• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравйте на всички!

Наскоро се нанесох в нова квартира, която не е виждала човешко отношение от ~10 години. Реших да освежа стаите, защото стените са в плачевно състояние - сменил цвета си латекс, белези, драскотини, мазнотии и всички екстри, за които можете да се сетите. За мое съжаление, не бях боядисвал никога досега. :-D

След 1000 клипа в нета и теми по форуми, сведох процеса до следното:
1. Шкуркане на всички белези и забърсване на стените
2. Закърпване на дупките (където ги има) и шкурене след като засъхнат
3. Намазах с дълбокопроникващ грунд (в случая на Боро)
4. Боядисах с микрофибърен ролер с къс косъм

Специално за случая ползвах латекс на Дисповит, който още докато го нанасях изглеждаше прозрачен и някак рядък.
След първа ръка, всичко изглежда ОК. Латекса като изсъхна дори се поуплътни сякаш и изглеждаше по-добре.

И тук вече изниква проблема. На втората ръка, на места се получиха едни участъци ли, ивици лли да ги нарека, които стоят влажни много дълго, а когато изсъхнат изглеждат много по-бели от останалата стена. Прилагам снимки, почти веднага след боядисването:

https://pasteboard.co/Dz4s3f5SkcaT.jpg
https://pasteboard.co/rJqKGULbbjIV.jpg
https://pasteboard.co/F8JsZwSl45q6.jpg

Не са болка за умиране, но погледнати под ъгъл се виждат доста и ме подлудяват :?

Ще се радвам ако можете да ме упътите къде греша. В майсторлъка (и лиспата на такъв) ли е проблема или има нещо, което не разбирам.
За справка, боядисах едната малка спалня с цветен Леко интерин, но не сложих грунд. И там стана същото - първа ръка перфектно, втората гроб. (Но там си личат и валяци тук таме, а тук може би грунда е оказал влияние)

Предварителни благодарности от пишман майстора! :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср ное 10, 2021 6:44 pmJUNLAJUBALAM написа:
Не са болка за умиране, но погледнати под ъгъл се виждат доста и ме подлудяват :?

На снимките не видях нищо. Закачи 2-3 картини от млад автор и започвай да живееш в жилището :-) Ще спреш да забелязваш стените
chapara - майстор
Винаги съм твърдял че бояджилъка е майсторска работа и никак не е за подценяване!

Аз,за които ме познават, смятам че мога да боядисвам, но никога, особено у дома не го правя! Грешката при твоя случай е че не си изравнил по старост стените. Дълбокопроникващ за запечатка, кърпеж, цялостна шпакловка, шкурене, първаръка латекс с добавка дълбокопроникващ и за финал две ръце боя с точната консистенция. Има си или око или отточни линии за проверка на консистенция на боята за да не се получава шагрен при боядисването. Значи това е отговор от технолог , а не от бояджия и е в защита на по предната ми теза за занаятчийство. Дори мисля че доста от терминологията ми не си разбрал. Знам логото на Форума, но като за пръв път наистина закачвай картините, под наем си, хигиенизирал си и си свиркай🍹🤹‍♂️
nelina_london - специалист
+1 към мнението на chapara,за това,че боядисването само изглежда лесно.
Боядисвам само у майка,защото на нея не и пука,че стои на валяци и отсичам .При мен проблемът е,че не умея да го правя с нужната бързина-да разстилам енергично ,докато го нанасям.На места го изпивам,на места напластявам.Затова у нас ми дават само да шкуря ,обезпрашавам и в редки случаи да грундирвам,защото и грундът трябва да се полага равномерно.
Чисто по аматьорски ,бих казала,че ако по-различните участъци са петна е свързано със шпакловането на неравностите и различната попивност в този участък .Ако стои на валяци е от липсата на умение.
На снимките не си личи ясно.Хазяите са късметли :yawinkle:
brick - специалист
JUNLAJUBALAM написа:
4. Боядисах с микрофибърен ролер с къс косъм
Обикновен дългокосмест валяк от близката железария е по-подходящ за вашия случай, с него най-вероятно нямаше да имате тези проблеми.

Послушайте горните съвети - не се занимавайте повече със стените и ги поукрасете с нещо да отвлича погледа.
Ако нямате изрична уговорка с хазяина да ви приспадне подобренията, не заслужава да ги правите, щом дава квартирата в този вид. Пък и не се знае докога ще останете в нея.
Благодаря много на всички за коментарите! :gott:

Държа да отбележа, че изобщо не си въобразявам, че е лесна работа или не се иска майсторлък. Всяка работа и занаят трябва да се уважава.
Проблемът при мен е чисто личностен :-D не обичам да правя нещата през пръсти и искам да съм сигурен, че ако не друго, поне съм се опитал на 100% от възможностите си.
Та заради този педантизъм, дори да го скрия с картини или нещо друго ще си ме е яд, че не съм го докарал. :-D

Днес направих снимка на светло, пак не се вижда много добре, но това е. (Тези участъци стоят леко влажни и като тръкна с ръка ми остава латекс по пръстите, а е от вчера)
https://pasteboard.co/VHxPZBBOvyTS.png
Дори мисля че доста от терминологията ми не си разбрал. Знам логото на Форума, но като за пръв път наистина закачвай картините, под наем си, хигиенизирал си и си свиркай
Така е признавам! Разбирам идеята, но този целият процес или отива за професионаленист или означава едни средства и занимавка, които не са логични за чуждо жилище под наем.
Чисто по аматьорски ,бих казала,че ако по-различните участъци са петна е свързано със шпакловането на неравностите и различната попивност в този участък .Ако стои на валяци е от липсата на умение.
Всъщност си много права! Намерих майстор да го погледне и според него "За съжаление се оправя с нова шпакловка." - Аз се надявах да мина само с грунд и боя, но явно времето си е казало думата. Чак до прешпакловане не мисля да стигам, ще ми дойде и разхода и работата доста нагоре :rolleyes:
Хазяите са късметли
:-D Надявам се да не е със сарказъм!
Ако нямате изрична уговорка с хазяина да ви приспадне подобренията, не заслужава да ги правите, щом дава квартирата в този вид. Пък и не се знае докога ще останете в нея.
Пак само да уточня, че апартамента го взех, като необзаведен и не докосван за никакъв ремонт. Нищо няма да ми приспадат от бояджийските напъни всичко си е по моя инициатива, за да не живея в 10-годишната мръсотия на чуждите хора.


Отново много благодаря на всички, които се включиха! :prost:
Явно ще си освежавам, както мога и ще трябва да преживея проблемните участъци. :-D
chapara - майстор
За цялостната шпакловка ти го обясних още във втория отговор😎 Изравняване по старост😎
Lutchezar - специалист
Аз бих изчакам да изсъхне латексът първо. Ако си взел рядък латекс ще ти трябват много ръце. Истинският латекс като изсъхне става като детско балонче, точно толкова гумен, плътен и еластичен.
brick - специалист
Дисповит (какъвто е ползвал авторът) е прилично гъст и е истински латекс, макар и нисък клас. Така че причината е другаде.

Не разбрах с какво майсторът е обосновал необходимостта от нова шпакловка - неравни стени или друго?
chapara - майстор
Аз предполагам водопоглщане и еднаквост на горния финишен слой, плюс по добър завършек като гладкост.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на стари стени" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: