• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sasko12345 - специалист
Интересуват ме 2 неща.

Като спирам с регенеративната спирачка не се усеща никакво спиране освен че изкл захранването. При вас как е.

Другото е да продължавам ли да зареждам акумулаторите с обикн зарядно за кола или да си купя импулсно. Как ще изкарат по дълго.
rook - специалист
sasko12345 ]щом не усещаш нищо, когато започнеш да спираш, значи нямаш регенеративна спирачка. Аз специално заради нея си бях разхлабил задната спирачка и при леко натискане, спирах само на нея. При малка скорост не се задейства.
Аз също си ги зареждам с нормално зарядно, а после ги дозареждам с адаптер от switch/router :) .
sasko12345 - специалист
Колко волта дава този адаптер с който ги дозареждаш.

http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg ... x_6669.htm Аз се колебая за това да си купя. Иначе за дозареждане имам подходящ адаптер който дава 12,5 волта 5А мопга да пробвам и с него да ги подгревам :supz:
rook - специалист
Адаптера е към 15В/1А, като напрежението е мерено без товар. Ако наистина ти дава 12,5В без товар, то няма да можеш да ги заредиш напълно или да ги дозаредиш въобще. Не знам точно твоите батерии какви са, но за моите оловки макс. 13,5-13,8В с адаптера и 14,1-14,3В с обикновено зарядно. И адаптера и зарядното дават повече от посочените и затова трябва да ги следя, когато ги зареждам.
Свързвам паралелно трите акумулатора и ги зареждам с обикновеното зарядно до ~14,1В, после спирам зареждането за половин час, като разкачвам зарядното, но ги оставям свързани акумулаторите, за да се изравнят, ако има някакви разлики и после дозареждам с адаптера до 13,5В.
sasko12345 - специалист
А за зарядното от лидл какво ще кажеш Ще стане ли. Твойта система е много дълга процедура аз искам слагам в контакта и го зарязвам след 2-3 дена се връщам и всичко е готово. Искам автоматично зарядно евтино. Незнам с УПС дали ще стане обикновен УПС имам 2-3 в нас.

Също с копче ще направя превкл от паралелно към последователно свързване че ми идва повече да сменям жичи.
sasko12345 - специалист
http://shopix.bg/Zariadno-za-akumulator-5A-CHR12 това е другия вариант за който събирам пари ако не стане лидлското
rook - специалист
И на двете зарядни пише, че поддържат продължително зареждане. И двете имат сравнително малък заряден ток, но след като ги оставяш по 2-3 дена да се зареждат, ще ти вършат работа. Не съм ползвал нито едното, за да дам някакви коментари относно работата им.
С УПС може да стане, но зависи за какви батерии е предназначен.
Много внимавай как ще ги направиш да се превключват от последователен в паралелен режим. Не знам какво точно "копче" ще използваш, но гледай да не окъсиш някой акумулатор. Един колега, който също беше решил да го прави с "копче" се спря на пакетен превключвател (или там както се казва, като тези превключватели, които поставят на някои типове електрожени). В крайна сметка се отказа.
zach_82 - специалист
Според мен е най-добре за акумулаторите, когато се използват три малки зарядни- по едно за всеки акумулатор без разкачане. Добре е защото няма как да знаеш състоянието на отделните акумулатори и когато ги зареждаш заедно- някой от тях може вече да се е заредил и да кипи и презарежда, докато другите все още не са напълно заредени(или обратното). При ползване на отделно зарядно за всеки акумулатор, зарядното изключва в момента на пълното зареждане на съответния акумулатор.
sasko12345 - специалист
Може да се спра и на такъв вариант с 3 зарядни. Дайте линк да видя някви реални зарядни. 3 с по 1-2А добре ли са.
ludiagsm - специалист
И аз съм за лидл-ското купуваш си 3 бр и си екстра. Аз в момента си правя зарядно с което да зареждам всяка една от 16-те клетки на мойта литиевожелезна батерия. Така съм 100% сигурен че всяка клетка си е заредена до номиналния волтаж ,нито се презареждат нито пък остават недозаредени.
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: