветен лак с компресора 2-3 ръце. Малко дебел стана лака и доста време съхна. Всичкото това EDI ми го беше казал някъде по темите май. Та въпросното столче вече 3-4 години си седи на атмосферни условия и да ти кажа, никаква разлика не виждам в състоянието му. От същата партида чам правих и кошарата на малкия и нея я обработвах само с масло. Еми изметнаха се таблите, сцепиха се на места даже, а това като имаш предвид, че стои в стаята. С безира и лака цвета почти не се промени, обаче не мисля че е проблем между двете да се измаца с някакъв цвят.
Svetoslavoff1 - специалист
Ако приемеш съвета на Еди да е без обработка... След време повърхноста се покрива с патина, която си има своята красота. По Родопите съм виждал постройки, конструкция от чам или обшивка с чамови дъски. Сива патина отгоре, драснеш с нокът и дървото отдолу е като злато.
Просто споделям.
radius - майстор
В Родопите е красиво защото се връзва с всичко околно, при мен ще е просто вехто.
radius - майстор
Вчера пробвах и Бохемит Естетик Профи (цвятОрех) на 2 дъски. Днес ще ударя и втора ръка. Малко по-плътен и мазен е от обикновения Естетик и мирише на доста различно, на повече химия, има восъци :lol:. Което ме обнадеждава. Филм не правят и двата, но и не попиват особено в дървото, съдейки по пигментацията, след като дялна дървото. Явно тия приказки за попиването в дървото, са пожелателни. Оня ден мазах обилно с варено ленено масло една пейка и ми се струва, че е попило по-дълбоко.
Теглих с везна боята и четката, за да преценя приблизително разхода на Бохемита. На кутията пише мин. 66гр./кв.м. Моите сметки показаха 67,7гр. :roll: без да съм пестил материал. Ще видим втората ръка как е като разход.
Единствено в опита не участва импрегнанта, но съдейки че е бистра водица, едва ли ще ми даде отражение на разхода.
Мисля да ползвам за импрегнант Bohemit Opti F, и да потапям дъските. Форте профи е в цвят, а за мен е ненужно.
Като цяло цвета орех на Бохемита не е така мек и топъл като на Dufa Toplasur Hybrid, някак стои като по-черно на места, все едно е с отработено масло, но пък и нанасянето е несравнимо по-лесно.
Но потапяне за Естетик Профи не е вариант, защото малко мудно се оттича после материала и трябва да се обира. Ще сложа и снимки след втората ръка, но почти се навих.
nikolson - майстор
Когато приключиш с потапянето, ще имаш останал толкова бохемит, колкото в началота. Помисли за това.
radius - майстор
Вече взех 5л Опти F концентрат безцветен (за 50л готов разтвор). Ще им направя хориз. вана за около 5 дъски. Ще се пълни до средата с около 14л. За последните 100-200 дъски може да намаля ваната, а накрая да намажа с четка. Така че, не би трябвало да има голям остатък.
Чудя се нещо - дали еднократно потапяне за 5 минути е по-ефективно от двукратно потапяне, но набързо. Топвам, вадя, отцеждам, съхне. После още веднъж.
Че потапяне с изчакване много ще ми спъне работата. Или няма смисъл от двукратно потапяне?
radius - майстор
Благодаря на всички за насоките. Учудващо и за мен избрах Бохемит система, след 10г. ще кажа дали съм доволен :wink: .

Поръчах днес и 38 кутии Бохемит Естетик Профи орех. Намалени от 28 и нещо, на 18 и нещо лв. Ще минавам 2 ръце с четка или валяк и след монтажа на предните части от двете страни по още 1 ръка. Така е на 2 ръце:
Прикачен файл:
20200522_094041.jpg
20200522_094041.jpg (111.53 KиБ) Видяна 75 пътиЕто ми автоклава :lol: , утре почвам
Прикачен файл:
20200522_153240.jpg
На самата туба на Opti са описани повечко неща. Като например топене за по-кратко в по-концентриран разтвор, което ме устройва. Примерно 1:10 се топи за 60мин, 1:8 - 15 минути, 1-7 - 5 минути. И то при влажност 20-40% на материала, а моя е под 16%.
radius - майстор
Вчера опатках половината дъски и към 100 детайла за парапет,но са доста жадни и ми свърши материала. Всяка пое средно по 100гр. разтвор. Направих го 1:7 и около 6-7минути кисна като ги побутвам да се раздвижва разтвора.
Понеже ваната ми е по размер и може да се скъсява за по късите дъски, е доста икономична откъм разтвор. Както са на снимката е около 10-12л разтвор и то за най-дългите дъски.
Утре мисля да ги довърша.
Обаче как се изметнаха някои дъски :x много сух беше материала, имаше пукащи дъски.

P.S. Приключих с импрегнацията, дано да е имало смисъл. Общо 9л концентрат, които ми дадоха 72л разтвор. Останаха 5л разтвор. Дано да е имало смисъл. Някои дъски, които имаха посивяло/посиняло, попиха много повече течност, не знам защо. Освен да им е разрушена структурата от тези плесени и да са станали по-порьозни.
 • 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Тема "Дълготрайна обработка на нова чамова ограда - с какво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: