Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
housedoktor - майстор
Протекта на Оргахим е добро,но нанесено на дебел слой с четка .
rum_sz - специалист
Стефан написа:
Gek написа:
Направих си рамката за слънчев колектор. Направена е от винкели, тръби, шини и т.н. Днес я минах и с една ръка оловен миниум. Посъветвайте ме с какво да я намажа още че ако може да е завинаги защитена. Вобще възможно ли е това което искам? :?
Не знам дали е възможно завинаги :? Но преди около 30 г ми попадна една статия от руски. Реших да пробвам. Решението беше много просто - в шишенце 200 мл се поставя около 150мл ацетон. Стрива се стиропор на гранули, и се пускат в ацетона до тогава, докато стане като боя. Нанася се с четка директно върху ръждата. Естествено ръжда, а не люспи от ръжда. С така направената смес намазах една гаражна врата. Там, където имаше лека ръжда, и до днес не е мръднало. А там, където беше почистено до метал, ръждата изби след няколко години.
Същото направих на панелният блок ,където живея сега ,там където се виждаше арматурата. :)
Стефан - майстор
Добре си го направил, но кажи какъв е резултата.
rum_sz - специалист
Супер, 20 години по тавана няма никакво петно от ръжда.
Стефан - майстор
torbalan написа:
без ръжда завинаги - само ако е от материал, който не ръждясва :)
Извинявай, но техническия термин е корозия. Въпрос - т.н. неръждавейка/ примерно Х18Н9Т / дали я хваща корозията?
pavkatay - майстор
има една приказка-жена и ръжда тръгнат ли -няма спиране. има и друга(зидарска)- къщата я държи мазилката, а жената ..я, и трета (електричарска)-кабел и жена се стягат, че иначе палят къщата :) .от тук е ясно, че има упътване само за жената как да не тръгне, ама за ръждата.... :? . явно никой не е мислил по въпроса , защото не е фатално. освен руснаците с ацетона :-D .ама и то вечни работи няма
casio - специалист
Аз за предната си кола-едно Опелче използвах антикор на Боди който е адски добър но и не много евтин.Сега ми предстои да боядисвам една врата метална, та мисля да използвам горепосочения метод от колегата с ацетона дано смао да може после върху тази смес да се нанася боя!!!
pavkatay - майстор
ами боята за автомобил най -вероятно ще разтвори наново полистирола(стиропора). това руско чудо е като ламинат за метала. между другото не съм го ползвал, но просто съм сигурен, че действа безотказно
forski - специалист
Mega написа:
Едни познат си намаза камиона с това:

http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 57&start=7

и вече 3 години няма грам ръжда, аз го ползвах за оградни колове за сега е супер!
И аз я използвам на село, към нея може да си купиш и разредител, аз лично я разреждам малко че ми е много гъста за нанасяне.
Преди две години си боядисах асмалъка в двора с нея и за сега няма никакви индикации за пробив на ръжда по-винкелите :)
Отделно съм боядисвал и ламаринената обшивка около комините и там няма проблеми вече трета година.

Тема "Без ръжда завинаги. Възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: