• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
Имайте предвид, че нещата са копирани от мои мнения и теми в ножарските форуми - няма логическа последователност или определена подредба, може да има споменаване на лица или събития присъщи за ножарските форуми, за което се извинявам - просто нямам времето да изчистя всичко от раз и да го подредя както подобава, което ще се случи с течение на времето!

Чувствувайте се свободни и подканени да споделите какви ножове използвате в кухните си или с какви ножове сте зарадвали половинките или класическият случай какви ножове са ви подарили за сватбата...


Всяка информация е полезна!

С каквото мога да помогна - ще го направя - задавайте въпроси, споделяйте, допълвайте!



Тема за задаване на общи въпроси във връзка с най-често срещаните видове/типове кухненски ножове в България, марки, модели, откъде да закупим, поддръжка и заточване...

От това, което съм ползувал лично в кухнята и съм заточвал за колеги в момента на бг пазара мога да препоръчам:

- Victorinox
- Wusthof / Dick
- FROST SWEDEN
- GIESSER-MESSER
- Wenger
- Трамонтина премиум и профешънъл
- Пирге
- KAI







Минималният/основен набор/сет от кухненски ножове включва (разбира се от моето непрофесионално и напълно аматьорско ниво на познания):

1. Голям кухненски нож/ нож на главния готвач - 7/8 и нагоре инча (17.5/20 см +)
2. Универсален кухненски нож - 5/6 инча (12.5/15 см)
3. Малък нож - 3 до5 инча (9 до 12.5 см)

- всички останали видове/типове ножове имат своето място в кухнята, така че се чувствувайте свободни да споделите +/- те на ножовете с които сте се сблъсквали


Ако може да се говори за някакво минимално сrедно ниво при кухненските ножове, то може да се обобщи под формата на:

- изляти/шприцвани дръжки от полимери, отговарящи на NSF стандартите
- остриета от неръждаема стомана с твърдост около 55HRc +/-
- най-често срещани стомани:
X55 CrMo V15 / 1.4116 / 440A
420J
AUS6
12c27
T 07-MO



Основни понятия в картинки:


http://chasingdelicious.com/wp-content/ ... types2.png
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Полезни линкове:

- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/index.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... mntc.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml





------------------------------------

Интересни видеоклипове:

https://www.youtube.com/watch?v=6nCnh2L1_M4

https://www.youtube.com/watch?v=DSZRx4eXM60

https://www.youtube.com/watch?v=qhdWcKTUZrk

https://www.youtube.com/watch?v=sTrvSXJW8zw

https://www.youtube.com/watch?v=cM-pZu5ed9Y

https://www.youtube.com/watch?v=Z24B9JTRJ4Y

https://www.youtube.com/watch?v=QfQ0qKc78mc

https://www.youtube.com/watch?v=PTQgNyAcpnY

https://www.youtube.com/watch?v=IgFYG9KJyO4

https://www.youtube.com/watch?v=kD0EWzYchD8

https://www.youtube.com/watch?v=ci8jj4c8LE8

два клипа за заточване - един мой и един не мой :-D

https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8

https://www.youtube.com/watch?v=OeH8rY6iwAM

-----------------------------------


Снимки и видеоклипове на кухненски ножове, които съм/използвал или са ми били предоставени за заточване или проба:



Swiss Classic Santoku
-
6.8503.17


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=Zss7raOrO0E

https://www.youtube.com/watch?v=_1Du6rVle7s

https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M


Вчера жената ме замъкна на някакво събитие софия диша или по-скоро - "издиша" и пътьом се отбихме в магазина на триза/евджи в ЦУМ, където жената, бидейки предоволна от 4 инчовия им паринг нож, реши че й е време да опита нещо по-сериозно без да навлиза в категорията на 8/10 инчовите шефски ножове, където пък аз имам повод да се похваля като му дойде времето с един джапански ръждилник :mrgreen: , на който тя гледа като правилния инструмент да си изпонареже пръстите, да си съсипе маникюра и да отреже опашката на котака - т.е. не ще и да чуе да го хване в ръка...

Така...

... по темата - основната линия на Викторинокс смятам всички са я виждали ако не на живо то поне на картинка. Основните х-ки включват:

- неръждавейка -> C - 0.52% , Cr 15% , Mo 0.5% , Mn 0.45% и Si 0.6% - HRc 55/56
- дръжка от полимер Fibrox , който е NSF сертифициран (какво е NSF - у гуглето)


останалото е разлика в размерите, формите и до там...

За конкретния нож:

Santoku bōchō на джапански 三徳包丁 - познат още като Bunka bōchō 文化包丁 демек нож за три работи - кои са тея три работи и как се работят ей тука -> http://en.wikipedia.org/wiki/Santoku


След някой и друг месец като го поползва жената (вкл. и неминуемите изпускания на гранитогреса в кухнята, "неволно" чукване в ръба на мивката при миене, рязане в/у стъкло, порцелан, метал, космически титаниум и керамикиум, адамантиум и други сгодиниуми) ще я накарам да седне и с нейни думи да каже какво му харесва и какво не му харесва - от мен:

добре сведен, но с конвексиран режещ ръб на голям ъгъл при финалното полиране
лек и тънък - добре за ръката на жена, но лошо за рязане на твърди кореноплодни
прилична дръжка, но можеше да е с по-добро сцепление
удобни размери за малка кухня, но можеше да е с едни 5мм по-широко острието

И малко екстра по темата:

Нож на главния готвач 10 инча /80 лъва/ + сантоку бочо 7 инча /60 лъва/ + 4 инчов паринг нож /10 лъва/ + масат /40 лъва/ + поставка или магнитна лайсна (някаква) = 200 лъва горе-долу - ножове за следващите 20 години и за цялото семейство ще си има нормалният обикновен ползувател на кухненски сгодини - или за тея пари приличен шефски бяла нумеро 2 или аеб-л от чужбинско...

p.s.

Дали ще си купите Викторинокс, Ф.Дик, Вюстхов, Гесер-Месер, Пирге - няма кой знае какво значение - разликите са минимални до толкова, че да има обилност и разнообразие на пазара за всеки вкус...




--------------


Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=1E_0SUSgsUw

Изображение


------------------


Поредният незаменим помощник в кухнята, който има място в дома на всекиго...

11 сантима паринг ножка с назъбено острие

Изображение
Изображение


https://www.youtube.com/watch?v=iBNR1kI7Lrc

-----------

https://www.youtube.com/watch?v=hBE0dsszaGo


Изображение

http://e-victorinox.bg/product/105/nozh ... lbasi.html

N.B. Обърнете внимание, че има два вида дръжки:

http://e-victorinox.bg/product/114/nozh ... lbasi.html


-----------------------------------


https://www.youtube.com/watch?v=j9VYuAfm-jE


--------------

https://www.youtube.com/watch?v=fQcFv5CrPn0


----------------


KAI Pure Komachi 2 Santoku - ножът, от който всяка домакиня има нужда! :mrgreen:

Изображение

От доста време исках да придобия кухненски нож тип Santoku.

На ножовете KAI попаднах в интеренет магазина Солинген-Бургас, където имат и Трамонтина премиум, но се оказа, че доставката е 7 кинта и няма смисъл да купувам от там, когато в Чунче има доста сериозен избор и цените като за този търговец не са чак толкова надути.

Тази сутрин се отбих до магазин Елемаг (до Семинарията) и с/у 24 лева заприходих този розов бонбон. /вече е на друго място/




Клипче за онагледяване:

https://www.youtube.com/watch?v=TCXhArTVmOI

https://www.youtube.com/watch?v=ahgQV4bo7eQ

Ето го в магазина на Чунче:

http://www.chunche-bg.com

Ето какво са написали (превели) по повод серията и ножа:

Серия "Pure Komachi 2" е новото допълнение към веселата серия от дома на KAI. При тези ножове като на игра се съчетават функционалност и дизайн. На висококачествената благородна стомана е прикрепен цветен, подобен на тефлон слой, така че продуктите при рязане да не полепват по острието, а цветовия код внася закачливо настроение във Вашата кухня. Серия Pure Komachi 2 е произведена в завода на KAI в Китай.

Характеристики:


Дължина на острието: 15см.
Материал на острието: Неръждаема стомана с покритие - най-вероятно е сходна с 420HC или 420J2
Материал на дръжката: Цветна пластмаса.
Дължина на дръжката: 10,8см.
Заточване на острието: Двустранно.
Твърдост на острието: 58±1 HRC.
Цвят: розов





Като оставим настрана инфото от сайта - личните ми впечатления са:
За 24-те си лева (10$ в чужбинско) е отлично изработен евтин кухненски нож:

Равномерен и фино сведен плосък скос,
напълно симетричен режещ ръб с обран косъм,
равномерно покритие,
добре излята полипропиленова дръжка,
много добра острота out of the box,
кажи-речи фул танг конструкция,
добра цена,
свеж дизайн.



------------------------------------------------------------


MORA 4261

Новият 10 инчов помощник в кухнята!

Изображение

Изображение

Изображение



До края на седмицата ще допълвам снимки, видеоклипове и впечатления от ножа.

А ако някой има желание да сдобие нов кухненски нож и иска да пробва MORA - нека не го мързи и погледне ето тук http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... iya?order= аз горния звяр го закупих за символичната цена от 30-на лева ;)

Не би било зле колегите, които притежават кухненски ножове MORA да споделят и своите впечатления, за да превърнем темата в източник на полезна информация за тази част от продукцията на фирмата...

Очарован съм от материала на дръжката - напомня ми на fibrox-а на викторинокс форшнер серията...

Изображение

Снимките и клиповете са готови - утре монтаж и няколко думи *DRINK*
Изображение

След 5 минутна борба и мамата - его е - опашката е 4мм дебела :o :shock:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Преди:

Изображение


След:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

не е заточен все още - дане се нарежа докато правя дръжката :mrgreen:

3 и 3/4 е обиколката на дръжката, което е малко-повече от стандартното за WA дръжка, ама и дръжката е далеч от WA форма - важното е, че балансът съм го докарал, тъй като при боравене с ножа го държа с три пръста в задния край на острието, безименният е м/у острието и дръжката и де факто само малкият и част от дланта имат досег с дръжката...

най-накрая малко читави снимки

Изображение

Изображение


----------------------------------------------------------------------------------------




b]Càidāo[/b]

или по японско му

Chukabocho

Незнаен ръждилник от гр. Шънян

размерите се виждат / към 400 грама е / 2мм и малко дебелина / лек луфт на болстера / незнайно дръце за дръжка / лека дъга на режещия ръб - нищо фрапантно - особено като се има предвид цената

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


ако ви харесва идеята и не ви се пазарува от чужбина - в магазин двата щъркела може да намерите 7 и 8 инчови 2 и 3мм дебели сатърчета на вюстхов и ф.дик около 120/130 лъва - разгледах ги на живо - тегло около 350 грама, удобни дръжки, добър баланс изнесен напред, финно сведени,симетрични режещи ръбове...

ако ви харесва идеята и ви се пазарува от чужбина - шефнайфс ту гОу :mrgreen: от 100 до 600$

/за съжаление само мога да си мечтая за нещо такова в момента/

Изображение

друг добър вариант са 7 инчовите на викторинокс, за съжаление не се внасят в бг от Триза

комбинация китайски сатър за 15 лева и китайски камик за един лев

https://www.youtube.com/watch?v=D-fq_36c0uc

има 10-на вида сатърчета неръждаеми с всякакви видове дръжки и два вида класически - ръждаем и неръждаем - цените са от 15 до 30 лева - поддържат наличности
http://www.kitaiskistoki-lius.com/

след няколко седмици имам път към виетнам и смятам ако намеря да си взема от тамошните сатърчета - има малка разлика :mrgreen:




------------------------------------------------------------




Китайско сатърче за зарзават /и по стил и по произход/, брандирано от ИКЕА - за 10-те си лева учудващо прилично и най-важното е, че жента го хареса и ще го ползува...

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

повече подробности ->


https://www.youtube.com/watch?v=sTP5NLGiOBA

---------------------------------------------------------------------------------------


https://www.youtube.com/watch?v=6t1wUa7Mie0
dimitrof - напреднал
Имаше някъде на клип разликата между Сантоку и шефския нож, в начина на рязане. Някой да се сеща? Помня, че съм го гледал наякъде, но може и из ножарските форуми да е било :?
sstefanov - майстор
Bradley, пълниш ми сърцето, човече!
Благодаря!
Bradley - специалист
dimitrof написа:
Имаше някъде на клип разликата между Сантоку и шефския нож, в начина на рязане. Някой да се сеща? Помня, че съм го гледал наякъде, но може и из ножарските форуми да е било :?

Основната разлика м/у gyuto и santoku е в това, че gyuto е еквивалентът на т.нар. в европа нож на главния готвач chef's knife който следва традициите на големите фирми от регинът солинген и разбира се класическата френска школа в готварството с непреходните sabatier ножове и подобните им - нож с дължина около 240мм, но понякога и 270 или дори 300мм, който е достатъчно дебел в основата си и близо до дръжката, за да се справя с твърди кореноплодни, дребни костили или риба и в същото време - достатъчно тънък към върха за деликатни задачи. т.е. около 4мм в основата на гърба преди дръжката...

Но има gyuto ножове, които се определят като lasers и са едва 1.5 докъм 2мм дебели в цялата си дължина...

Santoku bocho всъщност означава нож на трите задачи /грубо преведено/ - едновременно нож за зеленчуци, нож за месо и нож за риба - обикновено с по-скромни размери - 140 до 180мм дължина на острието и рядко над 2мм дебел, т.е. изпълнява ролята на преход м/у накири /тънък висок лек нож за зеленчуци и гиото - големият готварски нож западен стил/.
Bocho всъщност са цяла група ножове за дома, бита и домакинството на японското семейство и варират от 2 до 5мм дебелина спред предназначението си...



За различните видове японски ножове предлагам следното четиво:

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml

--------------

sstefanov :partyman: :drinkers:


--- два полезни линка - не директно свързани с кухненские ножове но все пак полезни

http://faq.customtacticals.com/


http://atelierchristine.com/archives/64 ... -delicious
dimitrof - напреднал
https://www.youtube.com/watch?v=0DN2bugdfwI
За това говорех, макар да засяга повече готвачите :partyman:
Bradley - специалист
склонен съм да не се съглася с видеото - и двата ножа могат да се използват за chopping и за rocking и за slicing тип рязане - въпросът е да има малка /сантоку бочо и накири/, средна /гиото и сабатиер/, голяма дъга /немски тип нож на главния готвач/ дъга към върха на ножа - това определя колко може да бъде повдигната основата на режещия ръб спрямо дъската без да задере върха в дъската...

друг е въпросът, че повечето западни ножове на главния готвач са доста дебели зад режещия ръб и chopping рязането не им е сила - затова и се ползва rocking motion - с тънък и качествен японски нож - гиото или сантоку бочо е удоволствие да се използва chopping motion - да не говорим за тънките азиатски сатъри за зеленчуци https://www.youtube.com/watch?v=sijUq_Gxyu4
lov - майстор
Кат си почнал за кухненските ето какво най се ползва в моята кухня.
Прикачен файл:
P1010757аа.JPG
Най ползваните са от горе на долу втория та за това са и 4 на брой и четвъртия. Иначе има още една купчина спомагателни също с не лошо качество.
Прикачен файл:
P1010291а_cr.jpg
Прикачен файл:
P101029бб1.JPG
Както и малко професионални касапски ножове но нали темата е за кухненските. :)
Не че жената ги пропуска кога ги добара по мивката :x
Иначе чикии и ножове бол сигурно имат едно чекмедже :-D
п.п.Щях да забравя и това дамаскинче.

Прикачен файл

P1010760.JPG
sstefanov - майстор
Имате ли впечатления за Сантоку-то от Lidl за 14.99 лв?
Bradley - специалист
Изображение

нещо такова ли е - не ми харесва ниският скос - дори да не е дебело острието няма да има +совете на острие изшлайфано изцяло - пълно полоско скосяване е термнинът

всички подбни ножове - икеа, лидл и прочее са от стомани с ниско въглеродно съдържание и ниска твърдост - не може да се очаква кой знае какво от тях - в най-добрия случай заточени на груб камък около 220.320 едрина да изкарат месец прилична кухненска острота..


за тези пари 15 лъвчета - препоръчвам трамонтина или пирге ;)



п.с. най-доброта сантоку в бг на човешка цена е показаното от мен на викторинокс - около 60 лева но с елементарни грижи и правилно точене ще изкара поне едно 10-на години ежедневно ползване /минимум/
Kasap - специалист
sstefanov написа:
Имате ли впечатления за Сантоку-то от Lidl за 14.99 лв?
В бензиностанции "ЕКО" имаше примоция на некви ножки. Сантукото им изглеждаше прилично.

Изображение



Не си взех, че имам две вече - на "Близнаците" и на "Делимано". Последното впрочем не е никак зле за парите си.

Изображение
Последна промяна от Kasap на ср сеп 09, 2015 8:41 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Всичко за кухненските ножове!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: