• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dj_marti79 - специалист
На страница 7 на този форум съм пуснал схема коато е пробвана и работи добре. Вместо интегрален стабилизатор слагаш транзисторен стабилизатор да поеме разликата до48V. Свързваш успоредно 2-3 IRF44 и си готов.
ludiagsm - специалист
dj_marti79 написа:
На страница 7 на този форум съм пуснал схема коато е пробвана и работи добре. Вместо интегрален стабилизатор слагаш транзисторен стабилизатор да поеме разликата до48V. Свързваш успоредно 2-3 IRF44 и си готов.
Аз мисля че на колегата му трябва контролер за тривазен синхронен двигател с постоянни магнити. Нека да уточни все пак какво точно му трябва :)
onoff - напреднал
здравейте,
значи двигателя ми е правотоков на 48v.
Оригиналните ми батерии бяха 12v на 12A/h(4бр.),
пробвал съм контролера и с 5 акумулатора като резултата беше по голяма скорост и повече километри(съответно +5км)
Контролерът ми изгоря по моя вина(удавих го при първия дъжд).
Не знам дали тази схема от страница 7 ще ми свърши работа, но
ако е така ще се радвам много да си преведа машината обратно в движение.
:)
ludiagsm - специалист
Схеми4ката от тази страница http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=90 може да се използва ,но: трябва да се преработи първо самото захранващо напрежение на схемата е 12в а на нас ни трябва 60волта (батерията в заредено състояние е 58волта) това може да стане с ценеров диод и подходящ резистор през които да се захранва с + генератора 555 а високото напрежение от акумулаторите да се подаде директно към мотора и диода който също трябва е подбран трябва да е 6отки диод и да е поне на 200волта и да са 2-3 в паралел. Трябва да се сложи мосфет драйвер от типа тс4420-22 между генератора 555 и мосфета (мосфетите трябва да са поне 3 бр 20-30 амперови) кондензаторът трабва да е поне на 63волта.

Ако имаш опит в електриниката можеби това по-горе ща ти помогне ,ако не се ориентирай към пазаруване ;)
dj_marti79 - специалист
Аз имах в предвид долната схема с LM324 защото съм я пробвал с TL084, мисля че работи по-добре от 555. За 2-3 транзистора мисля че ще мине и без драйвер.
ludiagsm - специалист
dj_marti79 написа:
Аз имах в предвид долната схема с LM324 защото съм я пробвал с TL084, мисля че работи по-добре от 555. За 2-3 транзистора мисля че ще мине и без драйвер.
Без драйвер няма добро управление на гейта и от там прехода не отпушва и незапушва както трябва и когато текат по-големи токове вместо 3 транзистора трябва да се използват примерно 10 в паралел за същия ефект. Играл съм си доста на тая тема преди няколко месеца та говоря от опит ;)
Последна промяна от ludiagsm на пет ное 12, 2010 6:06 am, променено общо 1 път.
onoff - напреднал
Иво,
мога ли да те помоля да ми направиш такава схема.
Вече, предполагам знаеш какво ми трябва.
sha
Здравейте, и аз съм намислил да направя с колелото си една електро щуротия. Набелязъл съм частите но за да стане както трябва е нужно да направя редукция на оборотите. За това искам да ви питам някой може ли да помогне с информация от къде мога да купя такова малко зъбно колело - 7, 8 или 9 зъба трябват - колкото по малко толкова по добре. Или някой от вас ако има и не му трябва да го купя от него

Изображение
ludiagsm - специалист
onoff написа:
Иво,
мога ли да те помоля да ми направиш такава схема.
Вече, предполагам знаеш какво ми трябва.
:wink:
ludiagsm - специалист
sha написа:
Здравейте, и аз съм намислил да направя с колелото си една електро щуротия. Набелязъл съм частите но за да стане както трябва е нужно да направя редукция на оборотите. За това искам да ви питам някой може ли да помогне с информация от къде мога да купя такова малко зъбно колело - 7, 8 или 9 зъба трябват - колкото по малко толкова по добре. Или някой от вас ако има и не му трябва да го купя от него

Изображение
някъде имах с 11 и май едно със 6 зъба ,но трябва да ги потърся , те са за верига като на колело, ако можеш пусни няква снимка на твойте джаджи да видим какво си събрал и какво точно ти трябва за да свършиш работа
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: