Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
fashion_m - специалист
Здравейте. Боядисах си стените преди години с латекс Пастело. Запазих кутията. Сега имам 1-2 дефекта по стената, които искам да боядисам. Малки са и няма нужда да се боядисва цялата стена. Искам да ги боядисам в същия цвят. Отворих боята, с която съм боядисал стената - вкаменена е. Натроших я на дребни камъчета и я потопих във вода за 2 дни - не се е размекнала. В какво да я разтворя, за да се размекне? Не се стискам да купя нова боя, просто искам да боядисам в същия цвят, затова искам със старата боя. А кода на цвета на старата боя се е изтрил.
Прикачен файл:
IMG_20240827_124238_737 - Copy.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Просто вземи четчица, топи във вода и с кръгови движения търкай около мястото, което искаш да боядисаш. В някакъв момент, боята около него ще се размекне и воала
brick - специалист
fashion_m написа:
Здравейте. Боядисах си стените преди години с латекс Пастело. Запазих кутията. Сега имам 1-2 дефекта по стената, които искам да боядисам. Малки са и няма нужда да се боядисва цялата стена. Искам да ги боядисам в същия цвят. Отворих боята, с която съм боядисал стената - вкаменена е. Натроших я на дребни камъчета и я потопих във вода за 2 дни - не се е размекнала. В какво да я разтворя, за да се размекне? Не се стискам да купя нова боя, просто искам да боядисам в същия цвят, затова искам със старата боя. А кода на цвета на старата боя се е изтрил.
Първо помислих, че някой се бъзика. :shock: Като разбрах, че пишеш сериозно, много се смях...
Няма как да разтвориш стария латекс във вода - той е полимеризирал, а не е просто изсъхнал като някогашните постни бои.

Че си загубил кода на цвета изобщо не е проблем.
Готовите латекси се произвеждат в някаква ограничена гама от нюанси (в случая 33), така че отиваш на сайта на производителя
https://ekon.bg/project/pastelo-cveten-lateks/
и търсиш твоя цвят. Ако те затруднява да го разпознаеш от екрана, вземаш едно изсъхнало "камъче" от старата боя и отиваш при местния продавач на Пастело - там трябва да има табло с мострени цветове - и сравняваш на живо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср авг 28, 2024 7:39 ambrick написа:
fashion_m написа:
Първо помислих, че някой се бъзика. :shock: Като разбрах, че пишеш сериозно, много се смях...
Няма как да разтвориш стария латекс във вода - той е полимеризирал, а не е просто изсъхнал като някогашните постни бои.

Че си загубил кода на цвета изобщо не е проблем.
Готовите латекси се произвеждат в някаква ограничена гама от нюанси (в случая 33), така че отиваш на сайта на производителя
https://ekon.bg/project/pastelo-cveten-lateks/
и търсиш твоя цвят. Ако те затруднява да го разпознаеш от екрана, вземаш едно изсъхнало "камъче" от старата боя и отиваш при местния продавач на Пастело - там трябва да има табло с мострени цветове - и сравняваш на живо.
Аз продължавам да мисля, че се бъзика :-) По-добре така, отколкото да е толкова... оранжев.
Да не се занимава с оранжев, ами да си купи боя и да си боядиса цялата стена. Нарича се освежаване и се прави на няколко години
iliya_i - майстор
вт авг 27, 2024 9:59 pmfashion_m написа:
Не се стискам да купя нова боя, просто искам да боядисам в същия цвят, затова искам със старата боя.
Дори и да не беше втвърдена, ако сега боядисаш с нея доста ще си личи.
Цвета с времето на престой на стената се променя, било поради избеляване, било поради замърсяване.
Боядисвай изцяло. Избери си близък цвят по каталога, като толкова ти харесва този.
brick - специалист
ср авг 28, 2024 8:45 amiliya_i написа:
вт авг 27, 2024 9:59 pmfashion_m написа:
Не се стискам да купя нова боя, просто искам да боядисам в същия цвят, затова искам със старата боя.
Дори и да не беше втвърдена, ако сега боядисаш с нея доста ще си личи.
Цвета с времето на престой на стената се променя, било поради избеляване, било поради замърсяване.
Боядисвай изцяло. Избери си близък цвят по каталога, като толкова ти харесва този.
Уместна забележка, но понеже латекс избелява основно от слънчевата светлина, ако помещението е сенчесто и се ползва същия цвят, има голям шанс да не си личат кръпките след изсъхването.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср авг 28, 2024 9:55 ambrick написа:

Уместна забележка, но понеже латекс избелява основно от слънчевата светлина, ако помещението е сенчесто и се ползва същия цвят, има голям шанс да не си личат кръпките след изсъхването.
Колко голям шанс?
chapara - майстор
Зироо😝

Луди заиграФки, до сега да е забравено с освежаване, дори само на една стена, другото светлината ще завърши😉
kozl - майстор
Изображение

Може и да стане нещо с този латекс. Една бучка да се смели финно, да се смеси с течното от снимката в приемлива пропорция. След това да се прецеди през мрежест филтър, примерно 240. Шансът цветът да е същия като този на стената клони към нула.
Много по лесно е да се вземе каталог от магазин за латекс и да се избере по него най-подходящия цвят при съпоставяне на място.
brum - майстор
И като го смелиш фино ще го деполимеризираш ли? Не сипете глупости, че някой ще издири темата и ще прави странни експерименти след време.

Тема "Разтваряне на стар латекс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: