• 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ivan_ws - напреднал
zach_82 написа:
""""Трябва и паралелно на динамото да имаш един диод, който да гаси искрите при празен ход. Изпробвал съм го, работи идеално с IRFP064N издържа до 80А продължително"""

Този ЕДИН мосфет и този ЕДИН диод ще бъдат факла още при тръгване, камо ли да държат 80А продължително.
Не си ги измислям аз стойностите:
http://www.irf.com/product-info/datashe ... fp064n.pdf (цена в комета ~3,хх лв)

А за диода незнам, какъв трябва да е. Аз го тествах БЕЗ, но попринцип трябва да има.
zach_82 - специалист
Стойностите са едно, на практика съвсем друго се получава :hot: . Особенно ако си на 12 волта, (както иска колегата ge6aaaa3) - амперите са страшно много и един мосфет не би се справил, какъвто и да е той.
Диода, трябва да е бързодействащ от порядъка на 30-60А и пак да се навържат поне 4 за това напрежение.
ge6aaaa3 - специалист
На 36 волта ще го правя. Динамото от москвич е 240 вата при 12 волта, затова ще го пусна на 36. Казвали са ми че става и вади около 2 киловата. Обаче мосфетите, дето съм си харесал, са бая скъпички...
stanetzz - специалист
С тая цена на мосфетите, златен ще ти излезе. Вярно, че понякога сам да откриеш топлата вода е по-интересно, обаче... Дали не е по-добре да ползваш някакво готово решение като ТОВА , или нещо от ТЕЗИ ?
:?:
ge6aaaa3 - специалист
Защото очаквам консумация от около 50-60А, която би изпържила подобен контролер. Тези контролери са направени с евтини транзистори, затова са и на тази цена. С транзисторите, които съм си харесал, почти няма загуби-при 60А загубите в контролера ще са едва 3 вата. :) Обаче, цената наистина не е добра и ще се насоча към някой заместител.
zach_82 - специалист
ge6aaaa3 написа:
На 36 волта ще го правя. Динамото от москвич е 240 вата при 12 волта, затова ще го пусна на 36. Казвали са ми че става и вади около 2 киловата. Обаче мосфетите, дето съм си харесал, са бая скъпички...
Ти сега ми даваш друга идея. Ако е вярно че динамото вади 2 киловата, то ако се свържат 4 динама с обща верига, ще се получи мотор от 8 киловата за цена под 100 лева. Това е напълно достатъчно за малък електромобил.
dj_marti79 - специалист
Динамото от москвича едва ли е 2 киловата но може би като двигател двойно повече отколкото като динамо, което не е малко за електровелосипед. Вътрешното му съпротивление не е ниско както на стартерен електромотор и едва ли ще протекат 60А. Може би ще трябва да отидеш на 50-60V за да извадиш мощността му (което е добре). Незнам какъв контролер ще поръчаш от Е-вау но тези от китовете са трифазни а на теб ти трябва правотоков. Динамото от москвича го управлявах със спусък от винтоверт. Там е с един irf044n но само на празен ход. Мисля чеще трябва да сложиш поне 6 бр. irf048N или 4 бр. irfp220 (май беше), irfp064 е много як ама е 55V. Ще трябва да сложиш и някакъв драйвер, TC4422 предложи някой колега. Аз също мисля да го направя по този начин но още не му е дошло времето.
Успех.
Последна промяна от dj_marti79 на съб юни 30, 2012 8:22 pm, променено общо 2 пъти.
ge6aaaa3 - специалист
Как ще управляваш всички динама едновременно?
Ето ми я сметката: При 12 волта протичат 20А => 12/20=0.6 ома е съпротивлението => 36/0.6=60А при 36 волта=> 36*60=2160 вата е мощността при идеални условия. Да кажем 160 вата загуби в намотките, кабелите и кантролера. Днес отворих едно динамо от ГАЗ 21- намотките са достатъчно дебели, за да устискат на 60А. :wink:
zach_82 - специалист
Ами ще навържа динамата в паралел и с един мощен контролер ще ги управлявам. Може да се пробва и две по две последователно, а после двете двойки в паралел.(Не знам обаче как са изводите-ако минуса е свързан към корпус, това последното свързване трудно ще се получи)
val4o89 - специалист
А четирите динама как смяташ да им обединиш двигателното усилие? Или смяташ на всяка главина по едно, защото ако е така - няма как да стане. При завой всяка една от четирите гуми изминава различно разтояние (въртят се с различна скорост).
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: