• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Стефан - майстор
velsi, тук сме, за да си помагаме. Понякога даже и със закачки. Но първото ти мнение в темата ми хареса.
velsi написа:
velsi написа:
...Да, ама като сменихме дограмата.....
Та в тая връзка вие само сте уплътнили старата духаща дървена дограма и вече имате проблем с влагата! А представяте ли си какво ще стане, ако си смените дограмата с ПВЦ примерно?
Имам чувството, че много хора не са наясно какво точно представлява влажността на въздуха и от какво всъщност зависи. Какво се крие зад понятието "относителна влажност" и защо точно относителна. Ами защото влажността зависи от температурата на въздуха. Колкото въздуха става по-топъл толкова неговата способност да поема водни пари се увеличава. Пример: 1м3 въздух затоплен до 20 градуса Целзий може да съдържа максимум 17,5 грама вода във вид на водни пари. Същото количество въздух при 0 градуса може да съдържа максимум 5 грама вода! Какво означава на практика това? Че ако затоплен въздух се охлади излишната влага излиза от него във вид на капки. При обратния случай - отново затопляме въздуха и влагата се връща във въздуха. Казваме "повърхността изсъхва". Ето защо единствения начин за борба с високата влажност и условията за кондензация са: проветряване (изкарване на излишната влага извън помещението), елиминиране на излишни източници на влага (капещи кранове, продължително готвене с отделяне на много влага, сушене на дрехи в помещенията, много стайни растения...), изолиране на стени и тавани с цел повишаване на температурата на техните повърхности, осигуряване на циркулация на въздуха в помещенията (мухъл зад шкафове и секции, по ълите на помещенията).
Чак като разберете и приложите на практика тези всъщност много простички неща може спокойно да си смените дограмата и да се радвате на комфорта, който тя създава. Успех!
Извод?
Добър климатик...
velsi - Почетен майстор
jeryos написа:
Извод?
Добър климатик...
Пак зависи. Ако климатика работи непрекъснато и поддържа постоянна температура условия за образуване на конденз няма да има, но влагата пак ще си стои във въздуха. Единствения начин влагата да се "изгони" е да се проветри помещението като се вкара студен въздух отвън. А както вече се опитах да обясня СТУДЕНИЯТ ВЪЗДУХ Е СУХ ВЪЗДУХ.
Emerald - модератор
Климатикът много изсушава въздуха. Велси, тук не съм съгласна,че влагата ще си стои. :? Има климатици с обмяна на въздуха вътре и вън, нали?
velsi - Почетен майстор
Тези с обмяната на външен въздух да, но те доколкото знам са много скъпи и едва ли много хора имат такива.
Emerald - модератор
Е моя е прозоречен, супер-евтин и невероятно суши въздуха. :? На местния климатично-обусловен невероятно влажен въздух е направо спасение, защото не се диша. Като в сауна. :sad:
И аз искам да попитам същото, нали климатиците изсушават въздуха (очевидно е от малките симпатични локвиквички, които правят под себе си външните тела), не следва ли да предотвратят появата на мухъл? :?
W123 - специалист
Тези симпатични локвички лятото са от конденза на вътрешното тяло а зимата от обледяването на външното и нямат нищо общо с исушаването на въздуха.
Дори и най-ефтините климатици имат режим за обезвлажняване на помещението и обикновенно се обозначава с една капчица на дистанционното.
8180 - майстор
nadka_d написа:
И аз искам да попитам същото, нали климатиците изсушават въздуха (очевидно е от малките симпатични локвиквички, които правят под себе си външните тела), не следва ли да предотвратят появата на мухъл? :?
Значи - не е точно така.
Локвичките са от вътрешното тяло, върху което кондензира топлият вътрешен въздух в ЛЕТЕН РЕЖИМ - охлаждане. Тогава има и някакво изсушаване.
Дискутираните проблеми са главно през зимния период, когато климатикът работи на затопляне и този ефект отсъства.

Климатикът на Емералд вероятно има режим за ОБМЯНА на въздуха (както при автомобилите) - прозоречните май са поносими на цена, но... Този режим, като правило е по-енергоемък, но за ниската влага си трябва енергия. Също както когато проветриш - навлиза студен сух въздух, но трябва да го подгееш.
Велси е пределно точен и ясен в тази тема. =D>
  • 1
  • 2

Тема "Как да избегна мъхъла,каква дограма да сложа,а изолация?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: