Единия ми акумулатор пада до 8,5 волта това май е лошо. 4 са последователно този който е най откъм + го прави това. Другите си стояха на 12,8 волта.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sasko12345
- специалист
3060 мнения в "Електровелосипед"
sasko12345
- специалист
В БГ се правят двигатели за електро коли ама се изнасят за САЩ защо да не почнат и с велосипеди като странична дейност.
ge6aaaa3
- специалист
Значи няма да стане работата. Ако някой от варна разполага с динамо, да пише ЛС!
Някой може ли да предложи схема за управление на четков правотоков двигател. Очакван пиков ток- 400А номинален-200. Напрежение-12волта. Допълнителното изискване е да може мотора да се използва като динамо и да зарежда акумулатора. Благодаря предварително!
Някой може ли да предложи схема за управление на четков правотоков двигател. Очакван пиков ток- 400А номинален-200. Напрежение-12волта. Допълнителното изискване е да може мотора да се използва като динамо и да зарежда акумулатора. Благодаря предварително!
sasko12345
- специалист
Неможе ли да се управлява с контролер за велосипед зимаш си един 1500вата примерно и слагаш на двигателя 3 датчика на хол и си готов има клипчета в ютуб BLDC motor
zach_82
- специалист
Контролер за 12 волта почти няма смисъл. Така или иначе ще го караш до дупка винаги. Слагай едно реле от бендикс на стартер и действай. Тръгвай с педали, после включвай "турбото"
. Много ще е полезно за нагорнища.
Ако искаш по-добро решение - ето: Мотор PIK12(така мисля се казваше) производство гр.Сливен. 30волта, 300вата
(но според мен е много повече, по-скоро около киловат). Продава се из нета 2ра употреба за 60лева или нов за 90лв. в магазин Викиват в гр.Пловдив. Аз карам с такъв и съм много доволен - 1400 оборота е, но е мощен. Вдигам 40км/ч с него при ток 10А и 30 волта акумулатори. На 36 волта съм сигурен че ще е още по-добре.

Ако искаш по-добро решение - ето: Мотор PIK12(така мисля се казваше) производство гр.Сливен. 30волта, 300вата
(но според мен е много повече, по-скоро около киловат). Продава се из нета 2ра употреба за 60лева или нов за 90лв. в магазин Викиват в гр.Пловдив. Аз карам с такъв и съм много доволен - 1400 оборота е, но е мощен. Вдигам 40км/ч с него при ток 10А и 30 волта акумулатори. На 36 волта съм сигурен че ще е още по-добре.
ge6aaaa3
- специалист
Да ти кажа 2 киловата са си 2 киловата, без значение дали на 12 волта или на 36, 48, 120... Значение има за загубите, че при ниско напрежение има по-голям ток=>повече топлина, но мощността си е същата. Казах вече, че не искам да купувам нищо готово, искам схема. Сигурен съм, че някой тук знае такава. 

zach_82
- специалист
Ето схема:http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... c8/circuit
За 12 волта, трябва да закачиш поне 4 или 6 такива мосфета. Гейт драйвъра IXDD 414PI, може да се замени с ТС4422, като резистора 4.7к отпада. ШИМ частта в началото може да се направи на основата на NE555- има много схеми в нета, като пишеш в гугъл PWM with 555. Захранването с 7805 и 7812 остава по същият начин.
Надявам се да съм помогнал.
За 12 волта, трябва да закачиш поне 4 или 6 такива мосфета. Гейт драйвъра IXDD 414PI, може да се замени с ТС4422, като резистора 4.7к отпада. ШИМ частта в началото може да се направи на основата на NE555- има много схеми в нета, като пишеш в гугъл PWM with 555. Захранването с 7805 и 7812 остава по същият начин.
Надявам се да съм помогнал.
zach_82
- специалист
По принцип може, но първо са в по-малък корпус, което означава че ще отдават топлина към радиатора по-трудно и второ само на 40 волта са, а понякога при ШИМ се появяват хармонични с по-висок волтаж от номиналния, което може да е опасно за крайните транзистори(ако не са предвидени с по-висок допуск).
Но няма проблем, можеш да пробваш, ако издържат- супер, ако гръмнат, ще ги смениш с по-сериозни.
Ако си на 12 волта, не ти трябва интегралния стабилизатор 7812.
Но няма проблем, можеш да пробваш, ако издържат- супер, ако гръмнат, ще ги смениш с по-сериозни.
Ако си на 12 волта, не ти трябва интегралния стабилизатор 7812.
ge6aaaa3
- специалист
Значи ще пробвам с тях. Утре се захващам първо с механичната част, а другата седмица почвам контролера. Да видим какъв Франкенщайн ще излезе.
А още нещо, заслужава ли си да правя колелото със скорости или да си избера една предавка и да го оставя на нея? Не съм сигурен дали оптегача ще издържи на по-рязкото тръгване на мотора и по-високите обороти...

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература