• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
zhh - напреднал
Здравейте! Някой да си е монтирал слънчева система? Интересува ме какъв вид е най-удачен за затопляне на битова вода целогодишно. Аз живея в Разград и тук зимите са по-студени отколкото по морето и на юг.
velsi - Почетен майстор
Затоплянето ЦЕЛОГОДИШНО на вода от слънцето е илюзия. Поне аз мисля така. Виж за лятото си е наистина една добра инвестиция.
Стефан - майстор
velsi, мисля, че не си много прав. При една добре изградена система, и оскъдната слънчева светлина през зимните дни ще има ефект. Е, не е като през останалите сезони, но все е нещо.
velsi - Почетен майстор
Може би. Но дните с оскъдна слънчева светлина през зимата не са чак толкова много и да се разчита на това е меко казано доста оптимистично. Иначе спор няма, слънчевата светлина винаги си е нещо топло, дори и през зимата.
ibogdanov - специалист
http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... =2&lang=bg

надявам се това да ти е полезно. аз ги ползвам за бгв и наистина е целогодишно
stamenov1 - специалист
От 6 години ползвам слънчева инсталация за топла вода с плосък меден абсорбер. Работи добре 8 месеца в годината. През зимата има дни в които работи, но загрява водата до 30 градуса, и след това трябва дозагряване. Три използване на селективни колектори резултатите са по добри, като същите имат по-дълъг живот от вакумните. Съотношението цена производителност е задоволително.
Най-добре да се интегрира за зимата и загряване чрез котел или камина. Такава доработка ще си правя за средващата зима.
Интересен сайт и форум за слънчева енергетика http://solar.sts.bg/forum
Успех и икономии ако реализираш идеята.
veselin genchev - специалист
Татко,направи такава система преди около 5-6 години,излезе ако не се лъжа 300-400 лева.Ще кача снимки през деня.Перфектна е.
gorgidanchev - специалист
Дай снимка де. Ако е толкова ефтенко почвам и аз.
veselin genchev - специалист
Готово.

Прикачен файл

дд.jpg
дд.jpg (31.17 KиБ) Видяна 6769 пъти
gorgidanchev - специалист
Благодаря.А може ли и някаква схемичка.
  • 1
  • 2

Тема "Слънчеви системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: